Kolegi na TV IDEA so v oddaji Soboški ekran gostili župana Mestne občine Murska Sobota Aleksandra Jevška, ki se je v pogovoru dotaknil aktualnega dogajanja v občini.

Ena glavnih tem v soboški občini je zagotovo prenova mestnega središča. 

“Gre za velik in obsežen projekt, ne samo finančno, tudi logistično in usklajevalo z vsemi, ki živijo in delajo na Slovenski ulici,” razlaga Jevšek in dodaja, da vlagajo veliko truda v to, da z deli povzročajo čim manj nevšečnosti.

Dela pri Zvezdi, ki potekajo ravno v tem času, so po besedah Jevška ravno posledica prilagajanja del tistim, ki Slovensko ulico uporabljajo. Njihov namen je namreč, da se prostor pod kostanji pri Zvezdi uredi pozimi, ko vrt ni odprt, in da se ne povzroča dodatna poslovna škoda.

Prenova poteka po načrtih

Prenova Slovenske ulice sicer poteka po načrtih. Zaradi del po fazah omogočajo dostop vsem do vseh lokalov.

“Z lastniki lokalov imamo kontakte in poskušamo reševati tekoča, odprta vprašanja.”

V kratkem pa že pričakujejo, da bo odprt del med Slomškovo ulico in ulico Arhitekta Novaka, kjer bo že možno videti, kako bo videti ploščad na Slovenski ulici. 

Prenova tržnice

V tem času pa poteka tudi prenova strehe na tržnici, ki je začasno prestavljena na Trg kulture. Streha je namreč puščala že nekaj let in pogoji za prodajalce in kupce niso bili najboljši. 

“Mi smo na koncu lanskega leta v proračunu našli sredstva – 90.000 evrov, opravili razpis in zdaj se dela opravljajo. V sedemdesetih dneh od podpisa pogodbe, naj bi bila dela zaključena.”

Kot pravi Jevšek, so v pogovorih s prodajalci na tržnici prišli tudi do nekaterih odprtih vprašanj, ki jih tudi sam ni pozna. Gre recimo za dostop do ploščadi, parkiranjem in podobno. Vendar pa Jevšek dodaja, da mora tržnica zaživeti tudi vsebinsko, za kar pa naj bi že pripravljali tudi nekaj ukrepov, da bi prodajalcem na tržnici na neki način subvencionirali prodajna mesta.

Priprava proračuna v polnem teku

V teh dneh pa na občini veliko dela posvečajo pripravi proračuna v letošnjem letu. V četrtek na seji mestnega sveta bo tudi prvo branje, kjer bo Jevšek prestavil predlog proračuna, ki so ga občinski svetniki že dobili na dom.

“Značilnost proračuna je, da je še nekako pod vtisom evropskih sredstev, ki jih moramo počrpati v dveh, treh letih iz naslova CTN, zato je obseg proračuna okoli 27 milijonov višji od tistega, ki je sicer normalen obseg za Mestno občino Murska Sobota.”

Jevšek poudarja, da je zelo pomembno, da je 45 odstotkov celotnega proračuna namenjeno za investicije, pomembno pa je tudi to, da dobrih 30 odstotkov gre za socialne transferje.

“Proračun je po moje dobro zastavljen, ni fiksiran. Pričakujem sprejetje proračuna v prvi obravnavi, 30. januarja. Potem pa bomo takoj začeli z usklajevanjem predlogom.”

V nadaljevanju oddaje je Jevšek spregovoril tudi o pripravi OPN za podoročje Fazanerije, podelitvi priznanj naj prostovoljcem, slovestnosti ob kulturnem prazniku ter drsališču v mestu.

Več pa v priloženem videoposnetku. 

OGLASNI PRISPEVEK

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice