Oba mestna hotela v Murski Soboti sta naprodaj. Ju bodo po taki ceni sploh kdaj prodali?

Pred dnevi smo poročali o tem, da HETA Asset Resolution, družba za upravljanje s slabimi naložbami Hypo banke, prodaja tudi oba murskosoboška hotela. Hotel Diana in Hotel Dobraj z restavracijo Zvezda. Prva je naprodaj za 2,1 milijona evrov, drugi pa za 1,2 milijona evrov. Ob tem se poraja vprašanje, če se bosta po taki ceni sploh kdaj prodala.

Cena je dokaj realna

Poznavalec nepremičninskega trga nam je povedal, da sta ceni za omenjena hotela dokaj realni, a je malo verjetno, da se bo zanju našel kupec. Dejavnost kot taka je v mestu kratkoročno neperspektivna. Vredno bi bilo razmisliti o prilagoditvi nepremičnin za izvajanje kakšne druge dejavnosti, kot so denimo oskrbovana stanovanja ali dom za ostarele.

Diana z izgubo, Zvezda z dobičkom

Turizem je izredno neizprosna panoga, še posebej za mestne hotele v mestih, kot je Murska Sobota. To nedvomno izkazujejo tudi bilance obeh družb, ki upravljata s hoteloma. Medtem ko družba, ki upravlja s hotelom Diana, kuje izgubo, družba, ki upravlja s hotelom Dobraj in restavracijo Zvezda, ustvarja dobiček, a je ta minimalen.

V Diani manj zaposlenih in manj izgube

Hotel Diana d.o.o., ki trenutno upravlja s hotelom Diana, že več let ustvarja izgubo pri poslovanju. V lanskem letu je družba ustvarila 1.399.613 evrov prihodkov, kar je sto tisočakov manj kot leto poprej in 46.819 evrov izgube, kar je približno 40 tisočakov manj kot v letu 2013. Zmanjšalo se je tudi število zaposlenih. Še v letu 2013 je bilo v podjetju 48 zaposlenih, lani pa se je število zaposlenih znižalo na 44. Zmanjšanje izgube je tako bilo v veliki meri pridelano na račun zmanjšanja števila zaposlenih. Prenesena čista izguba podjetja znaša dober milijon evrov.

Zvezda turizem z minimalnim dobičkom

Družba Zvezda turizem d.o.o., ki ima v upravljanju hotel Dobraj in restavracijo Zvezda ter ima nedvomno najboljšo gostinsko teraso v mestu, je v zadnjih dveh letih poslovala pozitivno. V letu 2013 je podjetje ustvarilo 850.074 evrov prihodkov in 3.158 evrov dobička, lani pa so prihodke povišali za dobrih 20 tisočakov, dobiček pa za dobra dva tisočaka na 5.424 evrov. Podjetje ima po podatkih AJPES 21 zaposlenih.

Četrtinska zasedenost kapacitet

V Mestni občini Murska Sobota je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, s katerimi razpolaga HETA, 192 sob s 407 ležišči. Od tega ima 97 sob s 172 ležišči Hotel Diana, 36 sob z 72 ležišči pa hotel Dobrah. Povprečna zasedenost nočitvenih kapacitet v občini je bila 24,76 % oziroma slaba četrtina. 

V prvih petih mesecih letošnjega leta je statistični urad v Mestni občini Murska Sobota zabeležil 3.777 turistov, ki so ustvarili 7.296 nočitev. Lani v enakem obdobju so zabeležili 3.608 turistov, ki so ustvarili 6.616 nočitev.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Darko8888 (nepreverjen)

O tem jaz govorim.Kdo ti bo imel hotel v Murski če nega turistov. Hvala bogu vsaka vas ma svoje turistično društvo, vse skupaj je povezano v turističke zveze na koncu pa nikjer nobenega turista...glavno ka se zmetalo v ta društva in turistične promocije in ne vem koga v zadnjih letih vsaj par sto mio eur..pa še se bo..

lahko se zahvalimo Sava resortom in podobnim da imamo kot jaz temu rečem "revni turizem"....pridejo se kopat..komaj za karto in pico majo....

povzetek vsega je izjava direktorce turistične zveze ljutomer ko sem prišel vprašati če bi podprli (ne finančno) en projekt: "Gospod jaz mam še 10 let do pokoja, meni se več nič ne da, samo še čakam da lahko grem"....super....

HMZU (nepreverjen)

Če se propradla zgradba družbene prehrane prodaja za pol milijona potem je celi hotel poceni za dva milijona

HMZU (nepreverjen)

Je pa drugo vprašanje kdo sploh ima dva milijona ka vloži pa bo vsako leto imel izgubo? Ker spremeniti kaj dosti ne smeš ker občina ne pusti pa birokracija je pri nas takšna ka boš z tem imel samo izgubo. To se edino splača nekomi če dobi od banke denar kot se je pred leti delalo, pobere denar dolg pa plača država oziroma mi. (pa nekaj podobnega se bo tudi zgodilo) verejtno kdo vzame v najem bo delal izgubo denar dajal komu v družini in čet nekaj let naredi stečaj.Mu ostane milijon ali dva in to je to

Gost (nepreverjen)

Ge san gvušen ka tao zadevo lejko rejši CEROP ,napravi bauto ka de odavo tisto ka do popravili v družbenoj z celoga sveta pridejo kupci ,pa de hotel pun pa še do vse odali, vogri do vkup vozili ROBO tao je biznis po cipotovon.

divjejabolko

Na koncu se bo porušilo, ker bo vse skupaj propadalo, kupcev pa nede.

Starejše novice