Foto: Kabinet predsednika vlade
Predsednik vlade Janez Janša je ob prvi obletnici nastopa vlade predstavil opravljeno delo in napovedal ključne prioritete v preostanku mandata.

Kot je poudaril Janša, je prejšnja vlada sama odstopila ob začetku epidemije, spopad z epidemijo pa je aktualni vladi vzel 80 odstotkov časa in energije. Po njegovih besedah so sedaj odkrili enega od možnih motivov za Šarčev odstop.

Šarec odstopil zaradi slabih ocen?

"Približno 4 leta nazaj je bila v Sloveniji delegacija Svetovne zdravstvene organizacije, ki je takrat ocenjevala pripravljenost posamičnih držav na morebitno epidemijo. Ocenjevali so različne stvari in za večino področij je Slovenija dobila relativno slabo oceno, prejeli pa smo tudi predloge, na kaj se je treba pripraviti v primeru epidemije in ko danes gledamo nazaj, kaj je bilo do tega narejeno do leta 2020, lahko ugotovimo, da ni bilo narejeno nič, kljub zelo jasnim napotkom, ki jih je Svetovna zdravstvena organizacija dala slovenski vladi v tistem času" je povedal predsednik vlade in dodal, da je bil to najbrž tudi razlog, da se je na samem začetku epidemije, ki je trkala na vrata Evrope in Slovenije, vrglo puško v koruzo.

Kaj so ključne prioritete v prihodnjem letu

Zaradi osredotočanja na obvladovanje epidemije, za katero Janša pravi, da je bila za vse večja preizkušnja, kot je kazalo na začetku, je ostalo neuresničenega marsikaj iz koalicijske pogodbe.

Tako bodo poleg obvladovanja covida-19 v prihodnjem letu do rednih parlamentarnih volitev ključne teme te vlade projekt debirokratizacije, decentralizacija, ureditev dolgotrajne oskrbe, poleg tega nameravajo izločiti zdravstveni sektor iz enotnega plačnega sistema. "Če ne bo bistvenih negativnih presenečenj, lahko letos nadoknadimo lanski padec BDP," je med drugim napovedal premier.

Zakoni v pripravi in kmalu na poslanskih klopeh

Za osnutek zakona o debirokratizaciji, ki je nastal s pomočjo Simičevega strateškega sveta, pričakuje, da ga bo vlada sprejela v četrtek in da bo uveljavljen do poletja. Gre sicer za prvi zakonski paket, naslednji bo sledil v dveh mesecih. Vse ukrepe bo vlada po Janševih besedah predlagala v zakonodajni postopek do konca leta.

"Ko bodo sprejeti, bo Slovenija drugačna, bolj vitka, cenejša država, ljudje bodo prišli prej do storitev in te bodo bolj učinkovite," je napovedal. Glede decentralizacije je pojasnil, da je bila s tega vidika sprejetih vrsta ukrepov in zakonov, tudi nacionalni načrt odpornosti in okrevanja.

Zakon, ki bo predpostavljal tudi zagotavljanje virov v dolgotrajni oskrbi, bo na poslanskih klopeh do septembra. S tem bo izpolnjen eden od ciljev, o katerem se je do zdaj pisalo v koalicijskih pogodbah, a resnega poskusa doslej ni bilo, je navedel Janša.

Epidemija covida-19 je po njegovih besedah dodatno razgalila vse probleme v slovenskem zdravstvenem sistemu, tako na področju pomanjkanja kadrov, za kar je po njegovi oceni kriv tudi neustrezen plačni sistem.

"Zdravstveni sektor se je odločil, da se izloči iz enotnega plačnega sistema in se bo zgradil nov, samo za ta sektor," je napovedal Janša. Na tej podlagi bo v zdravstvu po njegovih besedah možno dolgoročno zagotoviti več kadra in izvesti tudi druge reorganizacije, ki so potrebne, je povedal.

Tudi o stricih in vplivu medijev

Na tiskovni konferenci so poleg Janše nastopili še Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Jože Podgoršek. Po njegovih besedah kmetijski minister uživa njegovo podporo in podporo poslanske skupine DeSUS. Kot je poudaril, o odločitvah stranke DeSUS ne polemizira, saj da je to njihova stvar.

"Moje osebno stališče je, da bo Slovenija toliko bolj normalna, koliko bolj suverenih strank bo imela, kjer bodo člani stranke in poslanci samostojno odločali, brez navijanja medijev in stricev, kaj naj počnejo," je dejal premier in pozval k konstruktivnemu sodelovanju opozicije in koalicije.
 

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Volilec (nepreverjen)

Še en primer ŠIZOFRENIJE!!! To več nema mesta v riti ka si ne zmislavlejo!
Predsednik vlade,oz predsednik vladne stranke tozi državo za slab rezultat na volitvah. Se pravi,tozi sam sebe. Pa ka ste v tej stranki vsi prizadete ali ka vam je???? Pa vsi ste šizofreniki???
To je isto kak če bi samostojni podjetnik tožo sam sebe ka ma premalo plačo!!! HALOOOOO..... PA HENJAJTE ŽE EDNOK ZA NORCA METI NAROD. KER TUDI VAŠI OTROCI SO SLOVENCI IN IMATE TUDI NJIH ZA NORCE!!!!PA ŠE SAMI SEBE MATE ZA NORCA,IN TEMU PLOSKATE PA STE PREPRICANI KA JE TO TAK DOBRO!!!!

NSI MS1965 (nepreverjen)

dihaj samo vse bo ok......... komunajzar

In reply to by Volilec (nepreverjen)

Volilec (nepreverjen)

Komunajzar te je napravo.ti to dobro znas smrkavec...

In reply to by NSI MS1965 (nepreverjen)

Pravegoričanec123 (nepreverjen)

Ej tij špičđager, polefko, dihaj, globoko vzdihni in izdihni... pa me es poslüšaj, vaše so bilij, še preveč dugo so bilij, ne ven ka so te tak dobroga napravile, ka je nemreš pozabite, ampak večine lüde so kaj dosta nej, zat jih tüj več nega... če tij ščejš tej tvoje nazaj, spakivaj kufre, tomičko, pa fajonko pa ovoga kordiša te zravna seuf damo, pa ite vij v severno korejo, te te vij vidle ka je komunizem!

In reply to by Volilec (nepreverjen)

Jansa himself (nepreverjen)

Glejte ovce cepljenji slovenci slovenke...cepite se cepite,poglejte si kdo vodi drzavo,,,,tele majmun,laznjivec,kradljivec

Karl Marx (nepreverjen)

Janša je najvejkši lažnivec v zgodovini Slovenije. Vse ka zijne, zlaže. Nika njemi ne vörvlite. V zatvor z njin !!!

someone1 (nepreverjen)

Karlek pa si na tabletaj ali pa te popuščajo???

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Karlek zdaj si spet glasen, ko pa je bila novica o kahlici, ki so ga odstranili pa si bil tiho. To pa kar si napisal pa velja za tvojo kahlico. Mogoče res Janša sodi v zapor, samo pred njim so vsi vaši, ki jih tako poveličuješ, pa pokvarjeno sodstvo, ...

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Pravegoričanec123 (nepreverjen)

Še en tipičen partizan, štere misle ka so njegove na veke heroje... čüješ tij, tvoj sistem se nige nej obneso, še rus ga je ta dou, zakoj ga te še boge tak razglašate. Pa toga Marxa mate za nikšoga heroja, vejpa čüješ, menej be bilou v rit sran na tvojon meste... tej je začo komunizem, oz. se ga je v zmislo, komunizem je propadno, a vij ga še itak mate kak boga. Pa malo brode, nemre bite social demokratska stranka, komunist pa demokracija vküp nejde, tou nejde nikak. Sicer so komuniste mele volitve, ampak vsi znamo kak so izpadnile. Se tij že kda poslüšo Karla Erjavca, Šarca, Fajonko, Tomičko? Se? Mogoče se, ampak se bil nesposoben ale pa se nej ščeu, čüte lažij ka motajo. Taka če ne pomneš za koj se ide, boj rajše tju, de bokše za vse.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

krpliva (nepreverjen)

Banana republika Slovenija. Vodijo jo lopovi Janči, Počivalšek, Pinokijo....Breznik.

www (nepreverjen)

Vlada nan psihopat, ki je zgüjbo sakršni stik z realnostjov. #zimbabve

. (nepreverjen)

Men se zdi ka je šarec guča ka so se med seuf nej mogli zgučati če bojo šli v razformacijo javnega zdravstva in podlegli pritiskom kapitala. Za ene zdravstvo za manj pomembne pa ... Puno se jih napaja z nabav in investicij pa je težko poštenje vpelati.

za www budalo (nepreverjen)

Komi bi ti pa tvoji lokostrelci radi vladali, ven drügo ne znate, kak delati zgago, pa samo tuhtate, kak bi spodnesli
Janeza Janšo - teleta zblojena!

ge (nepreverjen)

Gospod Janez Janša, Vi ste človek, ki ga ni še enega v Sloveniji. Samo tako naprej. Ne dajte se
motit pri vašem delu. Dokler vas vidim in slišim, sem srečen in vesel. Ne smete nas zapustiti, ker bo takrat vsega lepega konec!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice