Skupina SHP v tovarni Paloma v Sladkem vrhu po začasni ustavitvi montaže novega papirnega stroja nadaljuje z velikim investicijskim projektom namestitve najsodobnejše tehnologije izdelave papirja.

Trenutno v tovarni Paloma poteka demontaža starega papirnega stroja, ki ga bodo nadomestili z novim, tehnološko najsodobnejšim. Kot poudarjajo v skupini SHP, gre za največjo naložbo v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih, a višine naložbe ne izdajajo.

Nov papirni stroj bo moderniziral proizvodnjo, obenem pa bo tudi pomembno prispeval k večji učinkovitosti dela in trajnostnemu poslovanju Palome.

S to investicijo naj bi Paloma postala kompetenčni center skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja in vodilni proizvajalec v Jugovzhodni Evropi in širše.

Transport sestavnih delov novega papirnega stroja iz Italije v tovarno Palome v Sladkem Vrhu je bil logistično izjemno zahteven. V začetku marca pa so morali v Palomi zaradi pandemije covida-19 montažo novega stroja začasno preložiti.

Z zaustavitvijo in demontažo starega papirnega stroja, ki je bil v uporabi od leta 1977, sedaj skupina SHP stopa korak naprej k zagonu novega stroja z znatno večjo zmogljivostjo, ki je načrtovan za oktober 2020.

Zaradi epidemije koronavirusa je torej prišlo do zamude pri montaži stroja. »Zaradi koronavirusa smo spremenili časovni razpored, a sedaj s polno paro nadaljujemo z montažo novega papirnega stroja,« je ob tem dejal tehnični direktor skupine SHP in član uprave Palome Stevan Lomić.

Predsednik uprave Palome Jaroslav Fic pa je izpostavil, da bo nov papirni stroj zaradi višje hitrosti in večje širine matičnih zvitkov povečal proizvodne kapacitete na 90.000 ton letno: »Poleg tega bomo izboljšali kakovost papirja in končnih izdelkov ter zmanjšali operativna tveganja. Tako smo v Palomi ne glede na preložen časovni načrt montaže še vedno trdno zavezani, da projekt posodobitve uspešno zaključimo.«

Po besedah Lomića v Palomi zaradi novega stroja pričakujejo »hitrost proizvodnje do 2000 metrov na minuto.«

Lomić je še pojasnil, da bodo »nov stroj zagnali v sredini oktobra, za pridelavo papirja v vmesnem obdobju pa imamo pripravljena dva stara stroja.«

Nov stroj vključuje še sodobni previjalec papirja in novo avtomatično skladišče za matične zvitke. V Palomi se bosta tako povečali količina in hitrost proizvodnje, zaradi spremembe papirja pa bo ob tem izboljšana še kakovost izdelkov za potrošnike, pravijo.

Skladišče v Palomi je že pripravljeno na nove zaloge papirja.

Kot je pojasnil Lomić, je bila v Palomi prodaja papirja med epidemijo »izredno visoka, zdaj pa se je spustila na normalno raven.«

Investicija v Palomi pa prinaša še druge pozitivne učinke, kot so izboljšana energetska učinkovitost, manj proizvedenih odpadkov in učinkovitejša logistika. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost30 (nepreverjen)

Ne kupujem njihovega papirja, ker je tako tanek da ti prst uide v rit. Upam da bo novi stroj to izboljšal.

Grk (nepreverjen)

Imaš pač veliko rit.

In reply to by Gost30 (nepreverjen)

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Škrtlaš. Če kupuješ enoslojni papir, potem si zaslužiš posrane prste.

In reply to by Gost30 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Samo njemi je škoda vode, ker si drugače ne bi prau.

Starejše novice