Inšpektorji nadzirajo vodenje evidenc o izrabi delovnega časa pri gostincih in gradbincih.

Inšpektorat RS za delo v teh dneh v usmerjeni akciji pri delodajalcih v gostinstvu in gradbeništvu nadzira vodenje evidenc o izrabi delovnega časa. Pod drobnogledom je tudi spoštovanje predpisov o delovnem času, predvsem o odmorih in počitkih ter odrejanju dela prek polnega delovnega časa.

Z inšpektorata sporočajo, da opravljajo akcijo nadzora pri delodajalcih v gostinstvu in gradbeništvu, ker so kršitve zakona o evidencah na področju dela in socialnega varstva v teh dveh dejavnostih najštevilčnejše. 

Lansko leto je bilo skupno 935 kršitev zakona, od tega je bilo v dejavnosti gostinstva in turizma 131 kršitev, v gradbeništvu pa 195, piše STA. Leta 2015 je bilo kršitev 1797, leto po tem 1738, v letu 2017 pa je bilo zabeleženih 1152 kršitev. Iz tega je razvidno, da se število kršitev iz leta v leto manjša. 

Za zdravje in varnost – pa tudi učinkovitost

Osnovo za ugotavljanje spoštovanja določb o delovnem času, odmoru ter počitkih predstavlja zakon o evidencah na področju dela in socialnega varstva z vidika izvajanja inšpekcijskega nadzora. Poudarili so, da je spoštovanje določb o delovnem času ter zagotavljanju počitkov izredno pomembno predvsem z vidika obnavljanja psiho-fizičnih moči delavca, pa tudi z vidika njegove  delovne učinkovitosti, zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu ter dolgoročnega ohranjanja delovne sposobnosti.

Iz sporazuma Mednarodne organizacije dela, evropske socialne listine in drugih aktov EU, izhajajo minimalni standardi o delovnem času. Iz strategije EU na področju varnosti in zdravja pri delu za obdobje 2014-2020 izhaja, da je dobro zdravje in varnost delavcev nujno za trajnostno delovno življenje ter aktivno in zdravo staranje, zlasti ob upoštevanju, da se aktivno prebivalstvo stara in delovno življenje podaljšuje. 

Ugotavljanje kršitev težavno, ministrstvo se je končno le zganilo

Po pojasnilih inšpektorata, je zaradi neustreznega vodenja evidenc, predvsem pa nekoliko pomanjkljive normativne ureditve, ugotavljanje kršitev v zvezi z delovnim časom in zagotavljanjem počitkov precej oteženo.

Potem, ko je inšpektorat že večkrat opozoril, da je za učinkovitejši nadzor potrebna sprememba zakona o evidencah na področju dela in socialnega varstva, je ministrstvo v tem letu začelo s pripravo sprememb. 

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
(nepreverjen)

pojdite v beltince na glasbeno šolo, tam vas bo marsikaj presenetilo.

UČITELJ (nepreverjen)

GDO VAS PA SILI STARŠI, KA DECO VPIŠAVATE V TAKO SLABO ŠOLO ?

In reply to by (nepreverjen)

aoe (nepreverjen)

glih kontra,mi izpisali otroka on pa še naprej lahko obiskuje pouk in to brezplačno,a!?

In reply to by UČITELJ (nepreverjen)

res je (nepreverjen)

to je res, na tej gš je prava katastrofa

malica (nepreverjen)

nimaš niti plačila za malico na gš beltinci

delavec 1 (nepreverjen)

ta ravnatelj je čisto zgubo kompas, samo se vlači po sodišču. kolikor san slišo je vse že zgubo od delavke , ki ga je tolžila!

globa (nepreverjen)

Na gš beltincaj je že bila inšpekcija večkrat. Ugotovljene so bile nepravilnosti, nezakonito ravnanje, ampak njih nič ne ustavlja... globe tudi!

gost v beltincaj (nepreverjen)

če pa majo sponzorja, gospoda župnika, ki financejra vsa ta nezakonita ravnanja!

Černelavce (nepreverjen)

Naj idejo po mercatoraj tude...

Dvorec (nepreverjen)

Ka pa Celec v Rakičane?

šarvedi (nepreverjen)

Občina oz. Komuna Beltinci pa ima včasih javne delavce zaposlene na čarno...

ŠARVEDI BUM (nepreverjen)

šarvedi - problem je ka tej javni delavci na občini pa Komuni Beltinci opravljajo dela katera po zakoni ne bi smeli ker gre za pridobitno dejavnost, to trbej prijaviti pa naslednje leto dobijo 0 javnih delavcov, kak se je letos zgodilo že mnogim naprimer: Dom Janka Škrbana letos 0 javnih delavcov .

In reply to by šarvedi (nepreverjen)

black panter

oštarijaš v soboti v svojon pajzlini ne dava plače,prokleti lopov

Kriza (nepreverjen)
black panter

samo pijandure ta odijo

TTX

Kapljica v morje de tau posredovanje..

UČITELJ (nepreverjen)

Ka pa v šolstvu ne boste preverjali, izrabo delovnega časa.

sijo1972 (nepreverjen)

Kalko sladoledarov do obiskali, ker so oni tudi neke vrste gostinstvo, ges mislin ka nobenega.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice