Slika je simbolična.
Statistični urad Republike Slovenije je objavil nove podatke o cenah proizvodov, katere uvažamo v Slovenijo. Zaznati je možno občutno podražitev.

V zadnjem času ugotavljamo občutno rast cen na vseh področjih. Kot so se povišale cene ostalih življenjskih potrebščin, se je povišala tudi cena oskrbe z energijo.

Cene uvoženih proizvodov so bile v juniju 2021 v povprečju za 1,9 odstotkov višje kot v prejšnjem mesecu in za 10,3 odstotkov višje kot pred enim letom.

Najizrazitejšo mesečno podražitev (za 37,4 odstotkov) so tokrat beležili v skupini oskrba z električno energijo, plinom in paro, navaja Statistični urad Republike Slovenije

Cene uvoženih proizvodov za 1,9 odstotkov višje kot v prejšnjem mesecu

Cene uvoženih proizvodov so bile v juniju 2021 v povprečju za 1,9 odstotkov višje kot v mesecu maju 2021.

Cene proizvodov, dobavljenih iz držav v evrskem območju, so se zvišale za 2,6 odstotkov, cene proizvodov uvoženih iz držav zunaj evrskega območja, pa so se na mesečni ravni zvišale za 0,8 odstotkov.

Od proizvodov v skupinah po namenu porabe so se v juniju 2021 najbolj podražili energenti, sledile so surovine, nato proizvodi za investicije ter nazadnje proizvodi za široko porabo.

Od uvoženih proizvodov so se v enem mesecu najizraziteje podražili proizvodi v skupini oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 37,4 odstotkov) in v skupini surova nafta in zemeljski plin (za 15,6 odstotkov), pocenili pa proizvodi v skupini druga vozila in plovila (za 0,8 odstotkov).

Indeksi uvoznih cen. Vir: SURS

Cene uvoženih proizvodov za 10,3 odstotkov višje kot pred enim letom

Cene uvoženih proizvodov so se v juniju 2021 na letni ravni zvišale za 10,3 odstotkov. Cene proizvodov, dobavljenih iz držav v evrskem območju so se zvišale za 11,4 odstotkov, cene proizvodov uvoženih iz držav zunaj evrskega območja, pa so se zvišale za 8,8 odstotka.

Od uvoženih proizvodov so se v enem letu najizraziteje podražili proizvodi v skupini oskrba z električno energijo, plinom in paro ter proizvodi v skupini surova nafta in zemeljski plin, izraziteje pocenili pa proizvodi v skupini usnje, usnjeni in sorodni izdelki.

Letne stopnje rasti uvoznih cen. Vir: SURS

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.... (nepreverjen)

Eto van korona, ka dela.. ci bi se tak za prezivetje naroda slo te se nebi vse zdigavalo.. bruuh

ffran

Bomo že kmalu vsi vozili … na elektriko? Ki jo dobimo iz vtičnice. Zaskrbljujoče je, da tega članka večina ni prebrala !!

In reply to by .... (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Finančno gospodarska kriza in nedostopnost normalnega zdravstva zaradi korona plandemije, ter eksperimentalna cepiva, so pobrala več ljudi in jih še bodo, kot pa sam virus. In vse to samo zato, da bodo svinjsko bogati še bolj bogati, narod pa glup, da slepo verjame kaj mu politika, kvazi strokovne skupine in mediji servirajo.

Starejše novice