Danes se začne uporabljati zakon o partnerski zvezi, ki istospolnim parom prinaša enakopravnost na večini pravnih področij. Odslej ne bodo več registrirali istospolne partnerske skupnosti, ampak sklenili partnersko zvezo. Njihove pravice pa so zdaj enake izhajajočim iz zakonske zveze, z izjemo oploditve z medicinsko pomočjo in posvojitve otrok.

Enakopravnost na večini pravnih področij

Z zakonom o partnerski zvezi so istospolni pari pridobili enakopravno socialno varstvo. 

Ena od pomembnejših novosti, ki jo prinaša zakon, je opredelitev nesklenjene partnerske zveze kot dalj časa trajajoče življenjske skupnosti dveh žensk ali dveh moških, ki nista sklenila partnerske zveze in pri katerih ni razlogov, da bi bila partnerska zveza med njima neveljavna.

Istospolna partnerja razumljena kot ožja družinska člana

Kot je v pogovoru za STA izpostavila predstavnica društva Legebitra Lana Gobec, so bile takšne skupnosti doslej brez vsakršne pravne zaščite.

Odslej sta istospolna partnerja razumljena kot ožja družinska člana in sta med drugim upravičena do zdravstvenega zavarovanja po partnerju, odsotnosti z dela in nadomestila zaradi nege ožjega družinskega člana, odškodnine za smrt ali težko invalidnost partnerja, imela pa bosta tudi pravico do vdovske pokojnine. 

Širši obseg pravic pa tudi dolžnosti

Z novim zakonom je širši tako obseg pravic kot dolžnosti, odslej je denimo ena od slednjih tudi dolžnost preživljanja mladoletnega otroka partnerja, so zapisali na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti preneha veljati

Z začetkom uporabe zakona o partnerski zvezi preneha veljati zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, uporablja pa se še šest mesecev, so zapisali na ministrstvu. Od danes tako istospolni par ne registrira istospolne partnerske skupnosti, ampak sklene partnersko zvezo. Po novem bo partnersko zvezo mogoče skleniti enako svečano kot zakonsko zvezo, tudi izven uradnih prostorov in v prisotnosti prič, je v izjavi za STA povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk.

Izjema možnost oploditve in skupna posvojitev otrok

Pravice in obveznosti partnerjev v sklenjeni partnerski zvezi so na vseh pravnih področjih enake pravicam in obveznostim zakoncev, izjema sta zgolj možnost oploditve z medicinsko pomočjo in skupna posvojitev otrok, kar istospolnim parom še vedno ni dovoljeno, so še zapisali na ministrstvu.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
(nepreverjen)

No vidite kak se brez referenduma dajo skozi spraviti zadeve!

tuncika

V soboto se poročata Janez in Micka, novinarji poročajte o dogodku.

han solo (nepreverjen)

Tak je tuj pošteno.

Gost (nepreverjen)

Neje to bilo zavrnjeno na referendumu?!?!

müjra (nepreverjen)

napredek ampak še vedno premalo. za 20-30 lejt, kda do pravice končno izenačene do se pa lidge spitavale ka je bilo to za nerazgledaneh, neizobraženeh seljakov ka so nasprotovali enakopravnosti. kak vedno so nasprotniki na napačni strani zgodovine.

lauraas (nepreverjen)

In vam je to normalno!

Starejše novice