Konec februarja je bilo pri zavodu za zaposlovanje registriranih 77.484 brezposelnih, kar je tri odstotke manj kot januarja in 4,1 odstotka manj kot februarja lani.

Po dveh mesecih rasti se je število brezposelnih tako znova znižalo tudi na mesečni ravni, piše STA. Decembra se je število brezposelnih na mesečni ravni povečalo za štiri odstotke, januarja pa za šest odstotkov. Med razlogi je sezonsko povečanje prijav zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Upad brezposelnosti

Tudi februarja je bilo med novoprijavljenimi največ takšnih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas. Na novo se je prijavilo skupno 5172 oseb, kar je 54,2 odstotka manj kot januarja in 0,1 odstotka več kot februarja lani. Od teh je bilo 2633 prijavljenih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 550 iskalcev prve zaposlitve in 883 trajno presežnih delavcev oz. stečajnikov.

Zavod je iz evidence odjavil 7529 brezposelnih, od tega se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 5833, kar je 24,1 odstotka več kot januarja in 4,7 odstotka več kot februarja lani.

Februarja je brezposelnost na mesečni ravni upadla v vseh območnih službah zavoda, najbolj v Murski Soboti (-5,4 odstotka), Sevnici (-4,7 odstotka) in Novi Gorici (-4,2 odstotka).

V prvih dveh mesecih je bilo v povprečju prijavljenih 78.663 brezposelnih, kar je 3,8 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2019, še piše STA.

Na novo se je prijavilo 16.460 brezposelnih, kar je 0,4 odstotka manj kot lani v tem času.Iz evidence se je od začetka leta odjavilo skupaj 14.268 brezposelnih, od teh 10.533 zaradi zaposlitve, kar je 3,3 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2019.

V Pomurju še vedno najvišja brezposelnost

Po zadnjih podatkih statističnega urada, ki so na voljo za december lani, je bilo v državi 901.537 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 191 oseb manj kot novembra in 1,6 odstotka več kot decembra 2018. Stopnja registrirane brezposelnosti je decembra znašala 7,7 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke več kot novembra in za 0,4 odstotne točke manj kot decembra predlani. Stopnja registrirane brezposelnosti moških je bila 7,2 odstotka, žensk pa 8,4 odstotka. Najvišjo stopnjo je imela območna služba Murska Sobota (13,0 odstotka), najnižjo pa Kranj in Nova Gorica (po 5,4 odstotka).

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sijo1972 (nepreverjen)

Na oblast prihaja Jansa in ce se bo zgledoval po Orbanu, da bodo brezposelni za nadomestilo morali hoditi opravljat dolocena dela (ciscenje jarkov,....) se bo brezposelnost se hitro fejst zmanjsala.

janko špehsvinjski (nepreverjen)

brezpoelni bi leiko kahle nosili v bolnicah

ORBAN (nepreverjen)

TOČNO TAK, NEGA PEJNEZ BREZ DELA.

Casiopeia17 (nepreverjen)
Pes786 (nepreverjen)

Mhhhm zanimivo da podjetja konstantno iščejo delovno silo v Pomurju.. Mhhhm le zakaj se v Pomurju bolj splača biti na sociali kot na delu.. Delodajalci to je problem in njihove plače, ki jih namenijo delavcu€€€

Starejše novice