Mestna občina Murska Sobota se bo dodatno zadolžila za 700 tisoč evrov, ki jih bo v mestni proračun vrnila s pomočjo evropskih projektov in posledično evropskih sredstev.

Svetniki Mestne občine Murska Sobota so se danes sestali na 23. seji Mestne občine Murska Sobota, ki je navkljub nekaterim nasprotujočim si mnenjem minila brez večjih pretresov. Prva daljša debata je sicer sledila že pri tretji točki dnevnega reda, ko je bilo treba potrditi predlog Odloka o rebalansu proračuna Mestne občine Murska Sobota. 

Dodatna zadolžitev za 700 tisočakov

Predstavljen je bil načrt za rebalans proračuna MOMS, ki naj bi bil ključno orodje za uresničevanje različnih strategij. Predstavljen je bil načrt rebalansa, pri čemer bi se občina zadolžila za dodatnih 700 tisoč evrov, ki bi omogočili realizacijo projektov. Skupno bo zadolžitev MOMS tako znašala 1.5 milijona evrov, kar je nekoliko več, kot je bilo predvideno pred rebalansom. Največ govora je bilo o paviljonu EXPO, katerega gradnja se je nekoliko zavlekla, kar pomeni tudi zamik evropskih sredstev, ki bi pritekla v mestni proračun. V MOMS nameravajo kredit poplačevali s pomočjo evropskih sredstev, ki bodo obogatila proračun, ko bodo le-ti šli v realizacijo.

Mestna občina Murska Sobota bo na podlagi sprejetega rebalansa pričela z izvedbo projektov, kot so izgradnja regijskega promocijskega centra - Vrata v Pomurje s postavitvijo Paviljona EXPANO, ureditev južnega dela Soboškega jezera, 1. faza prenove mestnega središča, izgradnja pokritega teniškega igrišča in prenovitev pomožnega igrišča DNŠ Mure z umetno travo.

"Podan je bil tudi predlog, da se 50 tisoč evrov nerazporejenega dobička iz podjetja Komunala nameni lokalnim skupnostim, ki bodo s tem denarjem lahko uredila otroška igrišča in druge igralne površine. Predlog je bil upoštevan in sprejet"

Dobiček Komunale v letu 2016 je namreč znašal 185 tisoč evrov, pri čemer je bilo 100 tisoč evrov vplačanih v proračun MOMS, 85 tisoč pa nerazporejenega dobička. Tega bo tako ostalo še 35 tisoč, ostalo bo razdeljeno po lokalnih skupnostih. 

"Svetniki so tudi potrdili elaborat o oblikovanju cene storitev odvajanja komunalne in padavinske odpadne vode ter elaborat o oblikovanju cene čiščenja komunalne odpadne vode in padavinske vode z javnih površin in cene storitev čiščenja padavinske vode s streh v Mestni občini Murska Sobota".

Stoodstotno subvencioniranje bo stalo 170 tisočakov

V praksi to pomeni, da bo MOMS subvencionirala ceno omrežnine gospodarske javne službe za čiščenje padavinske odpadne vode in odvajanje padavinske vode s streh. Subvencija v višini 100-odstotkov bo občino na letni ravni stala nekaj manj kot 170 tisočakov, natančneje 168.075,86 evra.

"Omrežnina za prenosni in distribucijski sistem je namenjena pokrivanju stroškov izvajanja gospodarske javne službe sistemskega operaterja prenosnega omrežja in distribucijskega operaterja, in sicer za vodenje, obratovanje in vzdrževanje ter razvoj omrežij, merjenje električne energije, obdelavo in posredovanje merilnih podatkov ter izdajanje soglasij in projektnih pogojev ter pokrivanje izgub električne energije v omrežju".

Svetniki so prav tako sprejeli sklep o sprejemu Letnega poročila družbe Vodovod Murska Sobota za leto 2016. Podjetje je imelo v preteklem letu 109.175,67 evrov dobička, od tega bo 100 tisoč evrov vplačanih v proračun MOMS, ostalih 9.175 evrov pa bo ostalo nerazporejenih.

Smiljan Kuhar

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Tujec 2

Saj teh 700.000 evrov se bo z navalom turistov desetkratno povrnilo ! Pa še delovna mesta za povezane ( nekaj jih že precej časa dela ) bomo dobili.

Ne delati dolg… (nepreverjen)

Ne zadolžujmo se!

- (nepreverjen)

Tisti, ki podpirajo ta EXPO in sanjajo o turistih kot za Red Bull, naj se obvežejo, da bodo izgubo krili iz svojega denarja. Ne pa da se še zadolžujemo.

madzarskilajos (nepreverjen)

Od kdaj pa je tenis tako popularen da je treba zgraditi pokrita igrisca?

Gjjjj (nepreverjen)

Postavitev signalizacije s strani komunale za delno cestno zaporo kosta 160 eur.
V praksi tau pomejni, ka se eden pripela in tri znake postavi.
Komunalni stroski so iz leta v leto drazji!
Na obcinah, v javnih firmaj pa spijo in s pune brezglavo zapravljajo denar obcanov!
Ite enkrat na sejo ka te vidli kaksni so te nasi mestni svetniki , ki odlocajo o nasih pejnezaj.

Bolano!

.. (nepreverjen)

Mogoče pa delajo za dobro občine in nej občanov? Ali?

In reply to by Gjjjj (nepreverjen)

povezani (nepreverjen)

pa ka te seje sesko vodi te ritoli-ec ? Pjevač tuge pa se škrable po đa...h ?

izjava (nepreverjen)

pogledno sejo ;-) te expo de nas pokopo :-( samo se zadožuvlemo a drvarnica še ne stoji nikak pa služi ka ma skladiščeno.
Na koncu de tak kak je eden od svetnikov pravo ;-) 4 povezani do meli službo in to de edina pridobitev,so pa že izračunali ka do drugo leto najmenje 200.000€ odhodkov pri tej drvarnici.Mogoče pa de rejsan šel narod na kamešnico ,kda de drvarnica stala ka si poglednejo v koj so sobočanci(povezani ) brezveze vrgli pejneze ;-)

sobotainfo zav… (nepreverjen)

e moj novinar sobotainfo.San pogledno sejo in tam so jasno pravili, da se bodo na novo dolgoročno zadolžili za preko 1,6 mio eur (1,5 mio pri bankah in ostalo pri državnem proračunu). V članku pišete, da se bodo kasneje dobila evropska sredstva, ki se bodo vrnila v proračun - to je pa izjava za "bob tedna". Ja če bo občina kandidirala za EU sredstva potem denar pride tako ali tako v proračun. Problem je v tem, da se s tem denarjem, ki bo prišel nazaj v proračun ne bo poplačal dolgoročni kredit, ki ga bodo najeli točno za ta projekt EXPO. občina pa bo po novem zadolžena skoraj 82% maksimalne možne zadolžitve (s tem dolgoročnim kreditom za (cca 1,5 mio + 0,1 mio eur) pa se je zadolženost občine dvignila iz 66% na skoraj 82% maksimalno možne (torej za dodatnih cca 16%). Naslednjih 10 let pa bo občina iz proračuna (torej iz denarja nas vseh) vračala ta dolgoročni kredit najet za projekt, ki ne bo vračal v občinski proračun praktično nič. Denar, ki bo dobljen z uspešno kandidaturo za EU sredstva za točno ta projekt (EXPO) pa bo porabljen za vse drugo razen za vračilo kredita ne. Povezani rabijo službe. Sobotainfo vas pa naprošamo, da vsaj korektno (objektivno) poročate na portalu in ne zavajate z napačnimi informacijami kot recimo (občina se bo dodatno zadolžila za le 700.000 eur).

frtinfrton (nepreverjen)

Lekar je podoben komentar že nešče napiso pa so zbrisali :) kama smo prišli. tak se bogijo resnice ka morajo siromaki brisati komentare. Samo ka nebe lidje čule ka se v MS v resnici dogaja. Za vsako cejno skriti dogajanje v MS, samo ka do nas lidje ponovno volile, Sobotainfo pa de pa drobtinice dobivo. Oddali ste se, prijatelji.

In reply to by sobotainfo zav… (nepreverjen)

soda (nepreverjen)

Iščete gotovina posojilo obnoviti svoje dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta, in sicer : * finance, * nepremičnine posojila * naložbe Posojila * Auto Posojila, * dolga-Konsolidacija * kreditne Linije * Drugi hipoteke *Odplačila kreditov * osebna Posojila in Druge.
Nič več skrbi, lahko pridobijo posojilo denarja, ki segajo od 3000 € 80.000.000 € z letno obrestno mero 2%.
Povračilo obdobju bo vaše izbire in boste dobili vaše posojilo v razmerah, ki so zelo enostavna in ugodna.

Torej, če potrebujete gotovina posojilo hitro in učinkovito, prosimo, ne oklevajte, da nas kontaktirate po E-pošti, da bi dobili vse podrobnosti o ponudbah in si želite več informacij o pridobitvi posojila denarja, v vsakem mir uma.

E-pošta: severinemathias05@gmail.com

Starejše novice