Sledenje stikom in izdajanje karanten je zelo pomembno pri omejevanju prenosov, uspešnost ukrepov je mogoče posredno delno ocenjevati tudi s pomočjo podatkov o mobilnosti.

Raziskovalke in raziskovalci Inštituta za biostatistiko in medicinsko informatiko (IBMI) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so analizirali podatke o mobilnosti in epidemiološkem sledenju stikov v spomladanskem in jesenskem valu epidemije covid-19. Med drugim so ugotovili, da je sledenje stikom in izdajanje karanten zelo pomembno pri omejevanju prenosov. 

Od ene najmanj do ene bolj prizadetih držav

Slovenija je bila v prvem valu epidemije ena izmed najmanj prizadetih držav v Evropi. V začetku decembra pa je zasedla prvo mesto na svetu po številu dnevnih smrti na milijon prebivalcev zaradi covid-19. 
 

Kaj smo jeseni delali drugače kot spomladi?

Od kod tako različna uspešnost pri spopadanju z epidemijo? Da bi odgovorili na to vprašanje in razložili razlike v poteku epidemije, so raziskovalke in raziskovalci analizirali podatke o mobilnosti in epidemiološkem sledenju stikom. 

Zakaj je pomembna ravno mobilnost?

V epidemiji, ko se po skupnosti širi nalezljiv virus, so zanimivi predvsem podatki, ki opisujejo stike med ljudmi. Raziskovalci so uporabili podatke o mobilnosti, ki jih je Google javno objavil v drugem valu epidemije. V raziskavi so bile oblikovane tri kategorije mobilnosti.

  • stanovanjske soseske,
  • delovna mesta in
  • drugi opravki.

Iz teh podatkov izhaja, da večje spremembe v mobilnosti prebivalstva sovpadajo z datumi sprejetja nekaterih ukrepov o omejitvi zbiranja ljudi, razglasitvi epidemije, zaprtju šol, vrtcev, javnega prevoza, gostinskih lokalov, hotelov.

Spremembe mobilnosti po posameznih kategorijah za celotno Slovenijo. (VIR: Sledilnik za covid-19)

Tako vidimo, da je v tem obdobju poraslo gibanje v stanovanjskih soseskah, medtem ko se je znižalo gibanje na delovnih mestih oziroma pri drugih opravkih.

Največje zmanjšanje smo v Sloveniji dosegli spomladi, ko smo mobilnost, povezano z delovnimi mesti, znižali za polovico, mobilnost, povezano z drugimi opravki, pa kar za 60 odstotkov, kar sovpada tudi z uvedbo ukrepov, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Nekoliko manjša znižanja je možno opaziti tudi v novembru.

Kako močno je mobilnost povezana z razvojem epidemije? 

Izkaže se, da je mobilnost pomemben dejavnik razvoja epidemije. Ker so vse tri komponente mobilnosti med seboj močno povezane, strokovnjaki ne morejo enostavno sklepati o pomembnosti posamezne kategorije. Lahko zgolj rečejo, da se nakazuje, da mobilnost v stanovanjskih soseskah ni tako pomembna, kot sta pomembni mobilnost na delovnih mestih in pri drugih opravkih, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Rezultati modelov za različne scenarije razvoja epidemije. (VIR: Sledilnik za covid-19)

Če bi bila mobilnost jeseni enaka kot spomladi …

V simulaciji so raziskovalci privzeli dejanski potek dogodkov v Sloveniji, a so doseženo raven mobilnosti v začetku novembra zamenjali z optimalnim znižanjem. V tem scenariju simulacija pokaže, da bi skupno število smrti v drugem valu do začetka decembra uspeli znižati za 30 odstotkov.

Model torej pokaže razplet, kjer bi bilo na stotine manj smrti, hkrati pa nakaže, da je bil dejanski datum začetka zapiranja države (26. 10. 2020) prepozen, saj zaradi že doseženega razmaha epidemije v tistem obdobju teoretično zmanjšanje skupnega števila smrti za več kot 30 odstotkov takrat ni bilo več dosegljivo.

Če bi ukrepali hitreje …

Še precej bolj pomemben dejavnik kot samo zmanjšanje mobilnosti je ukrepanje ob pravem času. Če bi enako zmanjšanje mobilnosti, kot smo ga dosegli v novembru, z ukrepi sprožili že sredi septembra, bi po modelu lahko imeli kar 80-odstotno zmanjšanje števila smrti. 

Vsakršno odlašanje sprejetja ukrepov na kasnejši čas pomeni neizogibno potrebo po dodatnih, še dalj časa trajajočih ukrepih, ki močno omejijo stike.

Kako pomembno je pravočasno izdajanje karanten? 

Raziskovalci lahko simulirajo tudi, kako bi potekala epidemija, če bi ves čas uspeli enako učinkovito slediti stikom in odrejati karantene. V tem primeru bi ob enakem času sprejetja ukrepov in enaki uspešnosti omejitev zmanjšali smrtnost za kar 75 odstotkov. A tu gre za povsem hipotetičen izračun, saj je enako učinkovitost sledenja stikom pri tako velikem številu potrjenih primerov v praksi verjetno težko zagotavljati. 

Sledenje stikom in izdajanje karanten je zelo pomembno, zato je smiselno vanj vložiti ustrezne vire.

Kako je trenutno stanje povezano z mobilnostjo in epidemiološkim sledenjem stikom?

Raziskovalci ugotavljajo, da je trenutno stanje epidemije predvsem rezultat prepozno sprejetih in nesorazmernih ukrepov za zajezitev v jeseni. Zaradi tega se je rast števila novih primerov povečala do take stopnje, da razmah epidemije ni več omogočal aktivnega sledenja stikom.

Ples z virusom ni prava rešitev. Obstaja boljša strategija?

Po prvem spomladanskem valu se je letos poleti v Sloveniji govorilo o tako imenovani strategiji plesa z virusom. Gre za uporabo strogih ukrepov, ko se številke zvišajo nad neko mejo, in sproščanja ukrepov, ko številke padejo pod to mejo. A ples z virusom zahteva zelo natančno časovno določene ukrepe, saj se epidemija lahko širi izjemno hitro.

Kaj lahko naredimo? 

V letu 2020 smo nihali od ene skrajnosti do druge. Raziskovalci so si ogledali scenarij, v katerem je zmanjšanje mobilnosti precej bolj zmerno, a konstantno ves čas trajanja drugega vala epidemije. Ob prisotnosti sledenja stikom potrjeno okuženih oseb in delujočega sistema napotitev v karanteno za nadzor epidemije zadostuje že 15- do 20-odstotno zmanjšanje mobilnosti glede na stanje pred pandemijo.

Kaj nas uči raziskava?

Nihanje med ekstremnimi ukrepi in popolnimi sprostitvami bi lahko nadomestili z nekoliko bolj zmernimi, a konstantnimi omejitvami stikov ter aktivnim sledenjem stikom. Cilj mora biti poiskati ukrepe, ki na vzdržen način dosežejo ustrezno raven omejitev.

Aktivno sledenje stikom pomeni izdajanje karanten posameznikom z veliko verjetnostjo okužbe. Brez aktivnega sledenja stikom moramo z ukrepi poslati v karanteno celo državo, kar zahteva izjemno stroge ukrepe, ki jih ni moč omiliti.

Raziskava ima jasne omejitve, gotovi ne moremo biti, pravijo raziskovalci. A vsekakor ne gre za ugibanje, temveč za znanstveno utemeljeno identifikacijo najpomembnejših oz. najverjetnejših napak. Ponavljanje nečesa, kar je z veliko verjetnostjo ključna napaka, pa je popoln nesmisel.

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ljljmbms (nepreverjen)

Uradni dokument, koliko bolnica prejme na enega pacienta!
Zdravljenje bolnika s covid brez zapleta 8000k, Zdravljenje bolnika covid z zapleti isto kak pljučnica 16000k, Zdravljenje bolnika z ventilatorjem 46800k!
Vse je to PLANdemija ovce zbujdite se že inauk virus sploh ni dokazan in ne obstaja.

. (nepreverjen)

idi se zgooglaj ka pomejni K nakonci cifre....

In reply to by ljljmbms (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjeni
ali samo ob petkih

In reply to by . (nepreverjen)

piggy (nepreverjen)

neka se tü vö mečes s k-je jebote. nemas pa pojma zgleda ka pomejne

In reply to by ljljmbms (nepreverjen)

medicinski SBMS (nepreverjen)

Ne ven zakoj njemi minuse davlete, če ja pa to resnica. Ka van ne poven kakšne dodatke dobivlejo tisti ka delajo na covid oddelki, pa kelko vejčo plačo dobivlejo doktori, tudi tisti keri so nej na covid oddelkaj. Covid je grato reden boznis. Nič drugo je to več nej kak biznis.

In reply to by ljljmbms (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

sobotainfo, te fase osebne statistike in podajanja mnenj si vtaknite v rit.
Privas je smiselno prebrati naslov in komentarje v clankih. Branja same vsebine se nesplaca. PREVEC SI ZMISLAVLETE OZ. NAPACNO PREPISETE IZ DRUGIH STRANI.
NEJSTE PRAVI MEDIJ, ZAL...

pomurc (nepreverjen)

Žalostno, kam nas je ta vlada pripeljala.

prelek (nepreverjen)

to si ti kriv. doma bi bil, ne pa da hodis na volitve, bedake volit.

In reply to by pomurc (nepreverjen)

gostek (nepreverjen)

Žalostno je, da so levuhi srečni, da so ukrepi neuspešni...

In reply to by pomurc (nepreverjen)

Klantuš (nepreverjen)

Seveda, komunizem de nazaj prišo. Vsi mo meli aplikacije, ka do nan sledili. Policijsko uro bomo nazaj uvedli. Proti oblasti nede nišče nika smel gučati, če pa de, pa de javno napadeni na vseh medijih, keri do seveda pod komunisti. Nakupuvali bomo samo tan, ge do nan komunisti dovolili... čakaj malo... pa to že vse mamo!?

In reply to by gostek (nepreverjen)

5555557 (nepreverjen)

Glede na to novico de lekar nezaupnica uspela :D super

78889 (nepreverjen)

mislis brezupnica :)

In reply to by 5555557 (nepreverjen)

eioolo (nepreverjen)

katera drzava v eu pa ima v drugem valu zgodbo o uspehu. nobena. Ni katastrofa, ce so okrog tebe vsi v istem dreku. Tiste drzave, kjer je v prvem valu umrlo katastrofno veliko vecino slabotnega in bolehnega ter tudi starejsega prebivalstva imajo sedaj boljso sliko. vau to je zgodba o uspehu.

bosanče (nepreverjen)

Bosna na primer. Pa nemajo nikših ukrepov.

In reply to by eioolo (nepreverjen)

letrvaa (nepreverjen)

ce se folk ne drzi, ne mores nict, razen da razglasis izredno stanje in vojsko na ulice. kot so naredili v Spaniji kjer so socialisti na vladi. Ne, hvala. Zaenkrat imamo se wc v trgovini in ni pomanjkanja.

Žalostno. (nepreverjen)

TAKOJ ZA ORMOŽ !!!

In reply to by letrvaa (nepreverjen)

resnicno.. (nepreverjen)

ne rabis takoj javno povedat naslov kjer prebivas.

In reply to by Žalostno. (nepreverjen)

tako.drugje (nepreverjen)

Baje. Švicarji so zaostrili ukrepe kitajskega virusa. Delo od doma je obvezno, sicer so obvezne maske, združevanje je omejeno na največ pet oseb, športni objekti pa bodo zaprti do zacetka marca.

pižmovka (nepreverjen)

Kdaj bodo prišla ameriška letala do Prekmurja? Ker potem bomo vedeli, da smo zmagali. Ali?

nutrija (nepreverjen)

ko se zjutraj zbudis, pojdi ven in glej v nebo in glej tako dolgo dokler ne vidis leteti jeklenih pticev. Nato hitro steci noter in vsem nam na sobotainfo sporoci, da smo zmagali. Bo slo ali rabis podrobna navodila? Zacni jutri ko se zdani.
Sedaj pa spat, ker bo treba zgodaj vstati.

In reply to by pižmovka (nepreverjen)

pižmovka (nepreverjen)

Saj že grem. Hvala za podrobna navodila. Lahko noč. 🌙🌚

In reply to by nutrija (nepreverjen)

iz bavarske (nepreverjen)

Od ponedeljka naprej na Bavarske kiruske maske ali maske iz blaga niso vec dovoljene na javnem prevozu in vseh trgovinah. Samo maske ki imaj ffp2 n95 oznako.
Zatiste ki so imeli geografijo popravca, Bavarska, tam kjer je Munchen in je okrog 13 milijov ljudi. Verjetno nimajo korone bedakov ali radikalnih levicarjev, drugace bi to bil fasizem.

fake tv (nepreverjen)

Pokvarejni mainstream mediji: "v avstriji nimajo omejitev in otroci hodijo v šolo"

in hkrati isti mediji zamolčijo: v avstriji greš za kršenje karantene gladko v zapor, tudi če je "nujno".

da bi ostali normalni, ne glejte poptv kjer sedijo kure.

čarni vrag (nepreverjen)

Bosanci so zmagali brez vseh teh norostih. To zapiranje bolezen ne prepreči. Kako pa to, da Belorusi in Švedi niso pokrepali od korone?

vergooo (nepreverjen)

a si bil tam? itak da so, samo se noben ne sekira. Svedska 512 tisoc okzenih, 10 tisoc mrtvih. Ne bere samo slovenski strankarskih medijev. npr BBC pise Coronavirus: Swedish King Carl XVI Gustaf says coronavirus approach 'has failed'. On bo ze vedel, bolj kot ti.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

festaoo (nepreverjen)

Celotna Francija uvaja policijsko uro ob 18. uri za dva tedna in postren nadzor na meji da bi preprečila vnos novih mutacij novega koronavirusa v državo. Spet fasizem in drzavni udar. ali pa francija nima nevladnihnorganizacij in ni tega. Fajonisti na pomoc francija klice.

p3p (nepreverjen)

Pa kak de nekaj držalo saj so se doktori pa politiki nej držali ene svoje odločitve, pravijo maske obvezne glavni jih nemajo, ker so preobremenjeni, zaprtje v občinske meje za samo ništerne 100 izjem za njih to ne vala pa tak dale pa tak dale te smo Prekmurci srmaki zato se širi virus pa koline pa martinovanje pa sprehodi po zraki svežem je narobe pa gesti
sendvič je za zapor pa što normalen lejko to zdrži, pa naj sebe majo za norca. Dodatke si pa talajo 300% samo policija kakšne plače mlati pa jebe narod pa špila inkasante

df. (nepreverjen)

a je tebi bik u glavoj se sprdnuo
in mami tvoje se usral u mednožje
da si tak fuknjeni
bi ti rekel čarni vrag
ampak on je frajer
ti pa si tup i glup

In reply to by p3p (nepreverjen)

Sosini (nepreverjen)

Dragi moji. Zakaj se okužba tako širi. Po pripovedovanju ni čudno, da se širi če: Kljub zaprtju lokalov se dogajajo druženja v lokalih z izjemo vhoda in izhoda skozi zadnja vrata, če delodajalci zahtevajo prisotnost zaposlenega v službi četudi je v družini kdo pozitiven, če se kljub omejitvam zbirajo v zasebnih prostorih sorodniki in ostali ob praznovanjih in še in še bi se dalo naštevat. Sedaj pa bodo cepili najprej starejšo populacijo, ki so večinoma doma in ki se v večini drži napotil ne pa tiste najbolj potencialne prenašalce kot pravijo od 24 do 32 let. Naj ne bo pomote sam spadam med starejšo generacijo. no bomo videli kako bo v nadaljevanju z cepljenjem. Pa zdravi ostanite.

cba (nepreverjen)

Vsega so krivi komunisti. Ob osamosvojitvi so se potuhnuli sedaj pa prebarvani v črno lezejo nazaj na vrh države. in naivni narod jim je verjel 45 setega , pa 91setega in jim, verjame sedaj. Vse za narodov blagor.

p3p (nepreverjen)

Kaj če bi bili krivi RKC in cerkveni dostojanstveniki kdo ima največ prisvojenega premoženja pa ne od 45-91 ne vem kaj pomeni" setega ", ampak 2000 let svojega delovanja?

In reply to by cba (nepreverjen)

df. (nepreverjen)

p3p
ti si pa res tele , da ne veš kaj pomeni setega
Mamo vprašaj
Ti bo povedala, da je v času JLA šla pred kasarno
in rekla
se tega- setega bom sprobala
in tako je skozi dala celo kasarno JLA jevcev

In reply to by p3p (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice