Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in vladni govorec, Jelko Kacin.

Novinarsko konferenco je Kacin začel s pregledom epidemiološke slike celotnega vikenda. V soboto je bilo opravljenih 2.669 PCR testov. Z njimi je bilo potrjenih 667 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR testov v soboto znašal 25 odstotkov.

Glede na število okužb po občinah na včerajšnji dan izstopajo občine Ljubljana, Maribor, Ormož, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Ajdovščina.

Grafi kažejo, da incidenca potrjenih primerov raste.

VIR: Vlada Republike Slovenije

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je podrobno predstavil umrljivost v letu 2020 povezano s covid-19. Kot je dejal uvodoma, se podatki zbirajo različno, niso standardizirani, zato so le delno primerljivi, ne priporoča se neposrednega primerjanja podatkov o umrljivosti v povezavi s covid19, saj se enotna klasifikacija v svetu šele vzpostavlja.

Milan Krek, direktor NIJZ (FOTO: BOBO)

Lani s covid umrlo 2891 oseb

Zaradi covid-19 je več smrti med starostniki, a na NIJZ beležijo tudi smrti med mladimi. Število smrti raste s številom odkritih primerov. 

V 2020 je s covid-19 umrlo 2891 oseb. Od tega jih je v domovih za ostarele umrlo 1682 oziroma 58 odstotkov, v populaciji, ki ne sodi v domove za ostarele pa so zabeležili 1209 smrti povezanih s covid-19.

V letu 2019 je v Sloveniji umrlo 21112 ljudi, lani 24265. Presežna vrednost števila smrti v 2020, glede na 2019, je bila 3153. Mednarodna primerjava pokaže, da je smrtnost odvisna od faze epidemije.

Število smrti povezano z razvitostjo

Največ smrti, povezanih s covid-19 je bilo v Osrednjeslovenski regiji, ki ima največ prebivalcev. Če pa se pogleda podatek števila smrti na 100.000 prebivalcev, je jasno, da je bila najbolj obremenjena pomurska regija, najmanj pa obalno-kraška. 

VIR: Vlada Republike Slovenije

“Število smrti lahko povežemo tudi z razvitostjo regij,” je dejal Krek.

Kot še dodaja Krek, je znano, da bolj pogosto umirajo starejši od 55 let, imajo pa tudi primere smrti pri mlajših.

VIR: Vlada Republike Slovenije

Če pogledamo mednarodno primerjavo, je jasno, da je v državah, kjer je izbruh epidemije zelo buren, kot je trenutno tudi pri nas, je število presežnih smrti zelo visoko, ko se epidemija umiri, pa je presežna vrednost nižja.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
piki007 (nepreverjen)
asshol (nepreverjen)

Ja vauuu kakšen čudež.. Glede na to kak je folk stare tu, pa kelko drugih bolezni majo... Bomo pa zato zaprti do junija.. te tri mejsce fraj pa jovo na novo zapiranje.

piki007 (nepreverjen)

Jebejo nas . Naj zaprejo rajse parlament. Ka od gripe ljudje umirajo pa je vse tiho

In reply to by asshol (nepreverjen)

Gde sfc fk jnojbcd (nepreverjen)

Bole bi bilo ce bi napijsali da so v prekmurji zdravniki umorili več kot 50% starejših ljudi in zato kasirali kup denarja!

Letalo??? (nepreverjen)

Pomurje je molzna krava za slo.
Samo nas molzejo in jebejo a v nas pa ne vložijo nič, še za krivce pri porastu okužbe nas imajo .
Banda žabarska

Durok (nepreverjen)

Krek je dobesedno dejal:" Žal tudi tu velja staro pravilo v javnem zdravju, da so tam, kjer je REVŠČINA in je manj možnosti razvoja, in so smrti, tudi predčasne smrti bolj pogoste."

Ubn (nepreverjen)

Ka van je čudno če kda si prote konce te odpelajo v lj če te odpelajo.Oni dobro znajo kelko morejo mrejte

Ubn (nepreverjen)

Ka van je čudno če kda si prote konce te odpelajo v lj če te odpelajo.Oni dobro znajo kelko morejo mrejte

Jozek iz puconec (nepreverjen)

Kak bi pravo en kolega,tu se vidi sposobnost prekmurskih zdravnikov. Najbole jin ide podpisati mrtvaski list,pa se pametne delati. Zato dragi moji,ci scete ziveti ite raje v mb,tude kama v Albanijo bi blo baukse kak pa v ms

NAJSLABŠE ZDRAVSTVO (nepreverjen)

Tu je zdaj dokaz, kak kvalitetno zdravstvo in predvsem bolnico imamo v Prekmurji. ALI PAZITE MIJ TELKO PLAČUJEMO ZA TO ZDRAVSTVO KAK LJUBLJANČANI. To je tipični primer kršenja človeških pravic do zdravja in življenja ni potrebno nič več, če nimaš primerne zdravstvene oskrbe, kaj ti vse drugo pomeni NIČ. Saj se vse bojiš v tako bolnico iti, celo zdaj v takem času, ko ni nobenih obiskov in kontrole nad temi bogovi v belem. So častne izjeme, ki se za tebe zavzamejo, VENDAR TAKIH V SOBOŠKI BOLNICI NI in enkrat bi morali javno povedati, da vsak za zdravnika ni sposoben. ODGOVORNOST tega v soboški bolnici NI saj še nobeden nikoli ni bil obravnavan zaradi napačnega zdravljenja ali za povzročitev smrti iz malomarnosti ŠE NIKOLI NOBEDEN - žalostno in zaskrbljujoče.

griplavec (nepreverjen)

Zadnjih 50 lejt je takšoga časa v januari sakšo leto že na pune razhajala gripa, stari lidje so že novembra začnoli mejrati od gripe, januara pa je sigdar bilo najhujše. Se še što spomni lanskoga januara gda je v razredaj sidelo po 6 otrok, ostalo pa vse betežno. Isto v firmah. Zdaj pa že od lanskoga marca gripe čudežno več nega. In te čuješ razlago naših veleumnih strokovnjakov:
- Gripe nega več zato ka ljudje nosijo maske, si razkožujejo roke in držijo distanco
V isti sapi nan pa tej naši strokovni veleumi žugajo s prston in nas not zapejrajo zato ka:
- Je telko okuženih od korone ka narod ne nosi mask, si ne razkožuje rok, ne drži distanco in se druži

čarni vrag (nepreverjen)

to pa je zato
ker je v prekmurji veliko lumpen proletariata
ki ne bi nič dela, ki bi živel na državnih jslih
in korono in mamila prenašal

čarni vrag (nepreverjen)

Mogoče bi bilo dobro pri vseh teh smrtih poglednoti cenik za Covid bolnike
Covid bolnik brez komplikacij 8.000
Covid bolnik s komplikacijami 16.000
Covid bolnik na respiratorju 46.000
Tak je verjetno ogromno število hospitaliziranih in mrtvih nej slučajno.

sunkecof (nepreverjen)

Kak te tou, če pa Hojs na Tarči izjavo ka 95% umrlih sploj neje mrlo zaradi korone, pa dr.Mateja Logar povedala na vladni tiskovni konferenci, ka pri nas vse štejo med mrtve neglede na to od koga so mrli, če so bili pozotovni na korono. In te ma tej gnoj narkomanski obraz s prston kazati na nas in nas iznačevati za siromašne. Gnoj eden pokvarjeni. Ziher spada med polovico tistih slovenčekov, keri so nigdar tu nej bili in mislijo ka je v Prekmurji tak kak v Kreslinovih videospotih ge se lidje še vedno s koulami po cesti vozijo. Tak bi ga strejlo v tou glupo brado ka bi teden dni moutno scao.

opanković zoki (nepreverjen)

tebi pa je sigurno bik u glavo prdnuo

In reply to by sunkecof (nepreverjen)

srmak (nepreverjen)

Ta revež je resno umsko bolan kot njegov šef JJ. Ko bo JJ izginil, kar verjetno hitro bo, bo tudi on.

butalec (nepreverjen)

Toga Kreka......., pa Kacina tudi, bi trbelo..........cepiti!

opanković zoki (nepreverjen)

cepiti!
bi ti bilo treba
mamo

In reply to by butalec (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice