Več kot 1,7 milijona volilnih upravičencev danes med devetimi kandidati izbira predsednika Slovenije, ki bo naslednjih pet let na čelu države.

Do 11. ure je glasovalo 13,39 odstotka volilnih upravičencev, je sporočila Državna volilna komisija. To pomeni, da je v dopoldanskih urah glasovalo 229.419 državljanov.

Več kot 3000 volišč po državi bo odprtih vse do 19. ure, volivci pa za glasovanje potrebujejo osebni dokument.

Najnižja udeležba v Pomurju v Lendavi, najvišja v Gornji Radgoni

Volilna udeležba v Pomurju je bila najnižja v volilni enoti Lendavi, kjer je do 11. ure svoj glas oddalo le 10,72 % volilnih upravičencev. V Murski Soboti je bila udeležba 12,48 %, v Ljutomeru 14,10 % in v Gornji Radgoni 14,95 %.

Devet kandidatov

Za predsednika republike kandidirajo Suzana Lara Krause, Angelca Likovič, Maja Makovec Brenčič, Boris Popovič, Andrej Šiško, Marjan Šarec, Borut Pahor, Ljudmila Novak in Romana Tomc.

Za zmago enega od kandidatov v današnjem prvem krogu volitev bo potrebna podpora več kot 50 odstotkov tistih, ki bodo odšli na volišča. Če to ne bo uspelo nobenemu, se bosta dva z najvišjim številom glasov pomerila še v drugem krogu. Ta je predviden za 12. november.

Do 16. ure se je volitev udeležilo 32,02 % volilnih upravičencev, oziroma 548.759 tisoč državljank in državljanov Slovenije

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kanžor

Boli me koliko jih je volilo .Edino kar bi morali storiti je da se volitve bojkotirajo .Vsi ki volijo bodo nekomu pomagali do lahkega bajnega zaslužka pet let .Od svojih ust trgajo volivci samo ,da bodo lopovi dobro živeli

Občan+-=? (nepreverjen)

Volitve bi mogli ponoviti, ker odelažba ni nad 50% za mene osebno neveljavne, pa nej gre za kogarkoli.

In reply to by kanžor

Vipko
Truplo

S tem ne dosežeš nič. Po ustavi pač imamo tudi predsednika, čeprav je njegova vloga pač simbolična oz. bi lahko bila tudi bolj pomembna, če bi se predsednik, predvsem sedanji, več vključeval in kritiziral slabe prakse npr. pravosodja, zdravstva...

In tega ne počne, žal pa naše volilno telo takih zadev enostavno povedano ne spremlja in upošteva pri volitvah.

Točno ne vem, če obstaja kakšna normalna, demokratična država na svetu, katera poleg predsednika vlade nima tudi predsednika države? Morda bi pa lahko spremenili ustavo in enostavno ukinili funkcijo predsednika. Živi bili... pa vidjeli!

In reply to by kanžor

Wow (nepreverjen)

Tau je problem. Kda se izvoli predsednika vsak prevzame fukncijo in ideologijo češ jaz itak na nič ne vplivam pa uživa v stanovanji. Zatau pa trbej iti volit nauve lidij friške keri do spremejnili vlogo predsednika. Ce bi pahor scel bi lejko kak slovensko banko tak ljubljansko zdravstvo rejd napravo. Al naj se ministre trgajo oz. navidezno trgajo. Itak so vsi pod enof strejo.

Kda do za parlament volte nauve lidij nej staro gardo ci scejte spremembe al to se zgaudilo tak nede.

In reply to by Truplo

Starejše novice