Gotovo ste že kdaj slišali za mikroorganizme, ki prebivajo v našem črevesju.

Dolgo časa je prevladovalo prepričanje, da imajo ti mikroorganizmi pomembno vlogo predvsem pri prebavi, a v zadnjih nekaj letih se pojavljajo raziskave, v katerih ugotavljajo, da mikrobiota lahko vpliva tudi na naše razpoloženje, vedenje, nenazadnje tudi duševno zdravje.

Črevesna mikrobiota lahko po nekaterih raziskavah vpliva na različne duševne procese in pojave, kot so čustvovanje, mišljenje, osebnost, soočanje s stresom, zaznava bolečine ter celo naše socialno vedenje. Naj bila tudi zmožna sprožati motnje v delovanju možganov ter povzročati duševne bolezni, kot so depresija in anksioznost.

Prav zaradi teh ugotovitev, je mikrobiota lahko ključ do učinkovitega zdravljenja duševnih in nevroloških bolezni, morda pa bi lahko z znanjem o delovanju mikrobiote celo preprečili razvoj bolezni preden se te sploh pojavijo. 

Podatki NIJZ (2019) kažejo, da so po številu izgubljenih koledarskih dni v Sloveniji duševne in vedenjske motnje že na tretjem mestu med najpogostejšim razlogi za bolniško odsotnost.

O duševnem zdravju je pomembno spregovoriti tudi v delovnem okolju

Če lahko za ustrezno prehrano zaposleni poskrbijo sami, pa lahko k boljši informiranosti in ozaveščenosti na področju zdrave prehrane in duševnega zdravja, prispevajo tudi delodajalci. Skrb za dobro počutje in duševno zdravje zaposlenih tako postaja vedno bolj pomembna tema tudi v delovnih okoljih. 

Več kot 11.000 zaposlenih iz sedmih sodelujočih pilotskih podjetij v projektu »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!« je deležnih rednega informiranja in osveščanja na področju duševnega zdravja. Prav tako pa je njim in njihovim ožjim družinskim članom na voljo strokovna pomoč v primeru duševne stiske, ki poteka v elektronski, telefonski ali osebni obliki.

Preko spletnega portala pa so zaposleni deležni tudi raznovrstnih vsebin v obliki člankov, novic, spletnih seminarjev, vprašalnikov ter kvizov.

Vas zanima več? Spremljajte spletno stran www.naprej.eu.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice