Minister Aleš Hojs in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu sta predstavila spremembe, ki nas čakajo v prihodnjih dneh.

Maja Bratuša je uvodoma predstavila zadnje epidemiološke razmere. Sprejeta je bila odločitev, da se država po vladnem načrtu, nahaja v oranžni fazi. Sprejete ukrepe sta predstavila notranji minister Aleš Hojs in državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc. 

Prireditve in druženje do deset oseb

V skladu z načrtom sproščanja se odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. Znova bodo omogočena predavanja na fakultetah in višjih šolah, kjer je priporočen hibridni sistem. Vrata bodo hkrati odprli tudi študentski domovi in s svojo dejavnostjo bodo lahko nadaljevale tudi glasbene šole. 

Notranji minister Aleš Hojs je predstavil spremembe odlokov iz njegovega resorja. Bistvena sprememba je odprava omejitve prehajanja med statističnimi regijami, ki stopi v veljavo z jutrišnjim dnem. Ravno tako bo zbiranje omejeno na deset oseb, kar bo veljajo tudi za organizirane prireditve.

Po besedah Hojsa so sledili mnenju strokovne skupine in vladnemu načrtu. V nedeljo začnejo veljati tudi nov odlok za prehajanje meje, kjer pa sta edini bistveni spremembi priznavanje dodatnih cepiv in podaljšanje veljavnosti hitrega testa za prehod meje lastnikov nepremičnin in plovil na 72 ur.

Prvi korak k oživljanju gostinstva in turizma, a z omejitvami

Simon Zajc z gospodarskega ministrstva je obrazložil spremembe, ki bodo napočile na področju gostinstva in turizma. Obratovanje gostinskih teras bo tako omogočeno v vseh statističnih regijah, v treh rumenih bo dovoljeno tudi opravljanje gostinske dejavnosti v notranjosti, a to le pod pogojem testiranja, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju. Obratovanje nočnih klubov in diskotek še naprej ostaja prepovedano.

Omogočena bo tudi nastanitvena ponudba do 30 enot, ravno tako pod pogojem testiranja, cepljenja ali prebolelosti. Dovoljena bo tudi ponudba programov za dobro počutje oziroma wellness storitve, torej tudi bazeni, ampak le za notranje goste.

V notranjosti gostinskih in nastanitvenih obratih bodo lahko le gostje, ki imajo enega od štirih dokazil:

1. dokazilo o negativnem rezultatu PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur
2. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev
3. potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev
4. dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
- drugega odmerka cepiva proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, pri Moderni, Sputniku, Sinovac Biotechu in Sinopharmu pa najmanj 14 dni
- prvega odmerka cepiva proizvajalcev AstraZeneca in Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni
- odmerka cepiva proizvajalca Johnson in Johnson pa je preteklo najmanj 14 dni

Ta pogoj pa ne velja za goste nastanitvenih obratov, ki še niso dopolnili 15 let in bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v nastanitvenem obratu. Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v: državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih je še naprej dovoljeno med 7. in 19. uro. Časovna omejitev ne bo veljala za osebni prevzem in sobno postrežbo. 

Poletje brez omejitev?

Po besedah državnega sekretarja se bodo dokazila preverjala pri osebju, podobno kot je bilo urejeno pri žičnicah. Povsod v gostinstvu in turizmu pa bodo veljala enaka pravila, ne glede na vrsto obrata, glede razdalje, omejitve števila, razkuževanja in uporabe mask. Odlok začne veljati to soboto, 24. aprila 2021, za nastanitvene obrate pa od 26. aprila.

»To ni napoved za poletje. Jaz upam, da če bo trend tako ugoden kot se kaže, bomo ta pravila lahko rahljali. V prvem koraku je potrebna večja previdnost, če želimo, da imamo potem poletno sezono z manj omejitvami. Začeli smo s 30 enotami, upamo, da bomo to številko lahko dvigovali,« je dejal Zajc in dodal, da gre za velik in dobrodošel premik pri revitalizaciji gostinstva in turizma. 

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hjvrsine (nepreverjen)

Korona = Nateg

Jurga (nepreverjen)

Očitno si že noseč-a. Toliko krat si nategnjen-a

In reply to by Hjvrsine (nepreverjen)

ocvirki (nepreverjen)

Drvarnica ,de buknila ,že prej so lapsali zdaj pa bo totalka in to je ,čisto prav . Tja vržen denar a računali so oho ho ho

TLD (nepreverjen)

Izjemno strogi ukrepi.
En app več boš nuco pa včasih ga boš mogo štartati pa pokazati ka si bil cepleni (ali pa paper no). Pa saj nej ka bi večina lidi ka to šinfajo nej čekeralo Fb pa Insta sakših 5 min na telefoni...
Faaaak kera tiranija pa zatiranje

čarni vrag (nepreverjen)

Ta vlada je za v šumo. Mogoče mislijo, ka de zdaj kelnerca letala za vsakim gostom pa prosila papire? Logarjevi, Kreki, Hojsi in ostalim fanatikom priporočam ogled protikoronskih ukrepov na Floridi.
https://www.youtube.com/watch?v=idJp_aNDSMc
To je bilo posneto pred enim mescon, pa na Floridi nega nikšne katastrofe. Tak ka si lejko te ukrepe nekam vteknete.

Represija... (nepreverjen)

Bolani ukrepi bolanih odločevalcev, predvsem v Zahodni in Srednji Evropi! Slovenija pa definitivno številka 1 med njimi po zaslugi psihopata na oblasti!

kul (nepreverjen)

Nič vam ne paše.. ko je zaprto, zakaj tako, ko je odprto, spet ni v redu.. pa bodimo malo realni, korona je, je in je! Ko boš zbolel TI ali pa tvoji najbližji, upam da boste drugače razmišljali. Govorim iz lastnih izkušenj.. pustimo vladi in stroki naj opravijo svoje delo in to spoštujmo!! Večina ni zadovoljna s sedanjo vlado.. razumem, da ni vse idealno..
nato pa slišim Marjan Šarca, ki kritizira, pa še ostale stranke iz prejšnje vlade!!?? pa kako jih ni sram- SPIZDILO so s položaja, ko so vedeli da se bliža epidemija.. BLJAK, FUJJJ.. bodite vsaj toliko pošteni in bodite TIHO

tanja flaškon (nepreverjen)

bom v Brusli predlagala, da se gostilne za vedno zapro.
Alkohol je napravil na svetu ogromno gorja, nesreč in bede ter kriminala
zato je potrebno gostilne takoj ukiniti,
Tako da ne bodo več naši dedci hodili tja gledat debelo ritnih napol oblečenih kelnarc
Doma so otroci lačni in na mrazu
golazen dedovska pijana
pa bi ves denar pustila v gostilnah
Če ne bi bilo alkohola ,
bi bilo še veliko nedolžnih otrok živih
tako pa niso,
ker so jih povozili pijanci - pijandure

black panter

Zdrav clovik ka je se nej biu okuzeni nemre nikan,ginglavi šalabajzer ka je že biu okuzeni de se pa lejko vlaco ge koli,sramota...

Starejše novice