Izgradnja objekta Medgeneracijskega središča v Murski Soboti MENSANA, obnova in nadgradnja bivše Družbene prehrane, je v zaključku tretje gradbene faze.

Ob dokončanju skeleta objekta v gabaritih je investitor, podjetje Cerop, danes pripravil tradicionalni odomaš. Pomembno prelomnico v gradnji so tako zapečatili s postavitvijo smrečice, ki oznanja, da so izvajalci z najtežjimi fizičnimi deli (izkopi, rušenjem, betoniranjem) končali. Na objekt pa prihajajo notranji izvajalci, ki bodo nadaljevali z inštalacijami, izvedbo tlakov, notranjih sten in podobno.

Zdaj čas za pojedino

Kot veleva tradicija, je to pravi čas za odomaš oziroma likof, ki zlasti v kmečkem okolju pomeni pojedino, pitje po končanem večjem (gradbenem) delu oziroma po sklenjeni kupčiji.

Gradbeniški običaj pozna vsa Slovenija, sam izraz pa izvira iz stare nemščine, v kateri litkauf pomeni »kupiti žganje« oziroma »žganje ob sklenjeni kupčiji«. Izraz se je kasneje pomensko razširil in označuje pogostitev ob raznih prilikah, predvsem pa po težjih opravilih. Druga in v našem okolju bolj poznana beseda za ta dogodek je odomaš ali adomaš in je prevzeta iz madžarščine.

Smreka kot simbol varnosti

Prav poseben pomen pri likofu pa ima tudi smrečica, ki jo postavijo na vrh zgradbe in s tem oznanja, da so glavna dela opravljena; da zgradba stoji in da je to veselo dejstvo treba proslaviti.

Drevo je na splošno simbol trdnosti, moči, nepremagljivosti, radosti, življenja, dolgoživosti in tudi večnosti, še posebej pa simbol varnosti. V zvezi s tem je veliko verovanj in vraž. Hkrati pomeni tudi vztrajanje, kljubovanje (vetrovom in neurjem) ter zvestobo – lastnosti, ki si jih je želela vsaka domačija.

Do zdaj porabili milijon evrov.

Kot je pojasnil direktor javnega podjetja Franc Cipot, so zdaj izgradili temelje s podzemnimi garažami v novem delu objekta, porušili notranje pregradne stene starega objekta in izvedeli grobo rekonstrukcijo dela objekta. Uredili so kleti za stanovanjski del objekta, postavili betonski skelet nosilnih sten za celotno nadzidavo starega in del novega objekta ter izvedli groba inštalacijska dela, ki sovpadajo tej fazi gradnje.  

Skupaj z nakupom zemljišča in starega objekta, stroški za projekte, za nadzor, komunalni prispevek, pridobivanje dovoljenj in s stroški izvedbe je bilo do konca letošnjega junija porabljenih 1.037.988,17 evrov. Celotna investicija pa sicer znaša okoli tri milijone evrov.

 

Izgrajenih šestnajst stanovanj

V zgradbi, ki jo je arhitekt Andrej Kalamar umestil v prostor z nadgradnjo in dozidavo obstoječega objekta, bo pritličje namenjeno druženju vseh generacij ob izvajanju različnih programov. V nadgradnji obstoječega objekta pa bo izgrajenih šestnajst stanovanj različnih velikosti.

Objekt bo v pritličju razdeljen s pasažo – prehodom oziroma ulico, preko katere bodo imeli obiskovalci oziroma mimoidoči iz južnega dela mesta dostop do središča mesta. Ta pa bo predstavljala vstopno točko za trgovski in gostinski del ponudbe tega objekta.

Predviden zaključek gradnje po pogodbi pa je 15. december 2017. Začetek delovanja dejavnosti pa je predviden takoj po 1. januarju naslednje leto oziroma po pridobitvi uporabnega dovoljenja do skrajnega roka 31. marca.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

novi (nepreverjen)

Zakoj je Cijpota nej povabo vse šteri plačuvlemo drage položnice za odvoz smeti? Vesna je prišla?

oj-oj (nepreverjen)

kelko li zaslujžijo z našimi položnicami ka lejko tak velke projekte delajo

vüjaš (nepreverjen)

Daj si odklopiti vodou, napravi si greznico, meteorsko vodo si spelaj v rezervare ali v zemlo, smeti san na odpad vozi .... pa nede nišče zaslüjžo na tvojih položnicaj. Dokeč pa tou ne delaš boš pa pač plačo tistomi keri de tou namesto tejbe delo in de si zatou ka si tij manjak ali se ne znajdeš pač postavo cejno kakšo de ščeo. Pa hejnjajte že ednouk đoukati ka so tou vaši pejnezi. Nikši vaši pejnezi so tou nej. Gda v Spar nesejte pejneze se tan tudi derejte ka so tou vaši pejnezi kere si lastniki talajo ali vlagajo v druge projekte?

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

Bravo! (nepreverjen)

Vujaš, bravo za komentar. Točno to ka si napiso. Folk se samo neka buni. Nejso zadovoljni z nikin.

In reply to by vüjaš (nepreverjen)

občan-ec (nepreverjen)

Ja čiji so pa pejneze ka jih ge plačan tvoji ali pa Cipotovi pa ka si lejko tak neuk če že ščeš nika čednoga napisati pa se nikakomi udvoriti te si nikšo drugo temo najdi ,ka vidiš ka se s smetmi in z odpadon dogaja ka je tao največji mafijski posel pa tudi lidge šteri se sten ukvarjajo so se izkazali že prle ka spadajo v tao združbo

In reply to by vüjaš (nepreverjen)

Gost Gost (nepreverjen)

Ti si en takšen bogi srmak. Vsi te izkoriščajo, tvoje pejneze trošijo za mafijske posle, dobre plače ti nišče nešče dati pa še v to elito not nemreš nikak priti.

In reply to by občan-ec (nepreverjen)

ne lažite (nepreverjen)

Sobota info vej pa ne lažite. Nikšno medgeneracijkos središče tou neje - sami ste napijsali ka je 16 stanovanj za trg grajeno (gradi pa ga javno podjetje, ki je registrirano za odlaganje in predelavo odpadkov. Či bi bilij vsaj malo raziskovalni novinari bi preverili što stoji za MENSANA - gor bi prišli, ka so odzadaj sami SD kadri (MIloševič, Jevšek, Cipot...). Mij pa plačüvlemo najvišj epoložnic eza zbiranje in predelavo odpadkov daleč naokoule. Cipot in SD banda pa se ide gradbenih podvigov. Ste se pijtali od kod Cipote 3,0 mio evrof ka lejko investicijo pela. Verjetno je vzel kredit - s čim pa je garantiral, da bo vrnil kredit. Naše - javne pejneze obrača, SD pa se odzadaj veselo masti.
Čudno, da še niso kriminalisti potrkali pri Cipote in Jevške in zahtevali vso dokumentacijo. Sobotainfo, vij pa imate verjetno od Ceropa plačano, da delate reklamo. Prodane duše.

Mensana - SD p… (nepreverjen)

Na slikah se vidi kdo stoji v ozadju vsega (poleg Cipota) - SD kader Miloševič, Jevšek... Pa toliko kvazi novinarjev je bilo - a nobeden, ki bi malo raziskal ozadje in vsaj raziskal kdo je ustnovil mensano, kdo stoji za ustanvoitelji tistih, ki so ustanvoili Mensano... malo bi pogledali na Erar-ju koliko javnih sredstev so že dobili ti SD kadri - ustanovitelji ustanovitelji ustanoviteljev Mensane. Vsi bi bili zelo presenečeni, ko bi ugotovili, da se pojavljjo vedno ista imena (Milošević, Cipot...). In ti Jevšek si bil nekoč kao šef kriminalistov - zdaj pa držiš vrečo z SD-jevci. Prej ali slej bo vse prišlo na dan!

čarni vrag (nepreverjen)

Original je aldomaš (s preglasom na a) in je madžarska beseda. Mi seveda ne bi bili mi, če ne bi vsako tujo besedo popačili in se imeli za strašno pametne.

kanžor

Družbena nam je bila ukradena .Vsi delavci in podjetja v Pomurju smo to financirali .Šlo je vse k vragu ko so prišli noter nekdanji Eurest .To koliko so sedaj vložili bomo vse plačali mi z zneski na položnicah za odvoz smeti plus tega pa še gospoda nas sili k sortiranju smeti in izplahovanju embalaže .Ko mi bodo oni plačevali vodo bom izplahoval embalažo .V jeseni bo verjetno znesek na položnicah spet višji

Tumač (nepreverjen)

Kanžor: " ... gospoda nas sili k sortiranju smeti in izplahovanju .Ko mi bodo oni plačevali vodo bom izplahoval."
Neman namena lidij na forumaj žaliti, ali tij si rejsan omejeni.

In reply to by kanžor

kanžor

Tumač....... Tebe nisem omenjal , ne vem kaj jemlješ za zdravil ampak mislim ,da nisi prebral navodila o stranskih učinkih .

In reply to by Tumač (nepreverjen)

Tumač (nepreverjen)

Mogoče bi bilo pa res treba vzeti kakšen persen, kadar imam opravka s takimi trdobučneži :)

In reply to by kanžor

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice