Prvi ponudnik je podjetje Osem, ki v Pomurkinih prostorih proizvaja pašteto Kekec, drugi ponudnik pa fizična oseba.

Konec prejšnjega tedna se je končal rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup nepremičnega premoženja mesne industrije Pomurke. Premoženje Pomurke se prodaja po delih, saj interesa za odkup celotne proizvodnje v preteklih letih ni bilo.

Prispeli dve ponudbi

Kot smo uspeli izvedeti je prvo ponudbo za del obrata je podalo podjetje Osem, ki ima v najemu edini delujoči del Pomurke, v katerem se proizvaja pašteta Kekec. Kot nam je povedala stečajna upraviteljica Pomurke Alenka Gril je drugi ponudnik fizična oseba, ki je oddala ponudbo za manjšo parcelo izven kompleksa Pomurke.

Besedo ima zdaj slaba banka

Stečaja upraviteljica Alenka Gril je razložila nadaljnje postopke pri prodaji Pomurkinega premoženja: "Zadeva gre v obravnavanje k ločitvenemu upniku, to pa je DUTB, ki bo preverila ponudbe in se odločila ali so izpolnile njihova pričakovanja. Od njih bom dobila povratno informacijo in če so ponudbe izpolnile njihova pričakovanja, potem se sodišču predlaga sklenitev pogodbe med ponudnikoma."

Podjetje Osem želi pašteto Kekec še naprej proizvajati v Murski Soboti

Podjetje Osem, ki v zadnjih nekaj letih najema obrat Pomurke za proizvodnjo konzerv, si že dolgo časa prizadeva za dokončen odkup obrata. S tem bi se nadaljevala tradicija proizvodnje paštete Kekec v Murski Soboti, prav tako pa bi obstajala možnost novih delovnih mest.

Kot je za Sobotinfo povedal direktor podjetja Osem Miroslav Flisar, točnih informacij o prispelih ponudbah še nima, ve samo, da sta prispeli dve ponudbi.

Če odkup ne bo uspel, pašteta Kekec v tujino

V primeru, če podjetju Osem ne bi uspelo odkupiti obrata za konzerve, je Miroslav Flisar povedal, da bi se proizvodnja morala preseliti drugam, po vsej verjetnosti v tujino. Pri nas namreč ni drugega primernega objekta za proizvodnjo paštete Kekec, povsem nov obrat pa se ne more postaviti čez noč.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

Pomurka - nekoč ponos in delovna mesta, danes ....... Je kdo odgovarjal za to, kar so iz Pomurke storili vodilni ? Ljudi pa na cesto in v revščino.

Gost (nepreverjen)

Ja, v mesarskih časih je vse drugače bilo.

pomurka35 (nepreverjen)

In kdo je kriv za Pomurkin potop?

Gost (nepreverjen)

kero budalo je zaj dalo tujcu minus pa zakoj

Gost (nepreverjen)

Verjetno zatou ka tujec še vedno misli ka živimo v jugoslaviji ge so takše fabrike lejko prosperjerale s pomočjo zvezne blagajne pa velkoga trga. Isto kak Mura. Gda te eni že ednouk razmili ka so tej fabrike mogle buknoti, oziroma so še predugo živele in požrle lejpe kupe davkoplačevalskoga denarja. Gda smo se osamosvojili in je šou velki trg po gobe so se eni še itak obnašali kak da je država dužna podpejrati fabrike kere so delale minus. Če bi se te nešče pameten najšo pa Muro pa Pomurko prevzel gda je biu še čas pa je bilou še kaj čednoga med delavcami in je tehnologija bila še OK in bi pejneze kere so sakšo leto metali v tej fabrike zaradi socialnoga mejra, vložili v raziskavo trga in v prilagoditev povpraševanji, bi mogouče gnes den še vse tej fabrike delovale. Mogouče z menje zaposlenimi kak negda ali s sigurno več kak gnes. Ali ka, če so terali dale tisto komunistično miselnost in lepou čakali na pejneze od države sakšo leto. Nejde tou tak.

Gost (nepreverjen)

Kje si bil ti takrat gost pred menoj, ka si to nej napravo. Vej pa na trgi so se vsaj ponujale delnice Mure, pa bi jih kupo in bil veliki đek, nej pa ka delavci, šteri so bili lastniki vodstvo in nadzorniki pa so jih na koncu pripelali v mrtvašnico oz. na tablete in na zavod za zaposlovanje. Mesnico pa so tak in tak zapravili se zna trije veličastni, od katerih enega več nega, eden pa se zagovarja na sodiščaj.

domačin (nepreverjen)

Tujec ima popolnoma prav. Na nekatere betežne komentare pa se ni treba ozirati. Ja res, je že kdo odgovarjal za mesnico, Muro,Kroj itd? Nihče, ker ga sedanja kvizlinška oblast ščiti in zagovarja. Primer je Istrabenz, Patria, Kolinska in še in še. Stotine podjetij, nekoč cvetočih, z delovnimi mesti za vsakega, kdor je želel delati so uničili. Danes je pa naša obljubljena sedanjost takšna, kot je. Na eni strani privilegiranci, na drugi pa navadna brezpravna raja. To je naša demokratična in pravična družba. Kdor lahko to zagovarja je popolni avtsajder, da ne rečem kaj hujšega.

Gost (nepreverjen)

Gost 58 minut nazaj, zakoj si pa te tij nej tou napravo pa ti zdaj nebi bilou potrebno po forumaj srati po nadzornikaj ampak bi jih lejko lastno ročno na cesto zmeto. Vsi ste tak pametni ali gda van nešče istino napiše se malo ne razpoučite. Poglente firme kero so se še pravočasno prilagodile in zmenšale obseg proizvodnje ali pa se preusmerile in poiskale nouve tržne niše. Večini dobro ide, vse tej fabrike kere so pa že v jugi bile prikloplene na državne cecke in so tou politiko nadaljevale po osamosvojitvi so pa kak po pravili vse crknole. Ge bi tudi rad vido ka bi v Muri pa delali 6 tisoč lidij, pa v Pomurki pa v Panoniji pa v vseh ostalih fabrikaj tu pri nas. Ali nejde več tou tak. Časi so se spremenili edino miselnost se v Sloveniji nešče pa nešče spremeniti. Nej trbej na pune zgrabiti gniloga kapitalizma ali tudi stare socialistične miselnosti se trbej zdaj že počasi znebiti. Ajde, lejko zdaj pa dale serete po meni.

Gost (nepreverjen)

Pa kako lahko primerjate Muro in mesno predelovalno industrijo s klavnico?
Eni kar nekaj pišete, stalno brez veze. Ja kakšna pa naj bi bila Pomurka? Kako bi jo vi prestrukturirali? Kakšni pa so nam najbližje razni Gavriloviči, Pik Vrbovec.... ali delajo v eni majhni halici?

Gost (nepreverjen)

In cunje se lahko pripeljejo iz poceni vzhoda! Ali bi radi jedli tudi takšno meso, kot je kvaliteta tistih cunj? Problem je bil samo v vodstvu!

dekla (nepreverjen)

vij,ka ste tak pametni pa tu komentejrate,ste sigurno nej delali v fabriki,rajši svoje pametne komentare zadržite za sebe,ker najhujši so ti stečajni,nemate pojma,kak nekoga po.....jo,dale pa ne komentejran,ker mi pritisk zdigavle,gda se ta stečajna v javnosti lejpa dela,nekaj delavcov pa je zaradi njej pa na cesti....

Gost (nepreverjen)

Kaj se nekateri toliko razburjajo, če se jim napiše resnica. Delnice kupiš od tiste firme od katere pričakuješ koristi, ne pa da ti bodo tvoj vložek zapravili, se pravi preko izgub, da bo delnica vredna O EUR, če razumeš. In razlog da je do toga prišlo so še enkrat ponovim nesposobna vodstva podjetij in nadzorniki, nej so delavci Mure in MI krivi, da sta končali v stečaju. Država je dala parkrat denar za prestrukturiranje Mure, vendar porabljeno za napačne stvari.

Gost (nepreverjen)

Pejnoviča zaprejti un je Pomurko prodal MIP-i .Pasalo je pa tüdi drugim da je Pomurka cepnola ka Panvita nema konkurenta

Gost (nepreverjen)

Gost 2 uri nazaj, primerjan zatou ka se pri vseh teh propalih fabrikaj sigdar isto gor prosite. Tak isto bi te ges lejko tebi pravo kak lejko primerjaš naše pa hrvaške mesnopredelovalne firme. 2 miljonski trg pa 7 miljonski trg + 1/3 Bosne + 1/4 proizvodnje jin poleti horde turistov požrejo, je malo razlika. Nej tak? Ges van samo ščen povedati ka so bilej tej naše fabrike predimenzionejrane in so bile napravlene ka se lokalno prebivalstvo zaposli pa te nema veze, če de se delo dobiček ali nej, vej je itak vse šlo v zvezno blagajno in iz zvezne blagajne. Valda ka je bilou za vse tou sranje vodstvo krivo, zatou san pa tudi pravo ka če bi što pameten prevzel bi bilou načik, nej pa ka so so vodili isto poslovno politiko po osamosvojitvi kak prlej in so se nej začnoli prilagajati in iskati nouve trge. Te pa so vsi ščeli meti pomouč od države ka so bili tak navajeni od negda gda se jin je sviralo za vse in so dobivali finančne injekcije ka so lidje lejko delali v treh smenaj, talali dobičke in K15, večino robe so pa odavali na jug pod proizvodno cejno. Tou je funkcionejralo v jugi, gda je pa prišo kapitalizem so pa buknili.

Gost (nepreverjen)

Pomurka je morala crkniti,da je prišla Panvita.Kdo je lastnik Panvite se ve.

Vipko
buldog

Na kratko:
Pomurka (pa tudi Mura in druge firme) so propadle:

- zaradi izgube jugoslovanskoga (z visokimi carinami) zaščitenoga trga. Krivda: razpad Jugoslavije

- velik kupec v Pomurki (pa tudi kje drugje, napr. v takratni Tovarni mlečnega prahu) je bila JLA (vojska!). Krivda: Razpad Jugoslavije.

- Jugoslavija je zašla v hude gospodarske težave in je bila pod ekonomskimi pritiski iz tujine; že pred razpadom je začela delno liberalizirati trg. Mnoge firme so že v 80. letih imele hude težave. Mogoče tudi Pomurka.

- managment vseh teh socialističnih firm so bili "tovariši", ki o vodenju podjetja v razmerah liberalno - kapitalistične proizvodnje niso imeli pojma, saj so delovali v razmerah dogovorne ekonomije. Edino kar so znali, je prodati podjetje.

- naslednji krivec je tudi slovenska politika, ki je stihijsko šla v privatizacijo, najverjetneje kar načrtno. Dogajali so se dogovorni prevzemi, podprti z politične strani. Temu se reče tajkunizacija, Tudi "sloviti" primorski bratje so klasični tajkuni; Pomurka pa je bila njihova žrtev.

- dodal bi tudi, da je nekaterim lobijem v Pomurju kar odgovarjalo, da se Pomurka ne pobere. Oni so lahko razvili drugi "mesni center", katerega glavna znamka sliši na ime starorimskega pozdrava.

- verjetno bi se našel še kakšen razlog.

Če vse to združimo: ali Pomurkin konec ni logičen? Saj je sosednja novica, da "Pomurska vinska klet znova išče kupca" skoraj ista zgodba.

Bako (nepreverjen)

Vse je tau bilo nacrtno uniceno s strani velke evrope ka so nan lejko vsilili svoj trg pa razne svoje trgovine švabske pa tudi druge. Najprlej bi vodstvo naj natirale,kmete dale za njegovo zivino posteno placilo,delavcon pa place kak se spodobi pa nase trgovine z nasimi izdelki pa bi se krog vrto. Znan ka je brez veze modrivati ka se nika nemre spremeniti. Ali dalo bi se. Zdaj pa kitajska roba pa spar lidl hofer pa švabska roba kera je od nasih svinj.

Gost (nepreverjen)

Joj bogi prekmurski narod, pa vedno je nekdo drugi kriv.

Gost (nepreverjen)

Buldog zakaj Pomurki ni šlo Panviti gre?

Gost (nepreverjen)

Pa poglednite vodilne Pomurke kakšni srmaki so Pejnovič.Salavec ;Kilaš,Koren pa še dosta drugih se je paslo v ton hlevi,vse pred roko pravice ali pa metlo v roke

pancho villa (nepreverjen)

Žalostno pa je zdaj to, da se ne morejo širiti pri podjetju 8. Še zmeraj je govora o najemu prostorov. Zdaj ga še peglajo z najemnino, šenkajte njemi, nej ka ga zajebavlete ge se da. Ka koga zanima če Kekci kranščak stoji bole na lejvo kak na originali, koga tou zanima, če bi bila občina za nekoj bi njemi zrihtala rezervno lokacijo samo naj ostane v Soboti. Nej boukše je za tebe ka odijdeš znaš. Zgoudilo, de se tou ka de človek odišo te mo pa kak je tou ponavadi. Škoda ka je moral oditi vej pa je zaposloval telko ludi. Ge mi živimo?

YA (nepreverjen)

Panvita ide bokše od Pomurke, zavolo toga ka je že od začetka privatna firma.

Gost (nepreverjen)

YA-ka je od države in od zavoda pobasala nepovratna sredstva. Ona klet je tudi privatna pa gre v stečaj.Nej vse privatno zlato kak ti misliš.

Gost (nepreverjen)

pancho billa-ka pa privatniku dati vse šenki pa v zahvalo ka je privatnik mu vsak mesec dati še 3O.OOO evrov da bo lehko boljši avto kupo.Daj strezni se.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice