Ustavno sodišče je ugodilo predlogu predsednika SDS Janeza Janše, naj do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patria, so sporočili iz ustavnega sodišča. Janša lahko tako najmanj do končne odločitve sodišča zapusti zapor na Dobu, kjer je bil sicer zaprt od 20. junija letos.

Ko Dob prejme sklep, lahko Janša zapusti zapor

Janša lahko po pojasnilih sodišča zapor zapusti takoj, ko Zavod za prestajanje kazni zapora Dob prejme sklep ustavnega ustavnega sodišča. Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij so za STA povedali, da omenjeni zavod uradnega sklepa še ni prejel.

Resni očitki o kršitvi načela zakonitosti

Kot so sporočili z ustavnega sodišča, so se morali ustavni sodniki pri presoji ukvarjati z vprašanjem, ali bi z nadaljnjim izvrševanjem sodbe lahko nastale težko popravljive škodljive posledice. Pri tem je ustavno sodišče pri začasnem zadržanju upoštevalo, da je pritožnik podal resne očitke o kršitvi načela zakonitosti v kazenskem pravu.

"Če bi se ta očitek izkazal za utemeljen, take kršitve ne bi bilo mogoče odpraviti v ponovnem sojenju, temveč bi to pomenilo, da se pritožnik oprosti obtožbe," so zapisali.

Janša se je na ustavno sodišče v zadevi Patria pritožil 27. novembra, v pritožbi pa je njegov odvetnik Franci Matoz tudi predlagal, naj sodišče do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patri. Omenjenemu predlogu je sodišče danes ugodilo, medtem ko mora o pritožbi vsebinsko še odločati. O zadevi sicer ustavno sodišče odloča absolutno prednostno.

Če bo ustavno sodišče pravnomočno sodbo razveljavilo, bo Janša na prostosti ostal, v nasprotnem primeru pa se bo moral vrniti v zapor.

Tagi

S spleta

Komentarji (47)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost 1 (nepreverjen)

zakoj pa tau temo nišče ne komentejra, kak razne hude nesreče. Če so vsi v SDS.

Casiopeia11 (nepreverjen)

Mislen, ka nas je dosta glede te zadeve brez besed ...

dseme

banda tao je lejko samo v Sloveniji

zima.bella

Hja,.... če bi pa vkradno kuro, bi nej samo božič pa vuzen, ampak še malo v čuzi sedo.
V SLO imamo para-tretjo vejo oblasti. Na Ustavnem sedaj kraljujejo pač SDS-ovci.
Nekaterim je zdaj celo jasno, zakaj se je na Vrhovnem ona gospa izločila iz sojenja (ker je imela ZDRAVNIŠKI PREGLED in nadalje DOPUST)!
Evo, zdaj je pa lahko gospod njen soprog dosodil, da prvozapornik gre ven!

Upam, da zdaj na svobodi (med prazniki) spakira štunfe v kufre, pa adijo Slovenija!
Kolega Časar ga morebiti že kje pričakuje.
Diplomatski potni list je sicer pred kratkim vrnil (šele na poseben poziv), pa naj gre z navadnim, saj ga ima!

To bi mi bilo še najljubše. Pa da nikoli več tega priimka ne slišim!!

drago (nepreverjen)

Dragi komentatori levaki svoje zapornike poglejte, pa udbaše ki se še vedno sprehajajo na svobodi, Janša se vzapor nebo vrno ker ni nič kriv, to pa ka je bil v zaporu pa bomo mi davkoplačevalci drago plačali ŽIVEL JANŠA .

snops1 (nepreverjen)

"Na Ustavnem sedaj kraljujejo pač SDS-ovci."

Na Vrhovnon pa bivši član partije, keri kak tuji jezik zna samo srbohrvaščino. Pa nej samo član partije, tou je bil človek zaupanja v prejšnjon režime. Daj, probaj tou razložite nekomi v tujini, či so že argumenti brez pomena.

In daj nas enkrat za vselej razsvetliti kakši so zaj tej dokazi v ton primeri, ker do zdaj jih je še nišče nej bil sposoben normalno razložiti. Glede na tvojo véro in prepričanje tou nebi smel problem bite. Torej, katere so premise na katerih temeljijo tvoji sklepi/prepričanje o krivdi Janše? Prosin, ka je odgovor naj nej link do nekšoga dokumenta, ge bi naj vse not pisalo. Lejkšo što drugi tudi, či ma volou.

boro (nepreverjen)

Drago ka je nej zadosta fkradno ka mo njeme še plačevali tej kapucinari v rdečon so nej vredni ka odijo po zemlji katastrofa,zdaj naj se razveljavijo se sodbe ka so bile izdane v samostojni državi če sodišče ne vej soditi mo meli samo US in tej znajo kak se sodi

spidi55

Tiste pejneze za štere nevej od kec so pa naj meni nakaže pa de čijsti kak suza.

Vztrajnik (nepreverjen)

Slovenistan!

Heli (nepreverjen)

V sosednji Avstriji bi ga izpustili takoj ko bi pisalo na koledarju 1.1.2030. Sploh nebi bilo dileme. Človek neve odkod mu 30.000€ na računu? Si predstavljate da greste na banko in imate 30.000€ preveč na računu?
Kaki bebčki smo slovenci :)

Gost (nepreverjen)

Se vidi, da je vse samo igra, da ne bi prišo spet na oblat, tudi protikoripcijska komisija (nagrada s službo v NLB), pa vstaje, izgredi. Vse se vidi..., tak da bomo še samo JJ volili.

rokkec

Končno je istina zmagala .Vsi ka ste proti J.J. pa njemi lejko potegnete pa Cerari in ostalin

Landini

V tem trenutku bi morali odstopiti vsi akterji, ki so v tem postopku zasrali.

323232 (nepreverjen)

Me zanima, koliko bralcev sploh razume, kaj se je zgodilo. Ustavno sodišče o zakonitosti sodbe sodišč v zadevi Patria sploh še ni vsebinsko odločalo! Sklep ustavnega sodišča je napisan tako, da je jasno, da sta še vedno možna oba rezultata zadeve, o tem pa bo sodišče odločalo v prihodnje.

323232 (nepreverjen)

In še to. Ustavno sodišče ne bo presojalo vsake morebitne nezakonitosti sodbe, ampak le težje nepravilnosti - tiste, ki bi predstavljale kršitev ustavno zavarovanih pravic (te seveda Janša tudi uveljavlja).

gost (nepreverjen)

Ustavni sodniki bi izpadli manj smešno, če bi enostavno povedali "izpustili smo ga svobodo do končne odločite zaradi tega, ker je naš", namesto da nam trosijo pravljice o konstruktivni opoziciji. SDS nikoli ni bila konstruktivna opozicija in nikoli ne bo. Kvečjemu destruktivna.

PrekmurjeSlovenija

Naj si ali levi ali desni treba je priznati da zaradi obljube nebi smel iti v zapor. Saj kot pravijo so ga zaprli zaradi tega ker mu je nekdo nekaj obljubil pa niti ne vedo kdo niti koliko?? to je za mene normalno da so ga izpistili. NI PA NORMALNO DA JE TOLIKO SODNIŠKIH ZMOT IN TE ZMOTE VSI MI PLAČUJEMO Če se spomnimo makoterjeva, Tisti balkanski bojevniki ali kaj so že, samotrije politiki so letos bili izpuščeni ker so bili kot sodniške zmote, tudi maček je bil nekaj časa zunaj pa spet noter, vse to so zmote katere plačujemo mi sodniki pa imajo nekaj tisoč evrov plače?!?!

zima.bella

PrekmurjeSlovenija:
Kašne obljube? Če je pa cvenk že do Leibnitza/Lipnice (pred Grazon) prispel. Vse je pa stavo "šalterski delavec", kda je tbelo MILIJON v keši izplačati!
Potem se je pa klobčič začel vrteti nazaj. Zato so vsi avstrijski sodelavci v verigi obsojeni in že sedijo.
Zaj mi pa razloži, kak je cvenk v Leibitz na banko prišo (brez "obljube")?
Jezušek ga je nakazo??????

boro (nepreverjen)

Bravo zima .bella zadetek v polno tao je bilo tisto ka nišče nešče priznati zakoj se pa of Wolf skriva isto je bilo z orožjem vsi znajo kak so ga odavali nišče pa nej pejnez vido?

dajkol (nepreverjen)

znate,mislo san ka je Janša baraba,ali vidim ka so vsi ostali politiki še večje barabe....boli me rit za vse politike,vse bi trbelo na goli otok

zima.bella

Ja bravo dajkol (89.142.195.95);
zdaj si nam pa odkril tudi skrivnost, zakaj se NOBENA afera pri nas ne razčisti!
Fantje vseh barv se eden drugega za jajca držijo, in če vse pride ven, padejo vsi!
Zdaj so se očitno zmenili za nekaj "kruha in iger" za narod (obsodbe, po katerih se par dni sedi /Kordež, pa oni knjižničar Černigoj,...) -- mi butli pa se zgražamo nad onimi kekci, ki s piskri in ponvami ružijo in nam hočejo prav to dopovedati.
Ma.... brez veze ... još nikad nije bilo, da nekak ne bi bilo!

J.I.J. (nepreverjen)

bravo !!
zdaj pa moramo še ustanoviti "združeno levico"
pa smo fertig

nn (nepreverjen)

jij ,ti si znonkar mislo/mislia desnico ali pa si že zadet/a ?

PrekmurjeSlovenija

[email protected] Finci so dosti manj skorumpirani pa nikomur nič niso mogli dokazati. sedaj če si ti levo usmerjen normalno da želiš da bi bil janša zaprt če pa nekdo gleda neopredeljen pa se samo za glavo drži kako so ga lahko zaprli. Nekaj si pa pomešo glede avstrije ki nima pri tem nič tisto je pa druga zgodba

zima.bella

V finskem kazenskem zakoniku besedna zveza "dajanje podkupnine" ne obstaja. Za dejanja, ki v kazenskem zakoniku niso izrecno navedena pa ne more biti nihče obsojen. Majo pa "sprejemanje podkupnine" - niso pa pristojno sodišče v državi prejemnika love.
PRAVO, to je ena velka jeba. En stavek - vsaj pet različnih pravnih mnenj!
(kozarec je pol prazen, kozarec je pol poln, kozarec je čisto poln z dvema snovema, vodo in zrakom,.....)
Pa še nekaj je; Patria je ključna finska firma, za milijone in milijone vojaške opreme proda in na finskem ima status SVETE KRAVE INDIJSKE.
Klaro?
P.S. glih gledam spuščenega prvozapornika z vrtnico v roki. Še roža je povejnola!!!
(kak Urška!)

Vipko
Truplo

Stvar je čisto preprosta, vsaj zame: če je Janša kriv, mu naj to nedvoumno dokažejo, ga obsodijo in vržejo ključ od zapora zaradi mene na dno Jadranskega morja.

Dokler pa so dvomi, pa postopki takšni ali drugačni...? Mislim, da velja neko pravilo, da je bolje 99 krivih oprostiti, kakor enega nedolžnega obsoditi?

Vsi ti postopki na sodiščih, pritožbe in še kaj, trajajo predolgo. Če se glede primera patrie zadeva razvleče, bo drugo leto zastarala in se bomo spet non-stop prepirali, kdo ima prav.

In kaj je sedaj s tistimi, kateri ste se drli kot zmešani, da je treba odločbe sodišč "spoštovati"? Figo... že takrat sem trdil, da je treba odločbe sodišč upoštevati, saj ravno z glavo skozi zid ne moremo, ampak nihče me ne bo prisilil, da bom vsako odločbo sodišča spoštoval. To je bedarija... in to je spet izrekel tisti cencar Cerar!

boro (nepreverjen)

Mrtvak boljše je 99 krivih oprostiti kot enega nedolžnega obsoditi zdaj mi pa prosim če to velja samo za JJ ali tudi za druge kajti v tej zadevi so istočasno vložili ustavno presojo trije obravnavana je le ena ZAKAJ??Zaradi takih 99 je naša država v R.t. ker imamo take US ,ki niso sposobni prečitati ustave kako le odločiti kakšna je to obrazlaga ,ki se nam daje to je navaden šmarn le kako jih ni sram tudi ETELKO da sodeluje v taki igri ?

Vipko
Truplo

Bi rekel, da si nepismen, zato bodi dovolj, kar sem napisal zgoraj. Po mojem več kakor jasno!

In reply to by boro (nepreverjen)

Pun kovček (nepreverjen)

Zanimivo mi je, da če nisi za SDS in velikega vodjo AKA Princ teme, te avtomatsko klasificirajo med levake in partizane in kaj vse ne. Obstajamo tudi ljudje ki smo apolitični, in se nam želodec obrača ko vas gledamo kako se pikate med levimi in desnimi... Ne vem kako uspeva v nemčiji, da so pustili zgodovino za sabo in živijo v sedanjosti, pri nas je pa še vedno 1945...

Vipko
Truplo

Čisto preprosto... v Nemčiji so obračunali z zločinci, dočim to pri nas nikoli nismo uspeli obsoditi komunjarje za vse zločine. Sedaj so praktično na vseh vodilnih položajih, še vedno zapravljajo družbeni denar kot nekoč, politične nasprotnike preganjajo in še kaj. Nič kaj dosti se ni spremenilo... glede na prejšnji sistem. Vsi pokazatelji, še posebej številke, kar se tiče ekonomije, to potrjujejo.

In reply to by Pun kovček (nepreverjen)

Vipko
buldog

Truplo, daj spokaj se ti nekam s tvojimi komunjarji..... koliko krat ti naj povem, da je tvoj idol tudi komunjar? Vrhuška partije? Politkomisar? Verjetno obiskovalec partijske šole v Kumrovcu? Kandidiral se je za predsednika Zveze socialistične mladine Slovenije..... Pa v tej SDS imate imate med najvidnejšimi člani vsaj 10 ljudi, ki so vsi komunjarji, s partijskimi knjižicami.... komunisti, rdeči, paradajzarji.... SDS je ob SD najbolj komunistična stranka v Sloveniji. Basta.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Spokaj se ti s tvojim trmastim vztrajanjem... da je vsak, kateri je bil kdaj v KP-ju tudi sedaj komunist. Ti si bil verjetno krščen... sedaj si do smrti vernik? Janša je vsaj pravočasno glede političnega nazorja prišel k pameti... ti pa izgleda ne boš nikoli. Bodi dovolj o tem!

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Aja, po tvoje so komunjarji samo oni, ki so ostali v drugih strankah.... v SDS pa so sami pravoverni spreobrnjenci.... njih je imel na spovedi sam Rode, ali kaj? Enkrat komunist, vedno komunist...jaz to sem, tvoj JJ pa to zanika... čeprav sem bil jaz le v neki nepomembni celici, on pa v vrhuški..... taki kot on so hodili naokrog in so nas učili in prepričevali.... zdaj pa on govoriči nekaj tretjega! Dvoličnež in lažnivec! Lagal je takrat ali laže zdaj.... in kdor enkrat laže, vedno laže. Laže tudi sedaj, ko trdi da ni prejel denarja. Zato ljudje temu dvoličnežu ne verjamejo. Ti si seveda izjema.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Brez veze sedaj razvijaš to zadevo dobesedno v neki doktorat... zadeve so jasne. Nikjer nisem napisal, da so vsi komunjarji, kateri so ostali v drugih strankah? Kje si to prebral? Jih je pa seveda 99% ostalo ali postalo... z zagovarjanjem tistih razcapancev med II. svetovno vojno, z njihovo povojno politiko in zagovarjanjem njihovih današnjih dejanj.

In reply to by buldog

MSHC

Janša je edini med predsednikami vseh parlamentarnih strank keri je biu komunist. Niti eden od ostalih je nej biu nikoli član komunistične partije. In glih Janša je tisti kateri vse ostale obklada s komunisti. Kot je buldog že povedo, v SDS je največ bivših komunistov, večina najvidnejših in najbolj izpostavljanih članov SDS je bila v komunistični partiji. Znate kak pravijo (in to glih najbole desničari), enkrat komunist vedno komunist. In to se glih najbole vidi pri Janši.

In reply to by Truplo

Vipko
buldog

Nihče ni "postal" komunjar po letu 1990... so pa ostali "komunjarji" od prej; tisti v drugih strankah in tisti tvoji. In ne jih ločevati, ker imajo vsi partijske knjižice doma. Ti o nekih "razcapancih" nimaš kaj soditi.... niti ne poznaš zgodovine, niti nisi bil med njimi ali kjerkoli drugje. Pojdi na slovensko Primorsko in govori o partizanih kot razcapancih..... odrli te bodo kot ježa in te sunili v rit, da si boš zapomnil. Kako te ni sram blatiti vojno silo, ki je neposredno zaslužna za priključitev Primorske k matici? In preden spet namečeš neke ideološke floskule se malo pusti podučiti o slovenski zgodovini. Tega učbenika nikoli nisi imel v rokah ali pa si imel iz tega predmeta popravni.... ki ga izgleda nisi naredil.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ti razcapanci so delali takšne zločine tik po vojni v Trstu in okolici, da se je zmračilo celo Britancem... in so od Tita zahtevali, da Trst zapustijo njegove enote. Toliko o zgodovini... malo si preberi oz. se pozanimaj tudi o drugih virih... ne samo v tistih, iz katerih si se učil "zlagano" zgodovino. Žal sem se iz takih učbenikov tudi sam učil, dokaj vzorno, saj sem imel zgodovino navadno pet... ampak dovolj hitro tudi spoznal, da obstaja še nekaj več... ti si pa še sedaj zaplankan v tej svoji ideološki slepoti.

In res si "pametno" ugotovil, da nihče ni postal komunjar po letu 1990... uradno res ne pod tem imenom, saj ste se preimenovali v LDS in današnji ... bla bla o nekih demokratih govorite. Kdaj pa je bil komunajzar demokrat? Pa saj vam tega v svetovnem merilu nihče ne prizna... ti pa kar nabijaj svoje.

In reply to by buldog

edenpac

in zaradi teh razcapancev lahko sedaj govoriš ali gučiš , v nasprotnem pa te sploh ne bi bilo , ker bi kot Slovan prišel ti , oziroma tvoji predniki na vrsto , da bi zapustil to zemljo skozi dimnik.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Nakladaš na pamet... oz. enostavno dokazuješ, da nimaš pojma o zgodovini. Nacistov niso premagali razcapanci, ampak zavezniška koalicija...

Nasedaš manipulacijam naših komunjarjev, kateri hočejo še sedemdeset let po II. svetovni vojni na vse kriplje dokazati, tudi dokaj nasilno, da pa "brez njih" nas ne b bilo. "Priće za malu decu"!

In reply to by edenpac

pacifist (nepreverjen)

spoštovani,
v nemčiji so javno obsodili vojne zločine in plačali zanje, ter tako so lahko stopili naprej. Dokler mižiš pred resnico bežiš in prostor za očiščeno prihodnost
megliš. Pa tako malo je treba da rečemu bobu bob in stopimo v nov osvobojen prostor življenja.

prekmurka 1 (nepreverjen)

Da nikoli več ne vidim in ne slišim za tega kriminalca, lažnivca, manipulatorja, falsifikatorja, častilca narodnih izdajalcev.itd

Zaveden (nepreverjen)

Janez Janša, slovenski heroj.

zima.bella

zgornjemu: Zaveden (46.150.61.72)

Pravilno si se poimenoval; zaveden si, kot so zavedene vse jajotove ovčke, in vaš firer vas bo zavajal vse večne čase. Beeeeeeeeeeeeeeeeeee!!

Gost (nepreverjen)

Še dobro da še vsaj nekateri sodniki upoštevajo človekove pravice.

JiJ (nepreverjen)

Martin Luther King je povedal sledeče, preden so ga ubili: "Za pravico in dostojanstvo letite, če ne morete leteti tecite, če ne morete teči hodite, če ne morete hoditi plazite, toda nikoli ne odnehajte!" "Samo pogumni ljudje so ustvarjalni in samo ustvarjalni ljudje so svobodni." Pravilno ste ugotovili, vse to je janez Janša; je bil, je in bo ostal VELIK Slovenec.
Vse dobro želim JJ-ju in vsem Slovencem!

zima.bella

JiJ (84.39.213.21)
iz tvojih usana u božije uši!
Komaj čakam, da Jajo ukrade ta citat M.L.Kinga !!!!

Štorklaš1 (nepreverjen)
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice