Je zaplet na južni meji razrešen? Delovna skupina dogovorila spremembe, mejni prehod Petišovci prevozen za tovorna vozila.

Hrvaška je marca letos na posameznih cestah prepovedala promet tovornih vozil, težjih od sedem ton in pol, s čimer je voznikom tovornjakov povzročila precej nevšečnosti. Prevozniki v Pomurju so na primer že več mesecev opozarjali na veliko poslovno škodo, saj so bili zaradi zapore primorani iskati nove, daljše in v nekaterih primerih celo trikrat dražje poti do cilja.

Na hrvaško potezo se je nato Slovenija minuli mesec odzvala z uvedbo omejitev na 17 mejnih prehodih na severovzhodu države in v Primorski. Uradno je ukrepu botrovala želja po preusmeritvi mednarodnega tovornega prometa na avtocestno omrežje ter izboljšanju varnosti in kakovosti bivanja prebivalcev cestah, močno obremenjenih s tovornjaki. 

Vendar pa je javnost v tem videla predvsem povračilo za nevšečnosti, in razmere so se nekoliko zaostrile. Odgovorni so medtem obljubljali pogovore in primerno rešitev. Problematiki se je posvečala Slovensko-hrvaška delovna skupina, ki je zdaj le dosegla dogovor o spremembah: 

Sedem mejnih prehodov bo odprtih za nekatere dodatne izjeme, med njimi je tudi mejni prehod Petišovci.

Mejni prehod Petišovci odprt za tovorni promet

Že sedaj so od 1. junija iz prepovedi bili izvzeti prevozniki iz določenih hrvaških županij in slovenskih krajev, zdaj pa so sklenili uvesti še nekaj dodatnih izjem.

S prvim avgustom bodo tako sprostili popolno zaporo tovornega prometa nad 7,5 ton, ki jo je na mejnem prehodu Petišovci enostransko uvedla Hrvaška. Promet bo dovoljen za Slovenijo, Medžimurje in Varaždin. Na mejnih prehodih Bistrica ob Sotli in Dobovec bo obveljala izjema za prevoznike s sedežem, nakladom, dokladom ali razkladom na območju Krapine in Zagorja, medtem ko bodo na mejnem prehodu Starod in Jelšane uvedli še izjemo za prevoznike s sedežem, nakladom, dokladom ali razkladom v Dalmaciji.

Na Ministrstvu za infrastrukturo ocenjujejo, da spremembe ne bodo bistveno vplivale na kakovost življenja ob mejnih prehodih, a hkrati poudarjajo, da so učinki ukrepov odvisni od doslednega nadzora pristojnih organov.

Mešana delovna skupina pred pomembnimi nalogami

V okviru srečanja je sicer bila dogovorjena tudi ustanovitev mešane delovne komisije za promet, ki bo predvidoma zaživela konec prihodnjega meseca. Med večjimi izzivi bo reševanje težav s tranzitnimi koridorji ter ostalih nerešenih vprašanj v povezavi z mejnimi prehodi in obmejnim sodelovanjem.

Prav tako je beseda tekla o načrtih za podpis sporazuma med državami ter gradnji mostu ob mednarodnem mejnem prehodu Dragonja-Kaštel v Istri. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pax (nepreverjen)

Takšen debilen naslov so sposobni napisati samo na sramotainfo!
Kakšne spremembe na meji???
Dogovorili so se samo o tranzitu tovornega prometa.

ne-vernik (nepreverjen)

točno tako !!

In reply to by Pax (nepreverjen)

PRAVICA naj vlada (nepreverjen)
Putin (nepreverjen)

Mursko sredisce in vsem vascanom kateri zivijo ob tej cesti kjer bodo ponovno vozili tile kamionđije, vam svetujem za peticijo proti tem kamionov, kateri drvijo mimo vasih his.. Mi tukaj v prekmurju smo uspeli z advokati in na sodiscu dobili ptavico, plus so nam nakazali lepo vsoto denarja.

Rocker68 (nepreverjen)

Vse kar presega 10 ton na železnico. Tako se pa 40 60 ton prevaža po 3-5cm debelem asfaltu in ga lepi uničuje. Posledično vozilom pa grejo amortizerji, fedri in ležaji. Železnico oživet in nato razvoziti z manjšimi prevoznimi sredstvi. Sicer pa dan danes ima vsaka druga vas nekaj šleperjev parkiranih! Ceste se obnavljajo po 20 do 30 letih, vozila pa vsako leto!

. (nepreverjen)

kapa arbitraža?

Starejše novice