Kolegi s TV IDEA so v oddaji Iz našega studia tokrat gostili predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo.

Pogovor je prvak SDS začel s temo naše prihodnosti. Medtem ko se srečujemo z resnimi težavami, saj naša vpisna mesta v izobraževanju ne odražajo potreb gospodarstva, se nacionalni mediji ukvarjajo z nebistvenimi zadevami, ugotavlja.

»Če mladi nimajo zaposlitve, dobre službe in dobre plače tudi ni denarja za pokojninsko blagajno,« o proizvodnji nezaposljivega kadra v izobraževalnem sistemu razmišlja Janša. 

A enega največjih strateških razvojnih problemov Slovenije ni moč rešiti v enem samem mandatu, pravi, saj gre za katastrofalne posledice desetletne vladavine Slavka Gabra (LDS) v slovenskem šolstvu.

Za kakovostno poklicno izobraževanje

Ob tem izpostavlja potrebo po zakonu, ki bi ponovno uvedel kvalitetno poklicno izobraževanje.

»V razvitih družbah si lahko bogat, tudi če delaš samo z rokami in si dober v svojem poklicu,« pravi Janša in pristavi, da je miselnost, da se je z učenjem moč izogniti delu v razvitem svetu že davno preživeta.

Opozarja pa tudi, da ambiciozna mladina danes odhajajo v tujino, s čimer se izgubljajo tudi priložnosti za tuje investicije. Pravi odgovor naj bi bilo šolstvo, ki se hitro odziva na novosti, ter odprava birokratske navlake.

Magna še ni našla prave priložnosti?

Tudi ob prihodu Magne, ki jo sicer vidi kot kvalitetno, mednarodno podjetje, opominja, da so se v podjetju zaenkrat zavzeli samo za dobrih 200 delovnih mest, vse ostalo pa je odprto. Za razvoj v tej smeri torej v Sloveniji še niso našli motiva ali priložnosti. 

Kot razlaga, pa je problem tovarne tudi v sami lokaciji na kvalitetnem kmetijskem zemljišču.

Največja katastrofa zdravstvenega sistema

Dotaknil se je še teme zdravstva, kjer ocenjuje, da težava ni le v pomanjkanju denarja, saj ponekod z milijonom evrov dobro gospodarijo in nimajo izgub, drugod pa ob enakih izhodiščih proizvedejo dodatne izgube. 

Pravi problem naj bi tičal v kaosu, ki dopušča korupcijo, preplačila in druge anomalije, kar pa je v rokah ministrice:

 »Aktualna ministrica je največja katastrofa v slovenskem zdravstvenem sistemu,« o Milojki Kolar Celarc pravi Janša.

Prav iz obstoječega kaosa pa po njegovem izvira tudi strah pred zasebnim zdravstvom, saj bi se s tem anomalije v delu slovenskega javnega zdravstva še bolj pokazale:

»Če ni primerjave, lahko blefiraš, da si še vedno najboljši,« razlaga Janša in dodaja: »Če pa je konkurenca – če se da primerjati – potem pa je to za tistega, ki ribari v kalnem, problem.«

Odgovornost je na nas

Precejšen izziv predstavlja tudi pokojninska blagajna, a predsednik SDS ne vidi razloga, zakaj prihodnje generacije ne bi živele bolje od starejših, saj so razvoj znanosti in tehnologije ter prednosti Slovenije danes bistveno boljši. 

»Če tega ne bomo izkoristili, bo to izključno naša krivda, ne pa krivda Bruslja, Beograda ali pa Dunaja, na kar smo se v preteklih stoletjih lahko izgovarjali,« pravi Janša in dodaja: »Mislim, da je tukaj na mestu optimizem, res pa je, da je treba to močvirje, v katerem smo danes, malo izsušiti in odpraviti kaos.«

Zgled Madžarske

Pripravljenost Slovenije na morebitno novo krizo sicer ocenjuje za slabšo, kot je bila pred približno desetimi leti, zgled za izboljšave pa lahko menda poiščemo tudi med našimi sosedi. 

Kot pravi, bi nam Madžarska morala biti vzor predvsem na področju varnosti, saj ne beležijo težav z ilegalnimi prestopi meje:

»Cela Evropa priznava Madžarski, da se je te krize lotila pravočasno in na pravi način.«

Kakšen zgled pa bi menda našli tudi v njihovih gospodarskih prijemih, ocenjuje Janša, ki priznava, da imata z Viktorjem Orbanom pravzaprav veliko skupnega.

V zanimivem pogovoru je predsednik SDS med drugim spregovoril še o novih zavezništvih na politični sceni, dvigu socialne pomoči in družbenih omrežjih, celoten pogovor pa si lahko zdaj ogledate na TV IDEA oziroma v priloženem video posnetku.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice