Kot smo poročali, je soboška občina že pridobila gradbeno dovoljenje za postavitev paviljona Expano in v naslednjih dneh naj bi sledil še razpis za izvajalca del. Danes pa so na posebni predstavitvi spregovorili o kreativnih rešitvah zasnove paviljona.

Predstavitve so se udeležili predstavniki pomurskih občin ter predstavniki iz gospodarstva in turizma.

V razpravi, ki je bila del predstavitve, so podali svoje poglede na predstavljene rešitve, vsebine in ponudbo paviljona, z idejami z današnje razprave pa bodo nadgradili na javnem razpisu izbrano kreativno rešitev družbe FRANCFRANC.

Pomurje: prvovrstna turistična destinacija

Kot je dejal župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, želijo s projektom Expano predstaviti vse, kar Pomurje premore.

»Paviljon iz svetovne razstave Expo v Milanu smo umestili ob Soboško jezero z namenom, da  tukaj ustvarimo sodoben turistični, kulturni, športni in poslovni center regije. Da zgradimo Vrata v Pomurje. Vrata v Slovenijo,« je povedal župan, ki je dodal, da si želijo Pomurje razvijati v prvovrstno turistično destinacijo: »To je vizija našega turizma. Za zahtevne goste, ki znajo ceniti čas, ki se ustavi. Pomurje sta čas in prostor, kjer duša najde svoj mir,« je dejal soboški župan.

Ob tem je pristavil, da si moramo želeti, da bi to, kar je za Italijo Toskana, za Slovenijo postalo Pomurje.

Izpostavil je poseben pomen znamke Expano in opozoril, da v objektu ne želijo deliti zgolj prospektov, temveč so se posvetili predvsem interaktivni izkušnji s sodobnimi tehnologijami. 

Še posebej pa ga menda veseli, da so uspele zamisli mladih ljudi iz našega okolja

S sodobnimi tehnologijami zajemajo trende v tujini

Manuel Kuran iz podjetja FRANCFRANC razlaga, da so se v okviru projekta Expano osredotočili na področji gospodarstva in turizma.

Pri oblikovanju turistične ponudbe so bili ključni predvsem trije izzivi, in sicer pritegniti več turistov, ki bi pri nas preživeli več časa, z mednarodno konkurenčnimi vsebinami povečati obisk tujih turistov ter povečati delež turistov z visoko kupno močjo.

Z zamišljenimi vsebinami, kot so virtualna resničnost, hologrami in različne oblike nevrotehnologije, so tako skušali zajeti trenutne trende v tujini.

Samo ime Expano sicer združuje dva pomena. Kot okrajšava besedne zveze »Experience Panonia« vabi k raziskovanju regije, obenem pa je tudi poklon razstavi Expo.

Obeta se mobilna aplikacija

Celoten sprehod skozi Expano in njegova doživetja naj bi pravzaprav trajal od 45 minut do ene ure

Ker pa prav vsega bogastva Pomurja ni moč zajeti v samem paviljonu, pripravljajo tudi mobilno aplikacijo, ki bo podrobneje predstavila ponudbo regije.

Vabljeni k sodelovanju

Predstavljene zamisli so sicer zgolj izhodišče točke, ki naj bi služile za razpravo v prihodnjih mesecih, ko bodo ideje še izpilili in nato oblikovali dokončno ponudbo.

Tako je še vedno čas za predloge, k sodelovanju pa je v okviru Expano dialoga vabljena tudi javnost. Svoje zamisli jim lahko posredujete na novi spletni strani.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost1234 (nepreverjen)

Itak da bodo razvili tudi aplikacijo, ker trenutne aplikacije ala: TripAdvisor, Agoda, airbnb katere že uporablja celi svet niso zadosti dobre za našo regijo, sigurno pa bo razvoj aplikacije stal najmanj 10.000,00 EUR ali mogoče selo še več verjetno do 20.000,00 da ne bo potrebno javno naročilo. Kar se pa tiče paviljona pa podpiram in upam, da bo uspešno.

kr en (nepreverjen)

@gost1234: res je da obstajajo aplikacije, ampak te ki jih naštevate so zgolj za za iskanje primerljivosti hotelskih cen, napišete komentarje... n, airbnb pa je itak platforma kjer si lahko rezerviraš namestitev / privat. ja ina na tripadvisor bo expopano tudi potrebno umestiti. aplikacija - app je dobrodošla ker gosta vodi po paviljonu, lokalni ponudniki se bodo lahko predstavili, in gost bo že v naprej vedel kam bo lahko šel kaj pojest, spit, spat,... verjamem pa da bo pprojekt voden transparentno in pregledno, da ne bo spet zlobnih jezikov. :) malo za šalo malo za res...

In reply to by gost1234 (nepreverjen)

bubek (nepreverjen)

glede na ceste, kakše so v Soboti in okolici bomo v kratkem Tirana nej pa Toskana

müjra (nepreverjen)

žalostno je ka se v prekmurje vedno znova delajo ene in iste napake...regija pa skozi čas nazaduje...povprečen turist v sloveniji si pogledne prestolnico, gorenjsko pa primorje...ali pa obišče terme...ena nova zgradba teh trendov nede spremenila.

turizem je, poleg proizvodnje pa trgovine, najslabše ka se lejko v prekmurje dogaja...branža kera davle mizerne plače in slabo dobičkonosnost podjetij. hkrati pa tej isti seljake, ka zagovarjajo takšne blesarije, izpostavlajo problem izseljevanja mladih in izobraženeh...žalostno nega kaj...

Hgff (nepreverjen)

LENDAVSKI STOLP KOT KAO VELIKI USPEH OBCINE.
HM...KATERI STROSKI SO SE ZNIZALI OBCANOM??
Obcani placajo za stolp keroga koris majo posamezniki:)

Sobota enako...

F (nepreverjen)

Zakaj se ne objavijo kje prireditve v gledališču? Tu se že vidi odnos do turizma.

Bako (nepreverjen)

Drugo leto de pa itak zmago naš Anton pa vuoan ka ceste v varaši vrejt zeme

jozek123 (nepreverjen)

najbole smešno je kda vidiš takšen komentar ka si lejko ziher ka si ga Štihec sam napiso :D

In reply to by Bako (nepreverjen)

STARI ANALITIK (nepreverjen)

Morem vam vsem skupaj nekaj napisati...pa vsi znate ka je to resnica,ali se itak si boste zatiskali oci,ker mate eni za svojga idola Janšo,drugi pa Küčana!
HALLLOOOO....LOKAL PATRIOTI...jebe se enomi in drugomi za vse vas copateke steri mahate z zutimi drugi pa z rdecimi zastavami! Njeva dva sedita na svojih milijonih pa se jima gladko jebe za navadno rajo katera se med sebo krega zaradi politike...
Kakoli de delo Jevšek v Soboti,sigurno de se najso nehce Janšov ka se nede s tem strinjo. Če de pa prišo Janša vütro v Soboto pa de pravo ka je sol sladka pa te njemi psihopati ploskali.... Streznite se...
Kakoli se v soboti dela ostane v soboti. Zupani pa odidejo....kdo koli je zupan. Halo.... Štihec je tudi mislo ka nega Sobote brez njega....pa se je izkazalo ka je Sobota ostala in postala se boljsa....

In reply to by jozek123 (nepreverjen)

povezani (nepreverjen)

boljša ? mi lejko razložiš ka je boljšega ? mater ste obsedeni z bivšim županom ;-) To ti je tak,da nemate nika za pokazati v treh letah vladavine,te sesko naprej privličete bivšega župana,rejsan ste bogi za vse vam je kriv bivši župan ha ha vi se lejko dičite edino z 170m kolesarske,hungarioringom pred zvezdo in metanjem denarja v luft(beri red bull) to drvarnico kera de stala pa de itak namen za vas povezane keri so že zdaj zaposleni eno leto pa če gli še ne stoji,to očitno nikoga ne moti ?

In reply to by STARI ANALITIK (nepreverjen)

izjava (nepreverjen)

povezani ka ne vidiš ka je boljše ? ja, pojočega župana imamo :-) prav tako, a ne vidiš,da v tem mandatu kadrujejo samo po politični pripadnosti ? verjetno se bojijo,da drugo leto gredo v pozabo ;-) a ne vidiš,da je v mestu na tisoče turistov,saj se je obrestovala naložba v red bull :-) a ne vidiš da imamo največje položnice za komunalo v Sloveniji ? verjetno zato ker nam dobro gre :-) a ne vidiš,da imamo najlepše ceste ? :-) lahko bi jih poimenovali SAMA JAMA :-) in na ta račun privabili turiste :-)

In reply to by povezani (nepreverjen)

kr en (nepreverjen)

projekt kot je bil predstavljen je dobrodošel in ga regija potrebuje. ne samo da se bo o tem pisalo (delilo +\-), ampak zaradi razvoja in napredka celotne regije, ki jo Prekmurje nujno potrebuje. prav je da se taki projekti predstavijo javnosti, da ne bo potem spet negativizma, da spet "t.i. povezani" nekaj delajo. mislim da lahko Prekmurje od tega v prihodnosti veliko odnese. vodjem projekta priporočam , da k sodelovanju povabijo tudi "male" "butične" ponudnike ki jih v pokrajini ob Muri ni malo, samo malo je potrebno pogledati naokrog. ponuditi seveda dobro varijanto za sodelovanje, kjer bosta obe strani imeli nekaj od tega, v končni fazi pa kupec oz. turist ki bo tu nekaj kupil in potrošil. ponudniki pa ne pričakujte da boste tu prdajali na "kile" , saj veste ena lastovka še ne prinese pomladi, včasih je potrebno vztrajati.

delavecccc (nepreverjen)

kr en a tij predlagaš, da ta objekt gor postavimo, potem pa se bo razpravljalo o tem kaj bo notri oz. se k sodelovanju povabi "butične" ponudnike? Kaj pa če bo teh "butičnih" ponudnikov ne bo? Kdo bo kril stroške poslovanje tega objekta? Koliko sem zasledil zraven niso bile povabljene Terme 3000, kot največji turistični ponudnik. Pa tudi ostale se vabi sedaj že ko je pridobljeno gradbeno dovoljenje. Nikjer tudi ni podatka koliko bo stalo vzdrževanje tega objekta in sploh njegovo poslovanje. Kdo kril te stroške? Spet davkoplačevalci, da se bodo lahko eni slikali in nastavljali kameram!!! "Raji" bodo kazali interaktivno kako se ima dobro in je vse luštno, v resnici pa je lačna in bosa.

In reply to by kr en (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

Toskana je vinorodni okoliš zelo poznan po vinih. V Prekmurju imamo prav tako ogromno zelo dobrega vina katerega pa nikakor ne moreš najti na trgovskih policah. Če pa že najdeš pa najdeš vina ki so draga in navadnim ljudem težko dostopna .Toliko o Toskani

Pil (nepreverjen)

Vaših vin v trgovinah ni za to, ker so nekvalitetna.

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

123 (nepreverjen)

Ali pa so vaša nekvalitetna ka so poceni. Znaš pa dobro ka za pijance je dobro ka je poceni.

In reply to by Pil (nepreverjen)

Pajade (nepreverjen)

Poglejte te tri novinarje v prvi vrsti in njihovo obutev.
Kakšen bonton bo potrebno prebrati, da boste vedeli kakšna obutev se nosi na takšnih prireditvah!

gost22 (nepreverjen)

hahaaaaaaa ovi glij telko ka so nej z kroksami prišli haaaa

In reply to by Pajade (nepreverjen)

Pil (nepreverjen)

Županek bi imel polno dela.

In reply to by Pajade (nepreverjen)

piškotek press (nepreverjen)

kot sem napovedala do volitev še 200 člankov na temo EXPO. Prvi je tukaj ostane jih še 199. Seveda nič o stroških vzdrževanja, od kod plača že eno leto zaposlenih (objekta pa še nikjer), na osnovi česa so bili novo zaposleni izbrani, nič o Polaničevem kopanju gramoza na občinski zemlji... In spet manjka oznaka članka "reklamno sporočilo" plačana s strani občine

kepiton (nepreverjen)

Ge san pa veseli, ka se ne pijše samo o Lendavi. Zaj Lendavo Sobota tak doj vrejže. Te vidle.

kanžor

Ha,ha Prekmurje in Toscana pa ka je njemi zna in se zaveda ka gučij ?

KATASTROFA (nepreverjen)

JA SAMO V TOSKANI NEMAJO KOMUNIZMA

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice