Epidemija koronavirusa je že in še bo na gospodarstvu pustila hude posledice. Vendar pa v tej slabi situaciji nekatera podjetja delajo zelo dobro, eno takih je tudi pomursko podjetje, ki se ukvarja z izdelavo čistih prostorov.

Ljutomersko podjetje Cleangrad, ki je vodilni ponudnik čistih prostorov v Evropi, sodeluje v procesu proizvodnje cepiva proti covid-19. Je namreč edino podjetje, ki za ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer proizvaja čiste prostore.

Prilagoditev dela razmeram

Tudi v Cleangradu so delo prilagodili trenutnim razmeram, tako so na oddelkih, kjer je to možno uvedli delo od doma. Pravijo, da se je precej spremenil način komunikacije s kupci in organizacija sestankov. Vendar pa kljub vsemu pravijo, da so veseli, da niso imeli izpada proizvodnje, za kar so poskrbeli dobri preventivni ukrepi in odgovorno vedenje vseh zaposlenih.

Letos delali dobro in dodatno zaposlovali

Tako letos beležijo okrog 28-odstotno rast povpraševanja po njihovih izdelkih v primerjavi z lani. 

“Pri naročilih beležimo več kot 40-odstotno povečanje v primerjavi z lanskim letom. Za kar nekaj projektov je izvedba planirana v prihodnjem letu,” je za Sobotainfo dejal Jernej Zupančič, direktor Cleangrada. 

Podjetje Cleangrad zaposluje 210 ljudi, so pa bili letos zaradi povečanega obsega poslovanja bili primorani tudi dodatno zaposlovati, predvsem inženirski kader ter proizvodne delavce in monterje. 

Sodelovanje s Pfizerjem že od leta 2006

Cepivo proti covid-19, ki ga razvija farmacevtski velikan Pfizer, in naj bi v kratkem bilo dosegljivo tudi pri nas, proizvajajo v čistih prostorih, ki nastajajo v Ljutomeru. Sodelovati so začeli že leta 2006, ko so jih iz Pfizerja povabili na sestanek. Direktor Zupančič pravi, da je sodelovanje s farmacevtskim velikanom odlično in dodaja:  

“Zanje delamo detajlni dizajn čistih prostorov, ki jih potem proizvedemo in vgradimo. Tudi veliko razvojnih aktivnosti je naravnanih na iskanje rešitev pri Pfizerju.”

Zupančič še pravi, da si prizadevajo pridobiti čim več dolgoročnih pogodb kot prednostni dobavitelj velikim farmacevtskim podjetjem, saj s tem razpršijo tveganje in odvisnost od enega kupca. Pravi, da je njihova proizvodnja zelo enostavna, ne želijo namreč biti preveč avtomatizirani, saj je fleksibilnost njihova prednost.

Poleg Pfizerja sodelujejo tudi z drugimi farmacevtskimi velikani, kot so MSD, Jannsen Pharmaceutical, Bbio, Serum institute in Poonawala group.

Veliki načrti za prihodnost 

V prihodnjem letu bosta gradnja nove upravne stavbe in povečanje proizvodnih kapacitet predstavljala prav poseben izziv, ki pa se ga po besedah Zupančiča veselijo. Gradbeno dovoljenje za novo upravno stavbo so pridobili konec novembra. Nova zgradba pa bo energijsko učinkovita, zelena, po najnovejših smernicah. 

“Tudi za prihodnje leto predvidevamo rast prodaje, saj bo segment čistih prostorov obstal; zahteve po čistosti so tudi glede na pandemiološko situacijo vedno večje, in to ne samo v farmaciji, ampak tudi v elektroniki in mikroelektroniki ter v živilski industriji.” 

Kljub velikemu povpraševanju pa je konkurenca huda, pravi Zupančič in dodaja, da je panoga privlačna za nove akterje, ki nižajo cene, mnogokrat na račun kakovosti. Pridobivanje posla na trgu ni lahko, zato se morajo kljub temu, da so renomirano podjetje in že dolgo na trgu ter da imajo vrhunsko kakovost izdelkov in storitev, nenehno boriti za nove posle, tako pri obstoječih kot pri novih strankah. 

“Ostati na vrhu bo velik izziv tudi v prihodnje,” zaključi Zupančič.  

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prekmu (nepreverjen)

Za vsako cepivo se rabi nekaj let da bi bilo "uspešno" to narejeno v nekaj mescih pa si lahko tej satanisti v rit porinejo..

😡 (nepreverjen)

To je Prleško podjetje!

Lompionix (nepreverjen)

Ge pa je te,Prlekija,v Boliviji? Kmet

In reply to by 😡 (nepreverjen)

😡 (nepreverjen)

Kmet te je napravo budalo bolivijsko!
Pomurje je umetna tvorba, ki se ni nikoli prijela med ljudmi.
Torej imbecil, naj ti ponovim:
Prlekija je na desnem bregu Mure, Prekmurje na levem. Amen!

In reply to by Lompionix (nepreverjen)

skeptik100 (nepreverjen)

Ocitno ti vec znas od Pfizerja in od Agencij za zdravila po svetu, Te pa te naj covid trosi sakso leto.

čarni vrag (nepreverjen)

Pfizer je v zadnjih 30 letih moral plačati več milijard kazni. Nedvomno gre za zaupanja vredno firmo. Sicer ne jamči za svoje cepivo. Tako bodo jamstvo prevzele kar države, ki bodo cepile. Vzemimo da bi kupili Mercedesa, popravila v garancijskem roku pa bi plačevala država.

In reply to by skeptik100 (nepreverjen)

strahman (nepreverjen)

Ha ha ha.... Agancije za zdravila po sveti so sponzorirane od strani farmacevtskih velikanov. Isto tak vsi doktori in ostali strokovnjaki, kere sakšo leto vozijo farmacevtske firme na razne "seminare in izobraževanja" na morje, na smučanje, na razne izlete....
Rajši me naj covid trosi sakšo leto, tak kak me že vačik razni prehladi in ostale viruze sakšo leto, kak pa ka bi si dao prostovoljno tou sranje v žilo spistiti. Tisti ka pa ščejte pa dajte, nišče van ne brani.
Zanima me edino zakoj je 97.000 medicinskih sester pa bratov na Nizozemskon podpisalo izjavo ka neščejo biti testni zajčki za tou nepreverjeno cepivo in kolektivno odklanjajo cepljenje.

In reply to by skeptik100 (nepreverjen)

Prekmu (nepreverjen)

Tebe po cepivi samo enkrat strausi pa adijo..

Indigosimo (nepreverjen)

Uh,te de pa bole efektivno,če prostore izdeluje prekmursko podjetje.pardon,pomursko podjetje.

Hnnnnnn (nepreverjen)

Prvo obvezno cepiti z dvojno dozo podkupljene politike in medije Mi normalni se itak ne bomo. Kar pa bo ostalo cepiva pa na njih pod prsilo še par krat cepit doller ne zmanjka cepiva. Vi ste rakrana držbe ali se še itak ne zavedate sram vas je lahko kriminalci eni!!

Himmler (nepreverjen)

Sami ste si krivi, vi eni po vsem tem kaj nam ovi že lejta delajo, vi pridne blesave ovčke še vedno hodite na njihove lažne volitve. Pa ljudje kdaj bote že enkrat ugotovili da oni niso tu za nas, oni imajo svoje globalistične prasce za katere morajo delat!!!

In reply to by Hnnnnnn (nepreverjen)

Lompionix (nepreverjen)

Vi blesavi,pa ziv3jte v ton sistemi,ker ovčke volijo. Tak ka,nika ste nej pametnejši,pa ne modruje z temi ovcami.

In reply to by Himmler (nepreverjen)

Lompionix (nepreverjen)

Pa ka ti zdaj bluzi,poanta je v prekmurskon podjetji!Ali ti trbej narisate?

In reply to by Hnnnnnn (nepreverjen)

boltižar (nepreverjen)

Uf zelo pomembna novica kje proizvajajo cepiva

Nikelj (nepreverjen)

Cepiva so fajn. Enin bole škodi internet, taka ka se rajši od njega odklopite. Nemreš vsemi vrvati ka ti što gor na net napiše, čeprav se ti fajn čuje, pa ti daje občutek kak razkrivaš zaroto.

Timo4 (nepreverjen)

Vse mi je slabo da tlko o tem Cleangradi pišete. Rajši malo objavite kak se norca delajo z delavcev, plače monterjev, ki jih po cel mesec ni doma. Samo na bruhanje ti lahko gre.. Lahko so oni uspešni, če služijo na račun delavcev, ki delajo, na koncu pa še svojega zasluženega denarja ne dobijo. FUJ

INT (nepreverjen)

Dvomim da ta "placan" reklamni clanek pripomore k iskanju monterjev. V okolici Ljutomera in radiju 80km jih ze vsak pozna in ve kako sranje se dogaja, pa se to na podjetju ki se ima (v svojih glavah) za evropski vrh, v resnici pa je sranje zapakirano v cisto embalazo.
Sedaj se jim nasedajo samo delavci za juzno slovensko mejo, kako dolgo in kako dolgo bodo lahko vzdrzevali minimalno kvaliteto...

In reply to by Timo4 (nepreverjen)

Minik (nepreverjen)

In to je zelo pomembno. Vau.

tanja flaškon (nepreverjen)

Janez Janez
Ne vem kako se ti naj zahvalim
Adventni čas je popolnoma drugačen
če vemo da za nas skrbiš ti Janez Janša,
Tako varno se počutim, ko si ti na oblasti
Še moj Dejan Svinjskoglavi je rekel da ti bo za Božič poslal klobaso,
Kako sem drgetala prej pred leti, ko je bila ona zabuhla kura na obasti
za svoj denar in vrednostne papirje na banki, pa mi je vse zjebala,
Pa potem oni klovn, ki je metal puško v koruzo in glej ga zlomka
zaradi te puškine cevi se je pokvarilo kar nekaj kombajnov v Prekmurju,
Sedaj pa mirno spim in se veselim praznikov, ker vem da nas čuvaš ti
dragi naš vladar Janez Janša

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice