Do več kot 20 milijonov evrov vredne investicije bi lahko prišlo prej, kot je to bilo predvideno v sprejetem državnem načrtu, a potreben bo posluh države in lokalno sodelovanje.

Razvoj celotne pomurske regije je neposredno povezan tudi z dobrimi prometnimi povezavami in v ta namen so bile obvoznice okoli Murske Sobote kot regijskega središča načrtovane že pred dvajsetimi leti. Pomursko avtocesto smo dobili leta 2008, do uresničitve ene od obvoznic pa je prišlo leta 2018, ko je bila svojemu namenu predana južna obvoznica.

Naslednja najbližje uresničitvi je vzhodna obvoznica, ki je v fazi pridobitve gradbenega dovoljenja, zajema pa traso od Panonske ulice v Murski Soboti do krožišča pri Motelu Čarda. 

IZSEK iz Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Murska Sobota (SD OPN 1) (Uradni list RS, 54/2016)

Pomembna investicija v interesu regije

Po podatkih Mestne občine Murska Sobota je celotna vrednost investicije v vzhodno obvoznico ocenjena na dobrih 20 milijonov evrov, soboška občina pa bi prispevala delež v višini dobrega milijona evrov in bo tako obvoznica skorajda v celoti financirana s strani države.

Glede na državni načrt se izgradnja vzhodne obvoznice načrtuje šele po letu 2025, po naših informacijah pa trenutno potekajo intenzivni pogovori, da bi se to vendarle zgodilo že prej. Gre za zelo pomembno investicijo, saj bo na ta način regija postala bolj privlačna za potencialne investitorje na račun boljše dostopnosti. Poleg navedenega, pa bo vzhodna obvoznica imela še posredno pozitiven vpliv na okolje, saj bo prispevala k prometni razbremenitvi mestnega središča.

Trenutno se izdeluje investicijska dokumentacija, izvedene pa so bile že parcelacije in večina odkupov parcel. Predpogoj za vzhodno obvoznico je sicer vodni zadrževalnik v Sebeborcih, za katerega občina Moravske Toplice pripravlja občinski podrobni prostorski načrt. Na tem področju potekajo še dogovori in pogovori na lokalni ravni glede samega plačila izvedbe in ostalih podrobnosti, ampak ko bo dogovor sklenjen, bo storjen pomemben korak naprej za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Upamo, da bo minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec imel posluh za interese Pomurja in se bo z investicijo kmalu pričelo ter bo vzhodna obvoznica predana v uporabo pred letom 2026.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost2222222223 (nepreverjen)

Nazalost nemamo prekmurci ministra ka bi tou bilou.

laška tikev (nepreverjen)

Že pa se Horvat nekaj kupijni ? Vse posedi ma jezik isto kak muha na sakšon dreki

neveneven (nepreverjen)

seveda se bo Sobota rešila vsega prometa, ki se bo pri Čardi odcepil za Rakičan in Beltince.

revival (nepreverjen)

Z vzhodnoga Goričkoga v BTC, na Lendavsko pa center Sobote do se vozili po obvoznici??????? Ma ka ne povejte????

In reply to by neveneven (nepreverjen)

Starejše novice