Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da so v stiku s kolegi iz Slovenije ter da bodo verjetno že danes zaprli 27 maloobmejnih prehodov.

Gre za korak, s katerim bi se borili proti širjanju novega koronavuirusa. Na Hrvaškem imajo danes 65 okuženih oseb.

V ponedeljek je Hrvaška na seznam kriznih držav in območij dodala tudi Dolenjsko. Ukrep o 14-dnevni samoizolaciji že od prej velja za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Bele krajine. Domača karantena za 14 dni velja tudi za hrvaške dnevne migrante, ki odhajajo na delo na Dolenjsko ali Belo krajino, piše STA.

Organiziranje konvojev

Božinović je danes zjutraj dejal, da so organizirali 14 konvojev tovornjakov, ki so bili v tranzitu čez Hrvaško ali pa so bili namenjeni na Hrvaško. V konvojih je bilo nekaj manj kot 600 tovornjakov ter da bodo nadaljevali s tovrstno prakso spremljanja organiziranega cestnega tovornega prometa.

Pričakujejo zvišanje števila okuženih

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je potrdil, da imajo na Hrvaškem 65 okuženih z novim koronavirusom ter da so spustili domov štiri osebe, ki so se pozdravile po okužbi. V samoizolaciji in pod nadzorom zdravnikov pa je 630 ljudi, ki so bili v neposrednem stiku z okuženimi. Glede na značilnosti epidemije novega koronavirusa pričakuje, da se bo število okuženih na Hrvaškem zvišalo.

Kaznovanje zaradi kršitve samoizolacije

Božinović je omenil, da bodo kaznovali 93 oseb zaradi kršitve odredbe o samoizolaciji. Za prvi tovrstni prekršek je predvidena kazen v višini 8000 kun (1350 evrov). Vsako ponavljanje pa zvišuje kazen. Naslednja je 30.000 kun (4050 evrov), potem 60.000 kun (8100 evrov) in nato 120.000 kun (16.200 evrov). Znesek bo neposredno z računov storilcev prekrškov zasegla Hrvaška finančna agencija, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice