Trije pomurski direktorji obtoženi goljufije v času svoje vladavine. 

Kaj je skupnega največjemu zaposlovalcu v regiji, nekdaj vodilni razvojni instituciji in razvojni agenciji v večinski lasti občin? Direktorji, ki so bili obtoženi oškodovanja javnih sredstev. Dvema so krivdo že dokazali, tretji na svojo sodbo še čaka.

Vgradili cenejše turbine, kot so prikazali

Direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota Bojana Korošca so pred dnevi obsodili zaradi kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije. Dobil je pet mesecev zaporne kazni s preskusno dobo dveh let. Tožilstvo Korošcu in nadzornikoma pri energetski obnovi očita, da so pred sedmimi leti pri energetski obnovi bolnišnice v kotlovnico vgradili cenejše turbine, kot so prikazali v zahtevkih za plačilo iz nepovratnih sredstev, kjer so prikazali, da so bile vgrajene dražje, ki so bile tudi plačane. Zaradi tega naj bi nastalo za najmanj 14.000 evrov škode, bolnišnica pa je morala vrniti 2,2 milijona evrov.

Obdolženi so krivdo ves čas zanikali in poudarjali, da niso želeli nikogar ogoljufati.

“Nad obsodbo sem presenečen, tudi zato, ker je sodnik ob koncu povedal, da ve, da ni bilo nobenega oškodovanja,” pravi Korošec in dodaja, da se bo na sodbo, ki sicer še ni pravnomočna pritožil. 

Pravi pa tudi, da ga z Ministrstva za zdravje ni še nihče kontaktiral. Z ministrstva so nam sicer sporočili, da zadeve ne bodo komentirali, dokler sodba ni pravnomočna.

Obsojen kot sostorilec

Krivdo za goljufijo so dokazali tudi zdaj že nekdanjemu direktorju Razvojne agencije Sinergija, ki je v večinski lasti občin iz Goričkega, Stanislavu Sraki. Ta je bil kot sostorilec prav tako obsojen zaradi goljufije na škodo Evropske unije in predložitve lažnih dokumentov. Zadeva sega v leto 2011, ko je Sraka s sostorilcem na podlagi lažnih podatkov prišel do 44 tisoč evrov državnih in evropskih sredstev za naložbo, ki je bila delno izvedena že pred štirimi leti. Srako je doletela pogojna kazen v višini enega leta in treh mesecev zapora ter denarna kazen v višini dobrih 5800 evrov. 

Ravno v času, ko je Sraka bil obtožen za goljufijo, je na vrhu Razvojne agencije Sinergija prišlo do menjave vodstva. Srako, ki bo v prihodnje vodja projektov, je na direktorskem stolčku zamenjal Jasmin Kukec.

“Menjava na vrhu Sinergije in moja obsodba sta se po naključju zgodili istočasno,” pravi Sraka in dodaja, da gre za staro zadevo, kjer je on bil soobsojeni kot podjetniški svetovalec, zato mu ni jasno, zakaj se zadeva povezuje z Razvojno agencijo Sinergija. “Nihče se ni osebno okoristil, po mnenju sodišča je podjetje, kateremu sem svetoval, dobilo neupravičena sredstva,” pravi Sraka.

Očitajo mu več kaznivih dejanj

Na svojo sodbo pa še čaka nekdanji prvi mož nekdaj osrednje pomurske razvojne institicije Regionalna razvojna agencija Mura Danilo Krapec, ki mu tožilstvo očita tri kazniva dejanja, in sicer oškodovanje javnih sredstev pri garancijski shemi za Pomurje 1 in 2 ter sredstvih Phare, zlorabo položaja ter preslepitev pri pridobitvi posojila pri NLB. Poslovanje RRA Mura so kriminalisti začeli preiskovati po razkritju, da ima za več kot 800.000 evrov dolga. 

Krapec po nasvetu svojega odvetnika ne želi komentirati zadev. Pravi, da je zadeva postala že farsa, saj je stečajni upravitelj RRA Mura Mirko Filipović na torkovo sojenje prišel nepripravljen, zato bodo tožilstvo in zagovornik obtoženega odgovore prejela pisno. Krapec sicer vztraja, da nikoli v življenju ni skušal nikogar ogoljufati niti ni oškodovati nobenih javnih sredstev, na kar po njegovem mnenju vedno bolj kažejo tudi dokumenti.

Čeprav Krapec zadeve ne želi komentirati, pravi: “za stečaj so se odločili lastniki, niso upniki institucije poslali v stečaj. Ko so se lastniki odločili za stečaj, potem so prihajali po terjatve.” 

Krapcu je sicer tožilstvo v zameno za priznanje ponudilo leto in sedem mesecev pogojne zaporne kazni s preskusno dobo treh let ter plačilo 20.000 evrov v stečajno maso. Ker Krapec vse očitke tožilstva zavrača, je zavrnil tudi njihovo ponudbo. 

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo. 

S spleta

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice