Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je imel danes v Evropskem parlamentu letni govor o stanju v Uniji, v katerem je predstavil stanje v povezavi in svoj pogled na trenutne ter prihodnje izzive.

Juncker je v svojem nagovoru večkrat poudaril pomen enotnosti. »Ko Evropska unija govori v en glas, lahko dosežemo karkoli« je dejal Juncker in pri tem poudaril, da je potrebno bolj spoštovati evropski način življenja in Evropsko unijo, ki zagotavlja mir. Izrazil je odločen »ne« nacionalizmu. 

Po njegovem mnenju se je Evropska unija uspešno soočila z gospodarsko in finančno krizo, ki je prišla od zunaj. Od leta 2013 je bilo na ravni Unije ustvarjenih 12 milijonov novih delovnih mest. Trenutno je v Evropski uniji zaposlenih 239 milijonov, kar je najvišja številka v njeni zgodovini. Kljub vsemu pa je predsednik Evropske komisije omenil, da je nezaposlenost pri mladih še vedno močno previsoka. Le-ta trenutno znaša 14,8 odstotka. Za uspešno zgodbo se je izkazal tako imenovani Junckerjev načrt, ki je do tega trenutka spodbudil za 335 milijard investicij.

Juncker se je v svojem nagovoru zahvalil Grčiji, za katero meni, da se je ponovno postavila na lastne noge. Za Grke pravi, da so opravili »herkulov« trud. Evropska unija predstavlja petino globalnega gospodarstva in je potrdila status trgovinskega akterja. Pogosto kritizirani trgovinski sporazumi skrbijo, da Evropska unija v tretje države izvaža evropske standarde glede potrošniških pravic in varovanja okolja. Pri omembi okolja je Juncker zagotovil, da Evropska unija trdno stoji za pariškim podnebnim sporazumom. »Naravne katastrofe v obliki suš in požarov, ki smo jim bili priča poleti, so dokaz, da mora Evropa storiti vse, kar je v njeni moči, da naslednjim generacijam pusti čistejši planet«, je zatrdil Juncker, ki zagovarja enoten pristop do Zahodnega Balkana, pri čemer je imel v mislih širitveno perspektivo držav z omenjenega območja.

Pri soočanju s trenutnimi in prihodnjimi izzivi je predsednik Komisije naštel konkretne ukrepe na področju migracij. Tako Juncker predlaga povečanje števila varuhov evropskih meja iz sedanjih 1300 na 10000 do leta 2020. Prav tako predlog vključuje oblikovanje Evropske agencije za azil in hitrejše vračanje nezakonitih migrantov. 

V govoru se ni mogel izogniti Brexit-u in pri tem omenil, da Združeno kraljestvo za Evropsko uniju ne bo nikoli »običajna« tretja država. Odhajajoči predsednik Komisije je dejal, da terorizem ne pozna meja. Prav zato predlaga ukrepe s katerimi bo mogoče s spleta odstraniti s terorizmom povezane vsebine v roku ene ure. Ponovil je tudi predlog, da se v skladu z rezultati javnega posvetovanja ukine pomladno in jesensko premikanje ure.

Evropska unija želi svojim državljankam in državljanom jasno ponuditi perspektivo in to bo vodilo prizadevanj Evropske komisije do srečanja na vrhu v romunskem mestu Sibiu, ki bo potekalo maja prihodnje leto. Do takrat pa bo bodo aktualna pogajanja o novem večletnem evropskem proračunu, ki bo zelo pomemben tudi za Slovenijo.

Pri Informacijski točki Europe Direct Pomurje so nam dejali, da govor o stanju v Uniji pomeni začetek dialoga z Evropskim parlamentom in državami članicami Evropske unije za pripravo letnega delovnega programa Komisije. Podlago ima v Lizbonski pogodbi in je določen v Okvirnem sporazumu o odnosih med Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo iz leta 2010. Ta zahteva, da predsednik in prvi podpredsednik Komisije predsedniku Evropskega parlamenta in predsedstvu Sveta pošljeta pismo o nameri, v katerem so podrobno opisani zakonodajni ukrepi in druge pobude, ki jih namerava sprejeti Komisija.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
moški (nepreverjen)

Jaz pa njemu treznost (naj manj pije) in pederskih izpadov.

Janez Komunist (nepreverjen)

Upam,da bo ta tvorba EU čim prej razpadla,ker so pomagali pri razpadu SFRJ...države kjer nam ni manjkalo nič, države kjer je bil na prvem mestu človek in delavec,v tej EU pa sama golazen politično kapitalistična,kjer jim je delavec in navaden človek zadnja briga.
Upam,da pride ta dan čim prej,ko bo ta banda tam v evropskem parlamentu pakirala.
SMRT FAŠIZMU - SVOBODA NARODU - ŽIVELA RDEČA ZVEZDA

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

janez a je tebe v mladosti zlorabljal sekretar partije,, Sem slišal da še danes široko hodiš,, ker te rit boli si zadnjić napisal

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

začeli so ... (nepreverjen)
simon j. (nepreverjen)

Problem Evropske Unije je v njeni identiteti prebivalcev, saj nobeden točno ne pove kaj je definicija Evropejca. Tako nam lokalni cowboyi v želji po več zakonodajne suverenosti postrežejo juho nacionalnosti, za stanje v državi pa krivijo grdo multikulti Evropo, ki je izrazito homogena. Mediji so nad raziskovalnim novinarstvom obupali, saj itak v poplavi zabave ala BigBrother, Bar, itn noben noče brati kaj resnega. Vzgojeni smo, da nas zanima ali Juncker res pije veliko bolj, kot pa da nam postrežejo z članki o koristih Evropske Unije na lokalno samoupravo. Potem se pa kot stranski produkt senzicionalnosti pojavijo še razne Varde, ki nas želijo rešiti pred nas sabo. Živela Prekmurje Republika!

Starejše novice