Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Mestna občina Murska Sobota in Policijska uprava Murska Sobota so danes v hotelu Diana pripravili 2. nacionalno konferenco o varnosti v lokalnih skupnostih na temo Policijsko delo v skupnosti, s katero želijo povečati sodelovanje med teorijo in prakso ter identificirati in začeti reševati probleme pri doseganju varnosti v lokalnih skupnostih.

Policija je povezovalni člen

Policija je aktivni povezovalni člen med vsemi ustanovami pri reševanju romske problematike, pri slednji pa je pomembno stalno ozaveščanje in izvajanje preventivnih dejavnosti, torej izobraževanje, je poudaril Manuel Vesel z Generalne policijske uprave.

Višji policijski inšpektor na Centru za raziskovanje socialne veščine na Policijski akademiji in koordinator policije v večkulturni družbi, še pravi, da je policija v romski skupnosti navzoča in da zaznava težave ne le iz svoje, ampak tudi iz pristojnosti drugih organov.

»Zato smo povezovalni člen v tem, da smo v preteklosti pozvali lokalne skupnosti, naj ustanovijo posvetovalna telesa, t. i. varnostne sosvete, kjer policija skupaj z drugimi sodeluje pri iskanju rešitev oziroma odkriva vzroke za določene probleme, ki jih potem poskušajo reševati skupaj,« dodaja Vesel za STA.

Romi čutijo represivne organe, tudi vse druge, ko nastanejo posledice, pred tem pa ni normalnega dialoga, naselja so neurejena, »kar se tiče varnosti, moramo gledati širše, ko se vsi elementi povežejo, lahko govorimo, da bomo težave začeli reševati. Brez romske skupnosti ne moremo reševati romske problematike,« še dodaja inšpektor.

Izobraževanje policistov in uslužbencev

Kot uspešen je omenil tudi projekt Skupaj, ki ga je izvajala policija za povečanje sobivanja med romskim prebivalstvom in večinsko skupnostjo, v njem pa so se izobraževali policisti in drugi uslužbenci, saj, kot se je pokazalo, mnogi niso poznali posebnosti romske skupnosti.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Z izobraževanjem (cvikanjem) ne boste nič naredili, romi se vam že vnapej smejejo.

DonRomano (nepreverjen)

E goriji... Dale mo vas bili..

Gost (nepreverjen)

Ja, gda de vas 20 na enoga.... gda ste pa eden san pa ste največje pičke na svejti. Kak smo mij negda cigane ribali tak ka je biu joj.... zdajšnja mladina pa policija pa še večje pičkice od ciganov.

Gost (nepreverjen)

Kaj cd-rom vpraša po 10. minutah, ko pride na urgenco zaradi brezveznarije: "Ešče dugo mo čako?"

Gost (nepreverjen)

Evo policija, kaj boste z izobraževanjem dosegli pri "DonRomano", saj pa po komentarju se vse vidi.

A79 (nepreverjen)

Rome treba izobraziti, nej policiste. Ti itak ne morejo nič preden se kaznivo dejanje ne stori. Jebemtiš takšno delo, narobe svet!

Gost (nepreverjen)

Romi se tem vašim "izobrazbam" smejejo že 40 let!

Gost (nepreverjen)

ROMOV NEGA, SO SAMO CIGANI

ajajajajajaj (nepreverjen)

Izobraževanje??? Policaje??? Vejpa ne mantrajte jih tak, vejpa komaj so jih naucile kak vrata odpreti pa kak kavomat dela. Ne pretiravati....

paver (nepreverjen)

PA TE SE PITATE ZAKOJ CIGANI VAS BIJEJO IN SO NESRAMNI PROTI VAN PA CE BILO KAJ JE OBJAVLJENO O CIGANIH MATE SAMO NEGATIVNE KOMENTARE ENKRAT BI VAS RESNO MOGLI NENDRI DOBITI VIJ KA STE PREK FOROMIH TAK MOCNI PA VAS DOBRO NAREZATI PA TE BI MOGOCE BIU MER OSEBNO MISLIM KA SO NEJ PRIVAN PAVRIH IN NEJ PRI CIGANIH VSI ISTI ENI SO DOBRI ENI NEJ O BEGUNCAH KA NA MESWEC ZEMEJO 800 E POSAMEZNIK IN STANOVANJE PA 5 OBROKOV NA DEN TO JE DOBRO MISLIM RAZMISLITE MALO

nema veze (nepreverjen)

Gost ka motaš cigan da ide v zatvor zna zakoj more iti pa njemi nede žal vi paveri pa sedite zaradi enga piceka sram vas bilo pičke jedne

MadamTorso (nepreverjen)

da bi se hitler zbudo.... Hercinfarkt ga rukne

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice