Foto: Jure Banfi
Začela so se se zaslišanja kandidatov za ministre.

Začela so se zaslišanja kandidatov za ministre pred pristojnimi odbori in komisijo DZ. Prva sta na vrsti kandidat za gospodarskega ministra Matjaž Han in kandidat za ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu Matej Arčon. Danes bodo zaslišani še trije kandidati.

Nekaj pred deveto uro je v državni zbor prispel kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu Matej Arčon, ki je dejal, da je optimist in da pričakuje konstruktivno razpravo.

»Slovenci v zamejstvu in po svetu so tema, ki nas povezuje in združuje,« je dejal. Bolj pričakuje pobude, kaj lahko skupaj naredijo, da bo Slovencem po svetu bolje. Pravi, da treme nima.

Komisija že odločila

Kandidat za ministra brez resorja, ki bo pristojen za odnose Slovenije s slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovence po svetu, Matej Arčon je uspešno prestal današnje zaslišanje pred pristojno komisijo DZ. Da je bila predstavitev kandidata ustrezna, je menilo 9 članov komisije, 2 sta bila proti.

Kaj pravi Han?

Kandidat za gospodarskega ministra Matjaž Han je pred zaslišanjem povedal, da bo poslancem predstavil svojo vizijo in pogled na resor, ki ga bo opravljal.

»Danes sem po 18 letih znova dobil občutek o pomembnosti te hiše, pomembnosti poslancev,« je dejal.

Upa, da se bodo dobro pogovorili, izmenjali stališča, sam pa bo poslušal tudi poslance opozicije, pravi. »Mislim, da moramo v tej državi skupaj veslati, da bomo prišli do rezultatov, ki si jih skupaj želimo,« pravi. Na vprašanje, ali ima pred zaslišanjem tremo, pa je odgovoril z »absolutno«.

Član odbora DZ za gospodarstvo, poslanec SDS Franc Breznik je dejal, da Hana pozna vrsto let in da sta korektno sodelovala. Vprašanje pa je po njegovem mnenju, ali bo minister za gospodarstvo imel poseben status pri predsedniku vlade.

»Ali mu bo predsednik vlade prisluhnil, ali pa bo to vlado vodil Luka Mesec z ulico, samo to vprašanje je,« pravi Breznik, ki dodaja, da bo imel Han pri tem »nično vlogo.«

Na zaslišanju tudi Jevšek

Ob 13. uri bo na na skupni seji odbora DZ za zadeve Evropske unije in odbora DZ za gospodarstvo zaslišan kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo Aleksander Jevšek.

DZ bo zaslišanja nadaljeval ob 17. uri, ko se bo sestal odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, ki bo zaslišal kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča. Papič naj bi sicer po predvideni spremembi zakona o vladi prevzel resor za visoko šolstvo.

Zaslišanja preostalih kandidatov

Prav tako bo ob 17. uri zasedal odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bodo zaslišali kandidatko za ministrico brez resorja, pristojno za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

Preostali kandidati za ministre bodo matičnim odborom odgovarjali še v ponedeljek in torek. Če bodo uspešno prestali zaslišanja, bo DZ o vladi kot celoti predvidoma glasoval že v sredo.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

jes mislim ka je kriv,da bi ga bar zaprli

. (nepreverjen)

konco bomo zvedeli kdo kral mljace

Mun (nepreverjen)

Minister opokojeni policajski uradnik ,politično nastavljen nesposoben župan.Tako bo tudi politično kot nesposoben nastavljen kot minister. Bojim se samo , da ga ne bodo nastavili kot kirurga v kaki bolnici,kot zgleda je po partijski linije vsega sposoben.A je res?kje pa! To je del neumnih slovencev izvolilo in to bo katastrofa za Slovenijo. Stari komunist ,nekateri s srednjo šolo bodo volili ministerstva in kot Jevšek ,nikoli delal v gspodarstvu ,vedno v politiki. GROZA!

Boljševiki, (nepreverjen)

četudi osla še tako dobro našemite v konja,nikoli ne bo zmagal na konjskih dirkah-star etrurščanski pregovor.

Heh, (nepreverjen)

pa fala Bogi ka je odišo, naj še drugje pridejo do izraza njegove ""sposobnosti"",hi,hi,hi, zakoj bi samo Sobota trpela.

TexAS (nepreverjen)

"Mun" in podobni strokovnjaki,...poslušajte predstavitev g. Jevška na SLO3 in se učite, ker ne segate do gležnjev! Javni nastop, urejenost, vsebina, v nulo! Ne glede na to, kateri strani pripada. Bodimo ponosni, njemu pa uspešno delo! Zaj se pa vgejte v zadnjo,...!

Karl Marx (nepreverjen)

Pelji so ga kuci

In reply to by TexAS (nepreverjen)

. (nepreverjen)
Heh, (nepreverjen)

Ene same floskule, digitalno in zeleno, razvojne agencije , ki končajo v stečaju in podobni veleumi in skovanke za napizdevanje ljudi, jah sedaj je tudi kanalizacija projekt, ne vem v čem je vrhunska predstavitev geli bar TexAS.

bbbbbb (nepreverjen)

He he he čarni domobranci, zabijte z blesavo glavo v steno.

carni vrag . (nepreverjen)

A je tebi bik v glavoj se sprdnuo in tvoji mami se usral v mednožje da si tak fuknjeni prokleti stvor levo fasisticnl komunisticni murgeljski pedercic neotesani

In reply to by bbbbbb (nepreverjen)

Amen ... (nepreverjen)

Dokurčilo me je praznega desničarskega leporečenja. Amen.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice