Povišanje, za katerega so se sindikati javnega sektorja in vlada dogovorili konec lanskega leta, se bo javnim uslužbencem prvič poznalo pri januarski plači.

V skladu z dogovorom med vlado in sindikati so se namreč s 1. januarjem za en plačni razred višje uvrstile plače vsem zaposlenim v javnem sektorju z izjemo zdravnikov, funkcionarjev in direktorjev. Nekaterim javnim uslužbencem pa se bodo plače izboljšale še za enega, dva ali celo tri plačne razrede, a postopno do septembra 2020.

Jeseni novo povišanje plač

Posledice dogovorjenih dvigov so ocenjene na 308 milijonov evrov. Samo letos - z novembrom je predviden še drugi plačni razred povišanja, s septembrom pa tudi dvig dodatkov za nočno, nedeljsko in praznično delo ter boljše vrednotenje razredniškega dela učiteljev - bodo javno-finančni odhodki višji za 153,7 milijona evrov.

Zaradi višjih plač, nekatere podražitve

A še pred izplačilom prvega plačnega dviga so višje plače javnih uslužbencev botrovale nekaterim podražitvam, piše STA.

Cene oskrbnin so s 1. januarjem dvignili v več kot polovici domov za starejše. V nekaterih občinah so že, v drugih pa še nameravajo podražiti vrtce. Iz občin, ki naj bi po njihovih prvih ocenah zaradi zadnjega dogovora za plače morale zagotoviti dodatnih 17,238 milijona evrov, pa so vlado že pozivali k povišanju povprečnine z rebalansom proračuna.

Dvig plač javnih uslužbencev naj bi sprožil tudi nekatere pobude, povezane s funkcionarskimi plačami. Razpravo o tem naj bi koalicija odprla prejšnji teden, za popravke funkcionarskih plač pa naj ne bi bilo podpore.

Začetki sprememb krovne zakonodaje

Je pa vlada na seji minuli teden začela aktivnosti za uresničevanje zavez iz dogovora in stavkovnih sporazumov, ki jih je lani podpisala s sindikati. Predvideno je namreč, da bodo začeli usklajevanja sprememb krovne zakonodaje, tako plačnega zakona kot zakona o javnih uslužbencih, lotili pa naj bi se tudi odpravljanja morebitnih neupravičenih razlik v sistemih napredovanja med in znotraj dejavnosti.

Prav tako naj bi preučili določbe glede redne delovne uspešnosti in poskušali oblikovati kriterije, s katerimi bi postopek poenostavili in v večji meri dosegli, da so res nagrajeni javni uslužbenci, ki dosegajo nadpovprečne rezultate. Za področja zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene in babiške nege so predvideli roke za sprejem standardov in normativov. Vlada pa se je zavezala tudi, da bo začela pogajanja s sindikati o normativnih delih kolektivnih pogodb dejavnosti, ki normativnega dela ne vsebujejo.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marko - markec (nepreverjen)

BRAVO OBLAST eni imajo višje plače, vsi pa višje položnice BRAVO LEVICA spet ste nategnili Slovence, Do kdaj še ??

aha2 (nepreverjen)

pa ka brez veze pa provocejrate s taksimi novicami.

ZelenaVrana (nepreverjen)

Javni sektor, gonilo država in velika volilna masa zanimiva za politične stranke, da si naberejo zveste volilce. Senilni upokojenci (ki so vedno izigrani in pozabijo predhodne obljube) in javni sektor. To je vse kar rabijo politične stranke. Gospodarstvo je itak v manjišni in je sekundarnega pomena.

car (nepreverjen)

to je najvecji kapital v Sloveniji tukaj se kapital ustvarja.

mihi1972

DF seveda treba dvigniti plače tistim ki majo že zdaj pune riti s tebov načeli na račun nas delavco v gospodarstvi.Naj zdignejo tistim v javnem sektorji kari so na minimalci nej pa skoraj vsem.

Gost 5 (nepreverjen)

Super, zdaj pa sledi racionalizacija, kdo nima pametnega dela z 8 ur lepo na cesto. Potem pa sledi debirokratizacija in spet zmanjšanje števila zaposlenih. Na koncu pa zmanjšanje cen javnih uslug.

Viktoro (nepreverjen)

Šarec pa je v zahvalo za povišanje teh plač napredoval na lestvici priljubljenosti! Lojtro mu spotreti!!!

proizvodnja (nepreverjen)

Eni so si plače izborili z vlado. Nasankamo vsi. Saj so se cene zvišale tudi za JS a plače zasebnega sektorja bolj tako tako. Ta je na tržišču, če si predrag te ni. Vendar je problem v nas samih. Sem se pogovarjal z ljudmi tam od 20 - 30 let. Nobeden ni šel na občinske volitve (verjetno je tako tudi za državne). Večina odloča in ti, ki so zaposleni v JS verjetno grejo na volitve. Dobijo tisto, kar zahtevajo. Pol pa jamramo, kako je vse narobe. Razumi kdor more.

pozorni (nepreverjen)

Javni sektor je daleč od gonila države, vsaj eden del , je pa velko trobilo in velka volilna baza za blagostanje za tej šteri so njin zdignole plače. De pa realne sektor tau pokrijvo, pa če glij nemre skoron več sopeti. Bravo kalimero pa ostali debile.

sedonja (nepreverjen)

Ne pravim,da si javni sektor ne zasluži povišanja plač ampak po različnij sektorjih si bogme eni ne zaslužijo večje plače .Glede na to kaj delajo in kako njim je še to preveč kar dobijo . Eni bodo spet klečali in peli Serpentinšku ave marije to pa ne vidijo kako se podražujejo vrteci šole domi ostarelih in še se bo dražilo .Ja da ne pozabim draži se tudi kartelno dogovarjanje dopolnilnega

Učitelj (nepreverjen)

Super članek, ažurno pisanje ! Le kje vzamete vse te sveže novice ?

bridki (nepreverjen)

Že pol leta se pijše pa guči za zvišanje plač v javnon sektori hÑešterni ga sploj nedo čujtili. Za tou siromaštvo se nešterni počujtijo kak kriminalci tak če bi kaj vkradnoli. Da so doktori pa direktori zavodov dobli višjo plačo čez nouč pa en keden kakši člančič pa tišina. Kelko milijonov nas je tou koštalo pa san nikdar nika nej zaslejdo. Siromaki so itak skouz biti. Samo spomnite se kak so nakladali gospodarstveniki ka de tou milijardni strošek za državo. Zdaj pa se je skazalo ka je več kak trikrat menši. Pa zdaj že lejko pijšete sakši mejsec ka de pa novembra plača šla gor ka država nemre se naednouk plačati.

Učitelj (nepreverjen)

Točno tak Bridki, tej pisuni samo nekaj nendri preštejo pa te prepišejo !

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice