Foto: Bobo
Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so podali minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Na konferenci je prvi spregovoril dosedanji uradni govorec Kriznega štaba Jelko Kacin, ki je razložil, da je ta prenehal delovati, sam pa je postal sedaj uradni govorec Vlade RS.

Omejitve gibanja na občine ne bo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil da v tem trenutku ne bo zaostrovanja ukrepa glede omejitve gibanja na posamezne občine, saj Slovenci dovolj upoštevajo dosedanje ukrepe in ne prihaja do kršitev. V zadnjih dneh je bilo opravljenih več kot 5000 nadzorov mest, javnih krajev in drugih lokacij zbiranja ljudi s strani policije, ki je zaznala manj kot 2 odstotka kršitev. Tudi s strani občanov je bilo prijav policiji le nekaj nad 30, je povedal Hojs.

Notranji minister je pojasnil tudi ukrep, ki določa vzpostavitev kontrolnih točk na meji z Avstrijo. Gre za identičen ukrep tistemu, ki se že izvaja na meji z Italijo, sprejeli pa so ga iz razloga, da Slovenija ne bi postala žep za tiste, ki ne bi morali nadaljevati poti v svoje matične domovine. To je ponazoril s primerom srbskih gradbincev, ki so obtičali v Ljubljani, saj jim je zaradi tovrstne odločitve matične domovine bila onemogočena vrnitev domov.

Na podlagi velike diplomatske akcije treh držav, Slovenije, Hrvaške in Srbije, se bodo ti ujeti delavci lahko vrnili domov v naslednjih dveh dneh s posebnim konvojem. Ob tej priložnosti se je Hojs zahvalil vrhu pravoslavne cerkve, ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in vsem ostalim, ki so tem ljudem pomagali.

Obrazložil je še, da aktivacijo 37a člena zakona o obrambi ne bodo obravnavali na vladi, dokler ne opravijo predhodnih razgovorov s poslanskimi skupinami.

Hojs je poudaril: "Vojske v tem trenutku ne potrebujemo na cestah, ne v Ljubljani in ne na ulicah katerega koli mesta. Potrebujemo pa jo nujno na južni meji," in dodal, da to predvsem iz tega razloga, ker so se odločili za razporeditev policije, da bo del zmeraj ostal na voljo, v primeru potrebe po nadomestitvi obolelih. 

Notranji minister je povedal še, da je v obdobju od januarja do marca prišlo do 70 odstotnega povečanja nezakonitih prehodov meje v primerjavi z istim obdobjem lani.

"Varovanje južne meje je ena izmed naših prioritet in bo ostala še dlje časa, zato prosim vse poslanske skupine za razmislek ob podpori ukrepa podelitve izrednih pooblastil vojski, saj je potrebno zavarovati slovenske državljane," je še pozval Hojs.

Hospitaliziranih je 72 zdravstvenih delavcev

Minister za zdravje Tomaž Gantar je predstavil stanje na zdravstvenem področju, kjer si prizadevajo vzpostaviti učinkovito in drugačno organizacijo za zagotovitev večjih zmogljivosti zdravljenja bolnikov s COVID-19. 

"Princip sprememb gre v smeri, da želimo bolnišnice povezati na način enotne slovenske bolnišnice. To pomeni, da imamo strokovnjake za celotno področje Slovenije za intenzivno nego in koordinatorje na nivoju vseh bolnišnic, ki morajo delovati kot ena bolnišnica," je pojasnil Gantar, ki je še dodal da bo za vsako regijo imenovan koordinator.

Zdravstveni minister je predstavil še nekaj aktualnih številk in potrdil, da imamo v Sloveniji trenutno 72 zdravstvenih delavcev, ki so okuženi z novim koronavirusom. Skupno število okužb je do tega trenutka 528, ob tem pa so danes zabeležili tudi novo smrt v Domu starejših občanov v Šmarjah pri Jelšah. Trenutno je v Sloveniji 72 hospitaliziranih oseb zaradi koronavirusa, za bolnike v slovenskih bolnišnicah pa je pripravljenih 539 postelj. Od teh 72 hospitaliziranih jih je 14 na intenzivnih terapijah. Po njegovih besedah so najbolj kritične razmere v domu Metlika in Šmarje pri Jelšah, danes pa sta bili potrjeni še dve okužbi, zaposlene osebe in oskrbovanca, v domu Predvoru, enoti Naklo. Eno potrjeno okužbo zaposlene osebe ima tudi dom Ljubljana Vič na Bokalcih.

Gantar je v odgovoru na vprašanja potrdil, da je vrh epidemije nemogoče napovedati, glede števila ozdravljenih, pa je povedal, da še ni enotne definicije glede tega, kaj pomeni ozdravitev po bolezni COVID-19.

"Če smatramo tiste, ki so odpuščeni iz bolnišnice, je bilo teh nekaj deset. V kolikor pa imajo simptome bolezni še naprej, pa se opravi kontrolno testiranje," je pojasnil. Minister za zdravje je poudaril še, da se problematika zaščitne opreme rešuje, saj gre za kritičen faktor pri boju z epidemijo. 

Dejal je še, da je uporaba zaščitnih mask smiselna za vse, saj predstavljajo maske določeno vrsto zaščite pri preprečitvi okužbe, do katere lahko pride že v medsebojni komunikaciji.

Prostovoljci bodo reševali pomanjkanje kadra

Kot zadnji je nastopil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je predstavil ukrepe na področju njegovega ministrstva. Ob tem je poudaril, da so v dnevnih stikih z vsemi zavodi, predvsem z domovi za starejše pa tudi s tistimi, ki izvajajo pomoč na domu. Pohvalil je povezovanje domov z lokalnimi skupnostmi in aktivnosti Slovenske filantropije pri zagotovitvi prostovoljcev za pomoč pri oskrbi starejših.

V odgovorih na vprašanja, je pojasnil zmedo glede državnega kritja nadomestil tistih, ki so na čakanju: "Država bo pokrila vse prispevke delavcem zaposlenim in celotno 80 odstotno nadomestilo neto plače.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Czd (nepreverjen)

Naj vključijo vardo na mejo pa bo. Če bodo poklicali spet rezerviste jih bodo izgubili in imeli še manj kot sedaj. Tudi rezervisti so že preobremenjeni zaradi obveznih letnih straž in usposabljan. Delodajalci se z tem ne strinjajo v večini primerov.

VARDA??? (nepreverjen)

Varde več nega.... ob začetki krize so se nazaj v svoje mišje luknje potegnili kriminalci in ne upajo na cesto ka nede slučajno keri virus faso. Pa niti se več nišče ne ukvarja z njimi gda so gor prišli ka je tou za pacijentov tan bilou. Janša jih je financejro dokeč je biu v opoziciji, zdaj gda je pa na vladi pa jih več ne rabi. Zdaj ma pravo vojsko pod sebov in ne rabi več teh imbecilov.

In reply to by Czd (nepreverjen)

petarda (nepreverjen)

tableto vzemi, nujno!

In reply to by VARDA??? (nepreverjen)

matejja (nepreverjen)

Pri desni vladi ni treba vard, ker taka vlada sama poskrbi pred migranti.

In reply to by VARDA??? (nepreverjen)

Vojnik (nepreverjen)

Meje mora scititi vojska, vedno! Mejne prehode pa mejna policija. Kak zdaj to izgleda da nam omejujejo gibanje, ti migranti pa se prosto sprehajajo med drzavami? Vojska mora imeti natancna navodila

Zxymnghfzekhjyx (nepreverjen)

Pahore izdajico!

proizvodnja (nepreverjen)

Osebno mislim, da je potrebno nepredušno zapreti mejo! Ne zanima me ali je to policija, vojska ali pride na pomoč rezerva in prostovoljci! Vsak, ki želi priti v Slovenijo ve kakšen je postopek!
Skratka hočem živeti v miru in varno! Ostani doma če se le da!

nameje (nepreverjen)

Pravilno Hojs....vupan ka to tudi opozicija podpre, če ne, se zna kdo nam hoče slabo!

goostt (nepreverjen)

Vojske ne potrebujemo na ulicah, ampak na meji ?
Ceneje in bolje bo, da varovanje meje prevzame štajerska VARDA !!

ZAVEDNI SLOVENEC (nepreverjen)

NE VEM ZAKAJ RDEČI KOMUNISTI IN LEVIČARI TAKO NASPROTUJEJO VOJSKI NA MEJI ? Pa za koga vraga te imamo to vojsko ? KONČNO PA NAJ ODLOČI LJUDSTVO NE PA TA RDEČA BANDA, KDO JIM DAJE SPLOH TO PRAVICO ????

luc-ifer (nepreverjen)

rdeči cvikajo ko kurbe

In reply to by ZAVEDNI SLOVENEC (nepreverjen)

Vipko
Truplo

V Avstriji, katera je za nas vseeno vzor za neki red, vojska lepo nadzira mejo. Če tudi tam imajo glede tega kakšno opozicijo ne vem, dejstvo pa je: lahko, da jih ni na kakšnem manjšem mejnem prehodu (npr. Korovci, Kramarovci...), a jih lahko hitro srečaš, kako patruljirajo ob Kučnici s terenskimi avtomobili. Tudi, da imajo postavljen šotor v kakšnem gozdičku, od koder nadzirajo potke, katere vodijo od meje proti avstrijski Radgoni. Oni se v glavnem pobrigajo zase!
Ne vem, zakaj je pri nas tak odpor, da dobi vojska tudi pooblastilo, da samostojno nadzira mejo in ne samo v paru s policijo, katera itak jamra, da jih je premalo za druga dela? Večina levičarjev in ostali, kateri ste proti: a se bojite, da bo teh nekaj tisoč vojakov prevzelo oblast? Če da, potem je to dokaj smešno! Ni pa smešno, da ujamejo že sedaj "kadrovsko podhranjeni" policaji z vojsko nekaj deset in več migrantov na dan. Koliko pa jih pride mimo oz. bi imeli več možnosti, da tudi te zaustavimo ob večjem številu vojske ob meji. Zakaj vas varnost države tako malo skrbi? Za božnjo voljo, popolnimo te enote... in zavarujmo državo. Moje mnenje, pa ni treba, da sedaj zlivate gnojnico name!

In reply to by ZAVEDNI SLOVENEC (nepreverjen)

Hmmmmmm (nepreverjen)

To se pa ges tudi strinjan. Ka de bar nekšna korist od vojske na normalnih dnevaj, zaj pustimo korona krizo, športne dogodke in naravne katastrofe. Rajši san, ka je vsak vojak v Sloveniji na meji kak pa ka jih je 5 negi v Afganistani in delajo brez koristi in smisla za nekšno ZDA...

In reply to by Truplo

njiva

Bravo Truplo maš čista prav se strinjan s tebo.Vojsko bi mogli že zdavnaj ven poslati na meje kak v Avstriji in ne bi bilo nikših problemov,nej ka samo sedijo po kasarnaj,pa hodijo dežurat ponoči ka tan spijo.To je nej nikšo delo.Ges san bil 24 leta v pomožni Policiji,teda je prišo čas,ka do plačali rezervo so nas pa se ven zbrisali,zaj pa nemajo lujdi,ka bi popunili rezervo.Zaj pa naj nazaj iden,ka de me nikak tan po Gotenici naganjo.San nej nori.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Na to temo še nekaj iz Mladine. Pahorja si kar tako ne upajo "zradirati".
https://www.mladina.si/197005/borut-pahor-zaradi-posebnih-razmer-ne-mor…

In reply to by njiva

Gostinec 1111 (nepreverjen)

Hojs je največja gnida v tej vladi samo laze pa naklada dela najvecjo paniko

čarni vrag (nepreverjen)

Za levičare Slovenija obstaja samo, ko so oni pri koriti. Ko malo zgubijo najbogša mesta pa začnejo uničevati svojo državo. Pardon, levičar ma domovino tan kjer so njegovi pri koriti.

Hmmmm (nepreverjen)

Aja, ker je desnica, predvsem SDS, pri ton kaj načišnja? Zaj je v državi vse perfektno, delo vlade je fantastično, prlej pa je vse bilo katastrofalno. Aja, in za vse slabo v državi so pa itak krivi komunajzeri...

Priznajte si, eni in drugi ste isti in predvsem to hujskanje med vami Slovenijo pela v stagnejranje in nej v napredek. In ne mislin samo na gospodarstvo, temveč na vse, politično, diplomatsko, turistično, infrastrukturno...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Fonzekk (nepreverjen)

Prvi odstavek je čisto v redu. Ne vem, zakaj si nadaljeval. Si čisto pokvaril vtis.

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice