Na skupščini Zveze Romov Slovenije obravnavali diskriminacijo do Romov.

Včeraj je v prostorih Murske republike potekala skupščina Zveze Romov Slovenije, na kateri je bilo največ poudarka diskriminaciji in sovražnemu govoru proti Romom. Pri tem so zbrani govorili o diskriminacija v osnovnih šolah ter tudi o diskriminaciji, ki jo Romi opažajo pri javnih uslužbencih. 

Tako je bil med drugim izpostavljen primer, ko se je po izgubi službe Dejvid Horvat s Pušče znašel v manjših finančnih težavah in je ostal zavarovalnici za avtomobilsko zavarovanje dolžan nekaj več kot šeststo evrov. Zavarovalnico je zato prosil, da bi mu odložila plačilo, saj je bil tik pred tem, da si najde novo zaposlitev. A je zavarovalnica kljub temu sprožila pravdo, ki se je končala z izvršbo.

Vse lepo in prav, če ne bi izvršitelj Boris Rozman iz Svetega Jurija ob Ščavnici, kot to sledi iz poročila o opravljenem izvršilnem dejanju, ki je bilo poslano tudi na murskosoboško okrajno sodišče, v poročilu med drugim zapisal : »Dolžnik je Rom«. Dejvida Horvata je ta stavek zelo zmotil, na Uradu za narodnosti pa celo menijo, da je navedba »Dolžnik je Rom« v izvršiteljevem poročilu neprimerna, nepotrebna in celo nezakonita. »Navedba pripadnosti v uradnem dokumentu brez pravne ali druge podlage je prav gotovo neprimerna, lahko pa bi bila tudi nezakonita«, so sporočili iz urada varuhinje človekovih pravic in Horvata pozvali naj se s pobudo obrne na njih ali na zagovornika načela enakosti. 

Kot je povedal izvršitelj Boris Rozman, je rubež opravljal njegov pomočnik, poročilo pa je na podlagi pomočnikovega zaznamka s terena sestavila tajnica. Strinjal se je, da gre za neprimeren in nezakonit zapis v njegovem uradnem poročilu. »Če bi tajnica vedela, da tega ne sme zapisati, ne bi zapisala,« je še dodal. Dejvid Horvat je želel javnost in vse vpletene opozoriti, da so takšne izjave oziroma zapisi neprimerni in diskriminatorni.

Kristijan Horvat

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
divjejabolko

Pa saj je Rom, ali kaj je? A zdaj je že Rom žaljiva beseda?

komačo (nepreverjen)

Vse je prav in dobro,ni žaljiva beseda ROM,vendar se ne spodobi,da uradna oseba nekaj takega zapiše v poročilo.Že to me moti,da če pride do kakršenkoli incident novinarji oziroma policijsko poročilo na veliko piše INCIDENT Z ROMI oziroma CIGANI,saj če niso Romi pa se napiše samo Iniciali Priimka in imena,pa naj še kdo reče da ni diskriminacije....SRAMOTA...

divjejabolko

Pa čakaj malo ... če nekomu napišejo, da je Italijan, Madžar, Bosanec, Hrvat itn. a to je tudi žaljivo? Pa saj je točno to, po narodnosti. Pripada neki narodnosti, neki skupini.

Ali pa recimo Slovenci? Vendi? Nekoč v Avstro-Ogrski so Slovence točno tako klicali in ni veljalo za žaljivo. Windisch ...
http://de.wikipedia.org/wiki/Windisch

Torej, če se neko skupino/narodnost imenuje z besedo, ki se uradno uporablja, pa naj bo to v policijskem poročilu ali bilokje druge ... to je žaljivo?

Recimo bereš novice tukaj na Sobotainfo.com ... kradel je Romun, kradli so Madžari itn. A to je žaljivo? Kako pa bi jih ti poimenoval?

* * *

Sicer pa, komačo, preberi še enkrat zgornjo novico. Zgoraj je napisano:

"Tako je bil med drugim izpostavljen primer, ko se je po izgubi službe Dejvid Horvat s Pušče ..."

Kar pomeni, da ga je izpostavila ravno skupščina Zveze Romov Slovenije.
In verjetno zdaj o njem sploh ne bi brali v medijih, če ga ne bi prikazali kot primer "diskriminacije" na tem sestanku ... Kdo je zdaj kriv, da je njegovo ime prišlo v medije? Saj bi lahko pri Zvezi Romov Slovenije povedai npr.:

"Tako je bil med drugim izpostavljen primer, ko se je po izgubi službe domačin, D. H. ..."

Kaj praviš?

xy (nepreverjen)

Naj fajn plača pravočasno pa nede nišče meo niti možnosti ka bi ga diskriminejro ;)

Sicer pa če je prišlo do izterjave je sigurno bilo kar nekaj opominov pa poskusov dogovora s strani zavarovalnice tak ka neje to nika diskriminatornoga ampak si je čisto san krijv za to :)

cs (nepreverjen)

V uradnih dokumentih pravne nareve se mima kaj navajati etične, rasne, narodnostne, verske, spolne in druge pripadnosti.

Vipko
buldog

cs, točno to... če sem jaz kaj dolžan zavarovalnici in nekdo napiše poročilo o tem ali bo navedel, da sem Slovenec? Pa to ni res, kako se v tej mali podalpski vukojebini kršijo človekove pravice..... pa vse zgori na teh nekaj tisočih manjšinah....nič ne "dati" ciganon, vogrninon, lahon, buzuranton....bog ne daj kakšin socialcon! Nej, rajši bomo požrli milijonske kraje zdravnikov, lekarnarjev, tajkunov, bankirjev, politikov, občinarjev, cerkvenikov.... ampak to so vendarle SLOVENCI, beli, lepi in prijazni! Beda od morale....

theused

buldog, v pomanjanju intelekta, kulture in živcev si pod točko SLOVENCI opisal ravno sam sebe :)) .
Skrajni čas je da začnemo Slovenci opozarjati na rasno, versko, nacionalno nestrpnost zoper Slovence, tako s strani Ciganov, Bosancev, Gayev in konec koncev tudi s strani frustriranih Slovencev, ki jih ni malo.

theused

Imajo se za pripadnike romske skupnosti ( torej nimajo se za SLovence ), hkrati jih pa prizadane, če jih označiš za Rome, prej jih je motilo, če si jih označil za Cigane..hm, bodi zdaj pameten. Če Slovenec zagreši kakšno kaznivo dejanje denimo na hrvaškem, potem naši mediji poročajo da je Slovenec ali pa slovenski državljan zakrivil to in to dejanje..a to je pa samodiskriminacija ali kako? Športni komentatorji denimo govorijo , češ slovenski nogometaši so dosegli novo zmago..a to je diskriminacija, ker jih nazivajo s slovenskimi nogometaši ali kako? čeprav jaz raje slišim da so naši dosegli zmago ;) . A ko je kristijan Cener igral za NK Muro ali Nk Beltince v prvi ligi, ste Romi skrivali dejstvo da je Rom?? A bi se pritožili čez medije, če bi zapisali Rom Kristijan Cener odločil derbi z Nafto?
Diskriminacija? Kuzmiču so denimo podrli pred tedni črno gradnjo na Gorenjskem, romska naselja pa legalizirajo..kdo je zdaj diskriminiran? Torej, če želiš legalizirat črno gradnjo se izrečeš za Roma in si na konju..aja , seveda, pozitivna diskriminacija, ki hočete ali ne, do nekoga negativna diskriminacija.

Nerom (nepreverjen)

Tej Romi so Romi da njin paše , da kršijo zakone pa pravijo ka je tou po romski navadi tak, tou na naprimer ka ženijo deco pa takšne. Romi kršijo vse načela poštenoga življenja, ka se cejlo življenje švercajo na račun socijale, se pravi nas poštenih delavcov. No tou pa nejde na tiste Rome keri cejlo življenje pošteno delajo pa prispevajo svoj delež.

Vipko
buldog

theused.... trudiš se, a še vedno nisi dober... še vedno si navaden mali nacionalistek in rasistek.... pa ne sekiraj se, takih je veliko. Nasmejal si me, ko razlagaš, kako s tem, da v naši državi, s tem ko ne navajamo slovenskega porekla večinskega naroda "kršimo" človekove pravice Slovencev.... V redu..... protestiraj pri novinarjih, ki naj po tvoje vedno zapišejo: Slovenka Tina Maze je bila v smuku druga.... Slovencu Turku niso porušili na črno zgrajene vile, Slovencu Časarju niso porušili na črno zgrajenega vikenda v Lendavskih goricah, dva slovenska kirurga in nekaj slovenskih zdravnikov prejemalo podkupnine od slovenskih dobaviteljev zdravil in materiala..... bo tako v redu? Ali pa naj sodni izvršitelji v poročilo vedno zapišejo: Dolžnik je Slovenec! Pa kaj si bodo mislili o njih? Da so kreteni?
Pa še nekaj: v Republiki Sloveniji se nekoga za pripadnika nekega naroda ne sme označevati, če se sam tako ne deklarira....nikoli ne bo zapisano, da je v filmu igral Djurič, ki je Srb ali pa da je svetovna prvakinja v keglanju bila Kardinarjeva, ki je madžarske nacionalnosti..... dokler se dotična ne deklarirata kot taka. In obratno: kdo novinarjem daje pravico, da v tvojem primeru zapišejo "da so slovenski nogometaši dosegli zmago"? A je nogometaše kdo spraševal kako se nacionalno izjasnjujejo? Če bi, bi bil ta zapis mogoče takšen: pet slovenskih nogometašev, trije srbski, dva hrvaška in en bošnjaški dosegli zmago! Ti je mogoče kdaj kapnilo, da se v takih zapisih ne označuje nacionalna pripadnost ampak državna? A da ti ni? Verjamem.

black panter

theused ,odlično napisano
buldog pa je tipičen primer slovenclja,kak što napiše kaj proti ciganon, pedron ali kakšnoj drugi nesnagi ga včasi označijo za nacionalista

hahai (nepreverjen)

Divjejabolko ta Dejvid Horvat je rojen v sloveniji in je državljan Slovenije in ker romi nimajo svoje države, se jih ne sme obravnavat po rasi.

Gladiator.

Domovina Romov je Indija, kelko smo se mi v OŠ včili. Tak ka de facto majo svojo državo.

In reply to by hahai (nepreverjen)

gost (nepreverjen)

Potem pri popisu prebivalstva tudi nebi smelo biti opcije Rom kot narodnosti.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice