Pred vrati so evropske volitve, za mesto v Evropskem parlamentu pa se bo potegoval tudi Aleksander Jevšek, ki ga na listi SD najdete pod številko osem.

Do volilne nedelje je še zgolj nekaj dni. Je bila kampanja za volitve v Evropski parlament naporna, se že veselite konca?

"Jaz sem človek, ki je veliko med ljudmi. Pet let odkar sem župan, se gibljem med ljudmi in zdaj ni nič drugače. Oziroma, drugače je to, da smo sedaj med kampanjo spregovorili o tistih temah, ki so pomembne za Pomurje. V slovenskem prostoru smo lahko opozorili, da je Pomurje in pa vzhodna kohezijska regija v slabšem položaju kot zahodna kohezijska regija. Pogovarjali smo se lahko o tem ali je pravično, da se Pomurci za mesečni kruh dve uri vozimo do Ljubljane in ali je to enaka kvaliteta življenja. Pogovarjali smo se o tem, koliko bi lahko Pomurci imeli več kohezijskih sredstev, če bi v Bruslju imeli svojega poslanca.”

Različne javnomnenjske ankete vam kažejo, da lahko Socialni demokrati ponovite rezultat iz 2009, ko ste osvojili dve mesti?

"Imamo izjemno dobro ekipo s prepoznavnimi posamezniki. Jaz mislim, da je kombinacija vseh teh kadrov, ki smo jih dali na listo, izjemno posrečena. Poleg tega pa imamo izjemno dobro agendo kar pomeni, da Socialni demokrati spodbujamo tisto, kar je v Evropi nekoliko pozabljeno. Se pravi, da zopet opozarjamo na vrednote na katerih je Evropa nastala in opozarjamo na pravičnost. Opozarjamo tudi na pravno varnost, socialno varnost, na varnost kot tako in predvsem, da za nas razpad Evrope ni opcija. V Evropi morata prevladovati pravičnost in varnost."

Kaj pravite na stereotip - vsi politiki so isti, nič se ne da narediti, EU služi elitam?

"Socialni demokrati se ne najdemo v teh stereotiph, osebno tudi sam ne. Danes smo priča dogodkom v sosednji Avstriji. Videli smo, kako je vice kancler Strache na nek način prodal državo ter prodal in izdal Avstrijce, za to da bi lahko dosegel politično prevlado. Za to, da bi obvladoval medije. Podobno se dogaja tudi pri nas. Če smo dovolj pozorni, vidimo, da Orbanove lovke segajo tudi v naš medijski prostor. Vsekakor se Socialni demokrati in jaz ne najdemo v teh stereotipih, ker hočemo drugačno Evropo, hočemo pravično Evropo in pa pošteno Evropo."

Kaj pa to, da naj bi Evropska unija služila elitam?

"Deloma se bi lahko s tem strinjal, na to tudi opozarjamo Socialni demokrati. Namreč sto milijonov Evropejcev živi pod pragom revščine, ob tem, da se letno davčno utaji za 1000 milijard evrov. Velike mednarodne korporacije plačujejo davke po davčni stopnji pet odstotkov ali manj, ostali Evropejci plačujemo davke od 22 odstotkov navzgor. Za to se Socialni demokrati zavzemamo za pravično Evropo, in sicer v tem kontekstu, da bi mednarodne korporacije plačevale enoten davek na dobiček, minimalno 25 odstotkov. In iz tega denarja bomo lahko gradili šole, zdravstvene domove, vrtce, preurejali propadle kulturne spomenike in poskrbeli predvsem za mlade. Namreč s tem denarjem bi bilo možno izgraditi osem milijonov stanovanj za mlade."

Del vaših volivcev ni zadovoljen z dejstvom, da kandidirate za evropskega poslanca. Ste mnenja, da lahko Pomurju bolj koristite kot župan ali kot Evropski poslanec?

"Prepričan sem, da kot evropski poslanec. O tem kaj lahko bolj koristi, da sem župan mestne občine ali pa da sem prisoten v evropskem parlamentu, sem veliko razmišljal. V evropskem parlamentu lahko lažje poskrbim za celotno regijo, predvsem v kontekstu večjih kohezijskih sredstev, ki so izostala v obstoječi finančni perspektivi. Moramo se zavedati, da so razen Mestne občine Murska Sobota v tej finančni perspektivi, vse ostale občine v Pomurju ostale brez evropskih sredstev in to je nesprejemljivo. Mi danes govorimo o pametnih mestih in pametnih vaseh, imamo pa še vedno, predvsem tudi v Pomurju občine, ki nimajo urejene vodne oskrbe, kanalizacije in tako naprej. Govorimo o pametni mobilnosti, ponekod pa se še vedno vozimo po konjskih poteh, ne pa po cestah 21. stoletja. Država je vedno bolj centralizirana. Kot sem rekel, bilo bi zelo dobro, da bi bilo kakšno ministrstvo tudi v Murski Soboti. Recimo ministrstvo za kmetijstvo, na Ptuju ministrstvo za kulturo, v Mariboru ministrstvo za gospodarstvo in potem ne bi bilo problema, da se ustvarjajo gneče na poti v center, na poti v Ljubljano. Potem ne bi razmišljali o širitvi avtoceste ampak o decentralizaciji države."

Vsa gospodinjstva v Pomurju so prejela vaš časopis. Zakaj ste se odločili za ta korak?

"Preprosto zaradi tega, ker se mi zdi predstavitev programa in predstavitev stališč preko časopisa bolj učinkovita in bolj primerna kot pa predstavitev preko digitalnih omrežij. Seže v vsako gospodinjstvo in do vsakega človeka. Ljudje si bodo lahko v miru prebrali kakšni so naši projekti, kakšno je naše gledanje na Evropo in s kakšno ekipo gremo na evropske volitve. Še enkrat več bodo ugotovili, da imamo Socialni demokrati odlično ekipo." Kaj vam pomeni podpora prvega predsednika RS g. Milana Kučan? "Ta podpora mi pomeni veliko. Izjemno cenim prvega predsednika republike, ki je izjemno veliko naredil za Pomurje in Slovenijo. Zaradi dejstva, da mi je dal brez oklevanja svojo podporo, sem se čutil počaščenega. Predsednik Milan Kučan je izjemno aktiven tudi kot predsednik iniciativnega odbora za obeležitev stote obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. To je še dodaten razlog, da ga spoštujem in seveda, da tudi ves čas cenim njegovo delo in njegov prispevek k razvoju Slovenije in Evrope."

Ali so te volitve usodne za EU?

"Da. Zaradi tega, ker se Evropa sooča krizo. Ekonomsko , socialno, okoljsko, politično in varnostno . Ena kriza hrani drugo. Imamo tri možnosti. Prva možnost je ta, da je tako, kot je. Da ničesar ne spremenimo in smo še naprej talci davčnih utaj in talci revščine, ki se kljub večjemu blagostanju, povečuje. Končni rezultat te prve možnosti je počasen razpad Evropske unije. Druga opcija je ta, da bomo imeli v Evropi meje z bodečo žico, meje z ograjo. Da bomo pristali na populizem, na fašizem, ki ne zna drugega kot kazati na grešne kozle in ne iskati rešitve. To je politika tipa Orbana, Salvinija in to pomeni hiter razpad Evropske unije. Ob tem pa se pojavlja možnost, da se bodo ponovili tragični zgodovinski dogodki, ki so terjali veliko žrtev. Tretja možnost je tista, ki jo ponujamo Socialni demokrati. To je opcija, da naredimo Evropo bolj pravično, bolj varno, bolj napredno, bolj enakopravno in da je Evropa tisti prostor, kjer bomo imeli enake pravice vsi, ne glede na svoj materialni status. Posebej to velja za Pomurje, zato Pomurke in Pomurci, 26. maja odidimo na volitve in volimo za to, da bo Pomurje imelo svojega poslanca v evropskem parlamentu. Poslanca, ki bo v evropskem parlamentu jasno poudaril od kje prihaja in kjer se bo slišal tudi vaš glas.”

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice