Volitve so torej za nami in Pomurje žal ni dobilo evropskega poslanca.

Za poslanski stolček v Evropskem parlamentu so se z območja regije potegovali Aleksander Jevšek – SD, Jožef Horvat - NSi, Alja Domjan - SDS, Olga Belec - SAB in Marjana Škalič Žužek - Povežimo se, a kot kaže, nobeden od njih ni uspel prepričati volivcev. Največ preferenčnih glasov – 5.450 je sicer zbral Jožef Horvat, sledi mu Jevšek s 3.159 zbranimi glasovi:

Za osem poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu smo Slovenci lahko izbirali med 103 kandidati s 14 kandidatnih list. Oddanih je bilo 481.849 glasovnic, 10.324 je bilo neveljavnih. Volilna udeležba je resda bila višja kot ob zadnjih evropskih volitvah, a je z 28,29 odstotki bila še vedno razmeroma nizka in ni dosegla pričakovanj, saj je torej glasoval le vsak četrti Slovenec. 

SDS in SLS z najboljšim izkupičkom

Kot smo poročali, je najboljši izid na evropskih volitvah v Sloveniji zabeležila skupna lista SDS in SLS, ki je zbrala okoli 26,43 odstotka glasov in s tem tri poslanske mandate. SD je z okoli 18,64 odstotka glasov dobila dva mandata, enako kot LMŠ, ki ji sledi s 15,58 odstotka glasov. En mandat je pripadel NSi, ki ji je glas namenilo približno 11,07 odstotka volivcev.

Ostale stranke in liste, ki so sodelovale pri volitvah, niso osvojile sedežev v Evropskem parlamentu. Levica je prejela 6,34 odstotka glasov, DeSUS 5,66 odstotka, SNS 4,03 odstotka, SAB 4,01 odstotka, Zeleni Slovenije 2,08 odstotka, DOM 1,71 odstotka, Povežimo se 1,65 odstotka, SMC 1,60 odstotka, ZSi 0,68 odstotka in DD 0,51 odstotka

Delni izidi po preštetih v nedeljo oddanih glasovnicah in glasovih predčasnega glasovanja kažejo, da so s preferenčnimi glasovi izvoljeni poslanci naslednji: 

  • Milan Zver - Slovenska demokratska stranka - SDS In SLS - Slovenska ljudska stranka
  • Romana Tomc - Slovenska demokratska stranka - SDS In SLS - Slovenska ljudska stranka
  • Franc Bogovič - Slovenska demokratska stranka - SDS In SLS - Slovenska ljudska stranka
  • Tanja Fajon - Socialni Demokrati - SD
  • Milan Brglez - Socialni Demokrati - SD
  • Irena Joveva - Lista Marjana Šarca
  • Klemen Grošelj    - Lista Marjana Šarca
  • Ljudmila Novak - Nova Slovenija – Krščanski demokrati    

Največ preferenčnih glasov je dobila Fajonova, in sicer 53.472, sledita ji Joveva z 41.804 glasovi in Romana Tomc s 40.278 glasovi.

FOTO: Foto Bobo

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost1 (nepreverjen)

Expanojove lovke Jevška ne pistijo v Evropo, tau ka si sküjal tau boš žrl.

PREK-MURE (nepreverjen)

Kdor visoko leta nizko pade. Sicer pa je porazna udeležba, zakaj vsi vedo razen politike, ljudje jih imamo dovolj. Seveda Šarec se tega ne zaveda on se veseli podpore LMŠ ki je dobila 73.480 glasov od 1.700.400 volilnih kar je 4% os volilnih upravičencev, vsak pameten politik razen Šarca, bi se nad tem krepko moral zamisliti ne da izigrava komika. Na Madžarskem je recimo Orban dobil 60% ali več kot vse naše stranke skupaj in popolnoma legitimno vlada za razliko od naših.

100-100 (nepreverjen)

Kakša pa je bila udeležba da so desnjaki vladali-tuj zdaj nazadnje da so sds-meli največ glasov. Nad ten se morejo zamisliti vsi politiki-od tej pa še najmenje Šarec. Najbole sa pa moremo zamisliti lidge, pa ti poven ka bi rezultati za desnjake bili preci porazni, če bi fsi šli na volitve. Ka se pa tiče Orbana, tan lidge morejo iti volit-ešče posebej tisti šteri so v javnij službaj. Orban vlada pa je telko legitimen kak prdec v vetri.

In reply to by PREK-MURE (nepreverjen)

PREK-MURE (nepreverjen)

100-100 ti si eden od tistih ubogih obsedencev, ki takoj vidi samo desnjake in SDS (to je po paroli nelegitimno izvoljene slovenske vlade z Šarcem na čelu, ki vladajo pod sloganom "vsi proti Janše". V MOJEM KOMENTARJU nikjer ne vidiš, da sem omenjal eno ali drugo opcijo ampak omenjam politike komplet, da je za njih sramota tako nizka volilna udeležba in vodja te politike je trenutno Šarec in ne Janša. In vprašam te kaj je naredila Vlada in Šarec, da bi bila volilna udeležba večja ? ni naredil čisto nič in ima vse možnost spremembe zakonodaje itd. Njegova izjava javno izrečena včeraj pa je bila "da je zelo zadovoljen in vesel" vprašam te zakaj je lahko zadovoljen ? Kvečjemu je to njegov poraz in to že tretje volitve po vrsti ZAKAJ ? ZATO KER TOČNO 1.626.920 SLOVENCEV NI VOLILO NJEGA ALI LMŠ. Potem mu je iz neba padla v naročje Jovova, ki nima nobenega znanja ne izkušenj v politiki in kaj bo ta deklica počela v Evropskem parlamentu ?
Kar se pa tiče Orbana pa izgleda, da ti ne upoštevaš popolnoma jasno izraženo voljo madžarskega ljudstva, to so pa že nevarne zadeve. Sicer pa sam ne priznavam legitimnost volitev, kjer je volilna udeležba izpod 50 % ker po Ustavi RS ni jasno izražena volja ljudstva.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Mimi123 (nepreverjen)

Če je to zakonito, dejansko nikoga ne zanima, če ti priznavaš volitve ali ne. Zakaj pa ljudje niso šli volit, če zaradi lenobe ali kaj je lahko vzrok, ve vsak sam. Ja, pa mimogrede, marsikje v EU so volitve obvezne in tako je tudi prav, ker pri nas bi vsi samo kritizirali, da bi pa šli volit, to pa ne. Niti toliko se jim ne da riti dvigniti, pa se gre dejansko za njihovo prihodnost in za prihodnost njihov otrok. Komu je pa madžarski premier in njegov način vladanja všeč, pa se lahko tudi zamisli, me res zanima, če tam v forumih lahko pišejo vse, kar se jim zljubi, kot pri nas.

In reply to by PREK-MURE (nepreverjen)

Pokorn (nepreverjen)

Mimi123./ Tebe so tudi nspumpali in verjameš ,da bo tebi in otrokom boljše.Kandidati za Bruselj se trgajo samo in nič drugo kot za svoje žepke.Da bi še manj volivcev šlo volit

In reply to by Mimi123 (nepreverjen)

Baranja (nepreverjen)

100 100 ××× Zakaj bi pa morali iti volit ? Da bom jaz nakomu pomagal z svojim glasom da se bo bogatil in udobno živel v Bruslju ? Kaj so v Bruslju v vseh letih dosegli poslanci zs naše dobro ? Bulčeva je doma znala vrteti gezik v Bruslju pa med zadnjimi glavnem plača šteje.Kak je Erjavec bil poparjeni da mu niso ljudje nasedli .Glede Orbana pa si Orban zasluži priznanje ker ima jajca in ne sprejema beguncev.Škoda samo da so ljudjr nasedli Fajonki ,ki se bori za pritepence črne.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Se kar strinjam, razen z začetkom! Nekdo je šel volit... in če je šlo volit npr. samo sto ljudi, so volitve veljavne, pa ti mislil kar hotel. Če bi šel volit ti, pa še nekaj stotisoč drugih, bi se karte mogoče tudi premešale drugače? In nekdo bo udobno sedel v Bruslju, pa midva volila, ali ne!

Ne vem, kaj pričakujete od poslancev, naših, tujih? Direktno ti noben ne bo dal evro v žep! Enako v našem parlamentu. Glede na rezultat volitev pa bo, kakor bo: mogoče bodo dovolili migrantom, da hodijo, kakor hočejo po Evropi, mogoče pa tega ne bi bilo, če bi dobila desnica večjo veljavo. In ravno v tem, da se nekateri volitev ne udeležujete in ste stalno razočarani imamo pač potem to, kar imamo. In trenutno imamo kaos... ker nas t. i. liberalci vodijo v napačno smer!

In reply to by Baranja (nepreverjen)

Pokorn (nepreverjen)

Truplo Tvojo Belečko je volilo 150 ljudi

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ti še spiš ali si nepismen? Saj nisem volil Belečevo... to se malo ostali, pa tudi sam, zezamo! Celi svet tu naokoli ve, da sem "disciplinirana ovca"...!

In reply to by Pokorn (nepreverjen)

Damjan Murko (nepreverjen)

Pa kaj je Šarec kriv, da ljudje ne grejo volit? Saj ne mislis resno ali?

In reply to by PREK-MURE (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Realno gledano niti ni bilo za pričakovati, da bi bilokateri od pomurskih kandidatov uspel. Če samo izvzamemo najbolj znana, torej Horvata in Jevška, niti onadva nista mogla mimo bariere, to pa je manjši procent volilcev, kateri so volili na njune stranke.

Pri NSi sem vseeno pričakoval, da pride Peterle preko preferenčnih glasov mimo Novakove. Škoda! Sam Jevšek nima nekega vpliva drugje, zato je bilo čisto normalno, da pri SD-ju ni uspel. Po svoje me veseli, da Levica ni dobila poslanca, taki levi radikalisti v Evropo ne spadajo. Če pa že... oba kandidata Levice sta za pozabiti, v sami stranki imajo veliko pametnejšega človeka, to je njihov vodja poslanske skupine. Ampak, ker se nekateri rivajo, rivajo...?

SDS niti ni dosegla nekega večjega uspeha, eno poslanko so izgubili. Meni niti ni jasno, čemu so se združevali z SLS...? Kaj imajo od teh zgubarjev...?

LMŠ je itak t. i. "instant" stranka, končala bo enako, kakor Cerarjeva SMC... Mogoče je škoda za SAB in njihovo kandidatko, vseeno je to političarka z nekaj kilometrine, kot Avstrijka in Slovenka bi zagotovo lahko več naredila od kakšnega novinca, npr. od Joveve in drugoizvoljenega z iste stranke? Če bi sam lahko s čarobno palico kaj menjal, bi ravno Jovevo ali drugega z njihove liste zamenjal z Mlinarjevo!

Dr (nepreverjen)

Truplo spet nabijaš ? Napiši kaj je pravzaprav naredil ali pripomogel Sloveniji vseh letih deček z orglicami ?Celo SAB podpiraš ? Misliš ,da si nekaj in nam tu trosiš tisto kar vsi vemo brezi tvojega nakladanja.Čudno,da te nikoli nobena tv ne pokliče kot nekega analitika.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Tule komentiramo, ti pa nabijaš! Če ti nisem všeč, moje pisanje ne odgovarja, se spravi na koga drugega, moje pa preskoči! Razen tvojega so več ali manj... komentarji tokrat korektni!

Če bi malce imel pojma o teh rečeh bi tudi prebral pri meni bi ugotovil, da nekako nisem probal spreminjati to, kar je bilo izvoljeno. Le kakšnega kandidrata/tko bi dodal ali odvzel. Iz podobne politične opcije! Če bi se kaj v to razumel bi tudi vedel, da je SAB podpornica ALDE v Evropskem parlamentu, to pa je ljudska stranka. In imeli smo volitve za Evropski parlament, ne naš! Toliko, ker izgleda niti tega ne veš!

Ravno zaradi takih, kot si ti, je ta forum padel na dokaj nizko kulturno raven!

In reply to by Dr (nepreverjen)

BalkanBeast (nepreverjen)

Truplo zdaj si se izdal, ziher si volio Olgo Belec

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Seveda... predno sem šel na volitve (v torek) sem bil pri njej na kavi, po volitvah pa me je častila še z večerjo. Daj, malce se zresni, lahko bi že vedel, koga jaz volim! Nisem pa apriori proti nekomu, če nekaj obeta! Belčeva seveda ne, tam bi dal preferenčni glas Mlinarjevi, če bi volil SAB.

In reply to by BalkanBeast (nepreverjen)

BalkanBeast (nepreverjen)

Truplo torej bi dao glas avstrijski propalici ki na vse pretege hoče še en mandat, četudi ga mora prosjačiti v sekundarni sloveniji?
Saj propalice vedno volijo propalice

In reply to by Truplo

merkla (nepreverjen)

A za Peterleta ni bilo dovolj tistih petnajst let v evropskem parlamentu? Naj gre že enkrat v penzijo. Saj bo dobival še EU dodatek ...

https://reporter.si/clanek/slovenija/peterle-bi-s-cetrtim-mandatom-evro…

In reply to by Truplo

Aleks Srečko (nepreverjen)

Jevšek je doubo na lotoji. V vseh normalno razvitih regijah bi kandidaton vodo coj noso na mizi, v ton bogon Prekmurji pa njemi narod kip postavla. Zakoj? Polepšo je center mesta, zazido je Expano in večgeneracijski center Mensana, postavo je reflektore in spelo do konca odprejti projekt - obvoznica. In to v petih lejtaj. Aja, pa zrihto si je ulico do svoje kuče in se nafčo nastaviti kameran. To je to in zaj de župan do konca svojih dni.

bedanec (nepreverjen)

Sreča za Evropo, katastrofa za Soboto. Za vse projekte - razen obvoznice, ki pa je bila gotov projekt že pri Štihecu - so vprašljivo, koliko so in bodo prispevali k napredku Sobote. Je pa res, da se ga pa povsod vidi in sliši,kako se hvali in obljublja.

In reply to by Aleks Srečko (nepreverjen)

Edennnnnnnn (nepreverjen)

Ideva po vrsti: Expano se je financero z EU sredstev pri keron je bilau sredstev za 8 mio, porabili so 5, 3 milijone so pospravili. Obvoznica se je 85% financerala z drzavnih pa evropskih sredstev. Reflektori so se financerali z krediton na davkoplačevalski račun, se pravi te kredit odplačuvlemo občani MOMS. In ka je un san naredo. Kda maš puno rit dreka je fajn srati.

In reply to by Aleks Srečko (nepreverjen)

Mimi123 (nepreverjen)

Pa kaj ti misliš da ostali župani svoje peneze dajo za projekte, še super, če dobi evropska ali proračunska sredstva, da ni treba iz soboške vreče dati

In reply to by Edennnnnnnn (nepreverjen)

Kalimerči (nepreverjen)

Zdaj , tisti , ki je pričakoval drugačen rezultat je milo rečeno ne normalen .

merkla (nepreverjen)

Boljše bi bilo naiven ali pa celo neumen ;)

In reply to by Kalimerči (nepreverjen)

Godžiro (nepreverjen)

Še dobro , da obstaja "Truplo" , ki nas kot poznavalec in kot pravi politični analitik malo pouči in razsvetli o trenutnih razmerjih v evropski in slovenski politiki , če seveda ima čas in je razjahal biciklin , he , he , he .

Vipko
Truplo

Trenutno imam res čas... Pa da te razsvetlim: niti pod razno ne vem toliko o teh razmerjih v Evropskem parlamentu. Niti povprečno ne poznam ustroja evropskih organizacij in strank. Tudi ravno ne spremljam podrobno, kaj počnejo naši parlamentarci... Vsak ima tam neko zgodbo: Fajonova na vse kriplje podpira migrante, Peterle se je zavzel za čebele in tako imamo svetovni dan čebel, Bogovič na veliko propagira neki program za vasi... Vajgl je bil kar politično dejaven, kar se tiče Katalonije in še bi se našlo. Pri vseh... tudi kaj negativnega, zato tudi ni pošteno vsepovprek pisati, kako noben ničesar ni naredil. Ja... evro se pa res ne bo nobenemu prinesel do žepa!

Se pa da vmes kaj prebrati v časopisu, pa videti na televiziji in tudi ni ravno narobe, če koga vmes poslušaš. In nekaj se nabere. Samo v tem je... keč!

In reply to by Godžiro (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Vse še nekak razumem ne razumem pa pameti tega ljudstva. Ni jim dovolj komedijant Šarec, zdaj so izvolili še brezvezno Jovovo in nekega Grošlja. Fajonova je na Šoroševi listi kot podpornica migrantov. Iz katastrofe gremo v še večjo katastrofo.

Janez Komunist (nepreverjen)

Meni se najbolj dopade,da smo spet nabili desničarje včeraj na volitvah,vse ostalo je postranskega pomena.
Desnica je v Sloveniji zgodovina,mislim glede vladanja dokler bo jajčeglavec vodil niti.
Zato Ivan še na mnoga leta in naj te zdravje ne zapusti,ker dokler boš ti se nam ni treba bat,da ne bi vladali v Sloveniji in prebivalcem omogočal solidnega življenja.

čarni vrag (nepreverjen)

Janša se je pokazal kot precej nesposoben. Tako so ga bivši komunisti z udbaši na čelu spravili celo v zapor, kamor bi v normalni državi spadali sami. To jo omogočilo opravilno nesposobno volilno telo, ki so ga omenjeni prek bančne luknje oropali in zadolžili za tri generacije. Toda vse je zaman. Policija in tožilstvo spijo spanje pravičnega in banksterjev sploh ne lovijo. Dovolj je da preko udboneta ljudstvu sugerirajo, da je za vse kriv Janša in vse je v redu. Slovenija-ladja norcev.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Vipko
Truplo

To povej marsikomu... na tem forumu! Vendar... bo zaman!

Janša je garant za 20% do 25% glasov na volitvah. Za neki preboj... pa je v napoto, s tem se vendar itak vsi strinjamo!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Problem je samo eden. Levičarji (bivši komunisti in njihovi nasledniki) imajo v rokah denar in predvsem medije. Ko bi ta novi vodja začel ogrožati njihove interese, bi ga osamili in kompromitirali kot so Janšo. Tačas pa z denarjem iz bančne luknje ki je skrit v davčnih oazah kupujejo vse kar je še kaj vredno. Lep primer je Kostić in podobni tipi.

In reply to by Truplo

Damjan Murko (nepreverjen)

To je res.... Dokler desnica sama ne pogrunta, da jim jansha dela samo skodo in jemlje glasove bo pac tako.... Sicer jih je ene par probalo ze kaj narediti v stranki na lastno pest samo so hitro zaceli mediji ala Noratv siriti lazi od njih.... Zato pa kako pravis... Da bi se vladal ene sto let??

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

sijo1972 (nepreverjen)

Bravo imaš moj podpis pod tvoj komentar!

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Trenutno v EU poteka boj med globalisti in suverenisti. Kaj so to evropske vrednote? Evropske vrednote so, da se odrečemo svojim državam in se podredimo nekemu centru v Bruslju. Pozneje bi eliminirali še posamezne jezike, kot nepotrebne in predrage. Ko bi še primešali kakih 10% ljudi iz drugih kultur in religij bi bil cilj dosežen. Ne pozabimo, da je nekaj podobnega načrtoval tudi Hitler s svojimi nacisti. Večino manjših narodov bi kar iztrebil. Zdaj se poskuša na miren način, predvsem z uporabo propagande in pranja možganov. Drugi, ki se temu upirajo so označeni za populiste in fašiste. Naši levičarji pripadajo prvi skupini. Že njihov apostol Kardelj je pisal da bo slovenski narod enkrat izginil z zgodovinske pozornice. Na tem so komunisti tudi aktivno delali, saj so za nove prišleke z Juga gradili celo mesta kot sta Velenje in Jesenice.

dribler efe (nepreverjen)

Mi lahko kdo razloži, ki zna računat do osem, koliko poslancev je imela desnica v iztekajočem mandatu in koliko jih bo imela po novem, glede na veličastno zmago, ki so jo razglasili. Hvala v naprej

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice