Župan Občine Lendava Janez Magyar in župan mesta Mursko Središće Dražen Srpak sta podpisala sporazum o sodelovanju, s katerim želita obe lokalni skupnosti utrditi medsebojno povezanost in vzpodbuditi izmenjavo ter sodelovanje za skupen razvoj obeh mest.

Že na srečanju obeh županov v začetku letošnjega leta je bilo dogovorjeno, da bodo sodelovanje med mestoma v prihodnje nadgradili in ga dvignili na najvišjo možno raven. Tako se je vodstvo Občine Lendava odzvalo povabilu na delovno srečanje v Murskem Središču, v okviru katerega so bili usklajeni predlogi in cilji za nadgradnjo sodelovanja. Prav tako so bila opredeljena področja sodelovanja.

Sodelovanje na več področjih

Na podlagi dogovorov in usklajevanj je bil pripravljen sporazum, ki potrjuje prizadevanja Občine Lendava in Grada Mursko Središće za vzpostavitev in razvoj povezav na področju:

gospodarstva, kmetijstva, znanosti, prometa in komunikacij, kulture, izobraževanja, športa, turizma, varstva okolja, izmenjavo informacij na področju komunalne ureditve, na področju sodelovanja med šolami, otroki in mladino, združenji državljanov;  ter vzpodbuja povezave z drugimi evropskimi mesti in krepi sodelovanje v primeru potencialnih naravnih nesreč preko inštitutov civilne zaščite, gasilstva, nujne medicinske pomoči in veterinarskih služb.

Sporazum podpisali na reki Muri

Podpis sporazuma je potekal na reki Muri, kar pa ni naključje, saj je Mura že od nekdaj povezovala ljudi. Župan Občine Lendava Janez Magyar je ob tej priložnosti povedal:

"Veseli me, da smo danes tudi uradno podpisali dokument o sodelovanju z mestom, s katerim smo bolj kot katerim koli drugim v preteklih desetletjih in lahko rečemo tudi stoletjih delili skupno preteklost, skupne države, družbene sisteme in z njimi skupne šole, železnice, društva, jezike.

Tako Slovenija kot Hrvaška sta hrepeneli po osamosvojitvi in jo - eni z manjšimi, drugi na žalost z velikimi žrtvami - tudi dosegli, kar pa ne pomeni, da se prebivalci teh krajev v preteklost ne oziramo s ponosom, z lepimi spomini in druženji, s sorodstvenimi vezmi in tako naj bo tudi v bodoče.  Kljub osamosvojitvam  smo vendarle ponovno tudi v eni širši skupni državi, Evropski uniji, kar nas vse skupaj zavezuje k podobnim ciljem in vrednotam, k vzajemni pomoči in podpori.

Tudi v duhu tega podpisujemo današnji sporazum o sodelovanju, ki bo simbolično in spontano sodelovanje okrepil, konkretiziral, s čimer bomo temeljiteje pristopili izvedbam vzajemnih podpiranj in oplajanj na praktično vseh področjih delovanja posameznega mesta – kot je to razvidno iz besedila sporazuma. Vsa področja smo predhodno po sklopih, področjih in strokah uskladili in se s tem še konkretneje zavezali k uresničevanju dogovorjenega, tako na ravni občine, kot tudi na ravni inštitucij."

Podpisan sporazum med obema mestoma tako odpira nove priložnosti in hkrati tudi obveze, da prijateljske odnose še naprej negujemo, jih nadgrajujemo in vzpodbujamo.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sloven’c (nepreverjen)

Zopet se plazimo pred hrvati. ?

Vipko
Truplo

Hrvatom tak status quo seveda paše, glede arbitraže oz. da je po njihovem, torej da ne velja.

Mi pa... norci kakšrni smo, vedno iščemo neko sožitje, pa sodelovanje...

Kdaj nam bo že enkrat jasno, da ne sme biti nobenega podobnega sodelovanja, dokler državi na svoji ravni ne skleneta, da je arbitraža dejstvo!

ToneB (nepreverjen)

Ja soseda si ne moreš izbirati! Lepo, da se sosedje razumejo, to je v SLO bol poredko. Mi v Radgoni tudi imamo dobrega soseda čez Muro. Tako sem srečen ko grem čez most v drugo staro Radgono pa se počutim kot, da sem doma....ZELO LEPO: Vsi so prijazni do nas SLO, še posebej za nas Radgončane....

Kip (nepreverjen)

Gospod Janez kot župan vam nitreba se posod se not mešat in se pametnega delat ker svet se ne vrti okrog vas in niti lendava nebo se vrtela okoli vas. Vmesavate se v crkvene zadeve
Vmesavate se v organiziranje dolocenih zadev naprimer kot pomurski galop dosti zalostno da vi komandirate kak pa kaj
Vmesavate se v gasilske zadeve
Vmesavate se se po sod ke vam res ni treba bolje da se potegnete zavoro

Kr’en (nepreverjen)

Nazaj v šolo in se nauči pisati!!!!!!

In reply to by Kip (nepreverjen)

Kip (nepreverjen)

Pišem kak mi paše pa če ne veš ne tikaj nos kam ti ni treba

In reply to by Kr’en (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Seveda imaš pravico: kar napiši mu: "Kaj ti rineš skozi jaz!"

In reply to by Kip (nepreverjen)

Kip (nepreverjen)

Pišem kak mi paše pa če ne veš ne tikaj nos kam ti ni treba

In reply to by Kr’en (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Menda se ne zavedajo, da jih bodo Hrvatje ponovno nategnili.

Putin (nepreverjen)

Pa kaj nas to briga koga bojo nategnuli, ti pa jaz in vsi ostali nimamo tak al tak nic od tega.. Tu se kravatarji v spet nekaj mešavlejo in se slikavlejo za svojo korist..!
Vupan ka de napravili en lep vlki HE na tom mesti.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Kje je pa meja?

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Reka Ledava

In reply to by . (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Lendavčani so lejko ponosni na svojoga zemljaka Sekolovca, ker je zminiral arbitražo in Sloveniji napravil ogromno škodo. Po mnenju poznavalcev je sam posnel pogovor s tisto naivno Drenikovo in ga dal Hrvatom.

žnj (nepreverjen)

To si tudi na nova24tv prečito? Edino tan so takšni "poznavalci". :)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Vidiš jaz imam svojo glavo in ne rabim novo24tv. Dejstvo je, da je arbiter Slovenije klical Drenikovo, čeprav tega ne bi smel. Zakaj je to naredil? Ali iz neznanja (malo verjetno), ali pa zato da zminira arbitražo in napolni svoj žep. Razen tega je po dogodku izginil neznano kam. Niti tožili ga nismo, čeprav je Sloveniji povzročil ogromno škodo.

In reply to by žnj (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Povedano je bilo, da živi v ZDA in da je nedosegljiv...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

BRAVO LENDAVSKI ŽUPAN MAGYJAR treba je sodelovati za napredek vseh občanov in to z takimi, ki so vredni sodelovanja na daleč pa se izogni soboškega Jevška, ki si predstavlja, da je Prekmurski šerif in kdo ni njegov - rdeči nima šanse v Soboti.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice