Včeraj se je premier Janez Janša na Dunaju pri avstrijskem kanclerju Sebastijanu Kurtzu udeležil delovnega sestanka, kjer se je šesterica premierjev zavzela za pravičnejšo razdelitev cepiv proti covidu-19 v EU. 

Več voditeljev EU je na delovnem sestanku na Dunaju pri avstrijskem zveznem kanclerju Sebastijanu Kurtzu razpravljalo o enakopravni dostopnosti in dobavi cepiv proti covidu-19, na kar so predsedniki vlad nedavno opozorili tudi v pismu, ki so ga naslovili na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta. V pismu so opozorili, da razdelitev cepiv proti covidu-19 med državami članicami EU ni v skladu z dogovorjenim ključem delitve na osnovi števila prebivalcev.

»Opozorilo, ki ga je z iniciativo pisma predsedniku Evropskega sveta in Evropski komisiji in s tem sestankom dal avstrijski kancler, je bilo pravočasno. Pravočasno pred tem, da  Evropska unija pride v situacijo, ko bi recimo junija letos imeli polovico držav, kjer bi bila precepljenost prebivalstva proti covidu-19 30-odstotna, in drugo polovico, kjer bi bila precepljenost 60-odstotna,« pravi premier Janez Janša. 

Predsedniki vlad zahtevajo hitro ukrepanje Evropske komisije pri dobavi cepiv.

Nujen korektivni mehanizem

Za pravično delitev cepiv med državami članicami EU Janša predlaga korektivni mehanizem.

»Ta bo delitev cepiv vrnil na izhodiščno točko, torej na odločitev, ki je bila skupaj sprejeta na Evropskem svetu, da se cepiva delijo pro rata oziroma glede na število prebivalcev posamičnih držav članic EU.« Janez Janša. 

Trenutno je Slovenija glede precepljenosti nad evropskim povprečjem, a če mehanizem ne bo deloval, se to lahko hitro spremeni.

»Zavedamo se, da nismo otok in da nobena država članica EU ne bo mogla živeti normalno, tudi če bo dosegla višjo stopnjo zaščite pred covidom-19, če bodo v soseščini države, ki te zaščite ne bodo dosegle, ker virus meja ne pozna in vrnitev v normalno življenje, kot smo ga poznali pred pandemijo, ne bo možna,« je ocenil premier.

"Le pravična razdelitev cepiv med državami članicami EU nas lahko reši politične krize" so se strinjali predsedniki vlad.

Zamude pri dobavi cepiv

Predsedniki vlad so bili na delovnem sestanku znova kritični do proizvajalcev cepiv, ki se ne držijo dogovorov glede dobave cepiv. Cepivo AstraZeneca so številne države naročile v velikih količinah, saj je cepivo bilo v drugi polovici lanskega leta spoznano kot najbolj obetavno. A dobava in sama delitev cepiva ne poteka skladno z napovedmi in na podlagi tega si predsedniki vlad se sprašujejo o tem, kako dobro so bile sklenjene te pogodbe. Zato je Janša pozval k temu, da naj bodo pogodbe Evropske komisije s proizvajalci cepiv javne. 

»Mislim, da tu ni nobenih skrivnosti, ki bi jih bilo treba čuvati, in da je v interesu vseh, da so pogodbe javne. Če je v teh pogodbah kaj narobe in kar je razlog za zamudo pri delitvi cepiva, naj se to popravi,« je pozval premier Janez Janša. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fujd (nepreverjen)

To bi ti bil samo izgovor Janša
Tij si Slovenijo zapravil

Represija... (nepreverjen)

Ti gnoj bi raje decembra naročil cepivo, ne da zdaj iščeš izgovore!

MurekIN (nepreverjen)

Ste vi pravi KURTzi,....malo si poglednite, kak se piše!!!

vladni klovn (nepreverjen)

jaz sem mojo mamo dal v kamniki
cepiti proti pasji steklini
in ni dobila korone
Pomeni cepivo proti pasji steklini deluje
in jebeš Janšo in njegovo Astra zeneko in Pfeizerja

administrator (nepreverjen)

čuj ti vladni klovn
KOPILE JEDNO
ko zna ko te je naprčio
ti boš tako pisal o tvoji mami
Dao bog da crkao
nimaš nobenegga spoštovanja do mame
U fris da ti pljunem prasec nezanesljivi
Ali ni dovolj
da si vrgel puško v koruzo

In reply to by vladni klovn (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Kaj je to KOPILE

In reply to by administrator (nepreverjen)

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

to je nekaj takega kot ti tanja

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Starejše novice