FOTO: KPV
Predsednik vlade Janez Janša se danes v Bruslju udeležuje vrha zveze Nato, ki je vsebinsko osredotočen na proces Nato 2030, v prihodnost usmerjeno agendo, ki se osredotoča na prilagajanje Nata na nove izzive.

Med nove izzive spadajo odnosi z Rusijo, terorizem, kibernetski napadi in prebojne tehnologije, vzpon Kitajske ter varnostne posledice podnebnih sprememb. Vrha se je s strani slovenske vlade udeležuje tudi podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin.

Pomembna širitev zavezništva

Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na vrh zveze Nato v izjavi za medije dejal, da Slovenija letos praznuje 30–letnico samostojne države Slovenije, kar po njegovem mnenju ne bi bilo mogoče brez zmage zveze Nato v hladni vojni.

»Slovenija se je priključila zvezi Nato, ker smo čutili, da delimo skupne temelje vrednote.« 

Te so po mnenju predsednika vlade jedro Severnoatlantskega zavezništva, česar se je potrebno zavedati v pogovorih o njegovi prihodnosti. Za prihodnost zavezništva je, kot je dejal predsednik vlade, pomembna tudi širitev.

»Če se ne bo širil Nato, se bo širil nekdo drug, kar pa ne more prispevati k svetovnemu miru in stabilnosti.«

Govoriti o širitvi pomeni povabiti k sodelovanju vse tiste demokratične države, ki so v bližini in, ki se želijo priključiti zavezništvu. Širitev pomeni tudi povabiti druge partnerje, svobodne in demokratične države, ki delijo skupne temeljne vrednote in si želijo tesnejšega sodelovanja z zavezništvom, piše na uradni vladni strani.

Pomembna tehnološka prednosti držav članic

V nadaljevanju izjave je predsednik vlade poudaril, da moramo za dosego temeljnih ciljev podpreti vse skupne napore za zagotovitev tehnoloških prednosti držav članic zveze Nato, še posebej na področju vojaške tehnologije.

»Biti moramo vsaj eno generacijo naprej.« Le tako bomo po mnenju predsednika vlade dovolj močni za glavni cilj, to je svetovni mir.

Slovenija bo bistveno povečala kapacitete lastne obrambe

Poudaril je tudi, da se je svet v zadnjih treh desetletjih spremenil, da so se spremenile grožnje ter, da je Kitajska ključni izziv za Nato.

»Če hočemo, da v prihodnjih desetletjih svet ne bo soočen z novo usodno oborožitveno tekmo ali vročim konfliktom, se mora Nato tega zavedati in ostati močan.«

Le tako bo upoštevan partner v pogovorih in bo lahko dosegel dogovore, ki bodo ohranjali svetovni mir. Poudaril je tudi, da Slovenija v preteklosti v finančnem smislu ni izstopala pri prispevanju v skupno blagajno, vendar se je trend v mandatu te vlade spremenil. Pri tem gre predvsem za Zakon o dolgoročnih investicijah v slovensko vojsko, na podlagi katerih bo Slovenija bistveno povečala kapacitete lastne obrambe in bo na tej podlagi sposobna resnega sodelovanja s partnerji v okviru Nato.

»Zavedamo se, da je zavezništvo nekaj, kar deluje v obe smeri. Če mi pričakujemo od drugih, da bodo povečevali obrambne proračune, za to, da bodo lahko zagotavljali tudi našo varnost, po tem moramo tudi mi opraviti svojo domačo nalogo.«

Slovenija zastavljenih ciljev, ki jih je Nato določil že leta 2014, ne bo mogla doseči.

»Leta 2030 bo Slovenija tista članica Nato, ki bo lahko s ponosom rekla, veseli smo, da vi skrbite za našo varnost, vendar lahko tudi mi v enaki meri poskrbimo za našo skupno varnost«, je izjavo za medije zaključil premier.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Evo !!!!!!!!!!! Ko pride JJ v Bruselj se takoj govori o njem in to o diplomatsko zelo pomembnih temah.
To pomeni, da ga nihče ne pozna ??????????? da govori v prazno???????????? ali pa iščejo novinarji
(predvsem tisti : izvoz - uvoz) zajca v grmu in trenirajo skoke v prazen bazen (sedaj je sezona za bazene). Ko pa bo predsedoval EU-ju bo pa še tisto dunjo pohrustal. Še se ji bo kolcalo po njemi, ampak JJ ima Urško.

Kavran (nepreverjen)

Nato je po koncu hladne vojne ostal "na suhem". A si hitro zmišljuje nove in nove sovražnike; od islama, Rusije, Kitajske, Venezuele. Kdorkoli mu ne paše je sovražnik. Samo, da se trži orožje. Še Puklasti in Toninov otroček ga mastno plačujeta z našim denarjem!

čarni vrag (nepreverjen)

Jes pa znan samo drek vkup mejšati na ton portali. Priznan ka san socialni problem zato pa si od dugoga časa san s seuf pijšen pa štukan pod stotimi raznimi nickami.

In reply to by Kavran (nepreverjen)

komunajzar (nepreverjen)

Janša ni v Sloveniji ? Zato je danes tako lep in prijazen dan !

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Starejše novice