Foto: Bobo
Slovenski diplomat Marko Makovec bo postal direktor, namestnik generalnega direktorja za področje držav Zahodne Evrope, Zahodnega Balkana, Turčijo in Veliko Britanijo.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je Makovca, trenutnega predstavnika Slovenije v Političnem in varnostnem odboru EU, na položaj potrdil minuli petek, je na svoji spletni strani objavilo slovensko zunanje ministrstvo. Po navedbah MZZ gre za vodstveni položaj v Evropski službi za zunanje delovanje na dosjejih, ki so pomembni za Slovenijo, posebej v luči njenega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta, piše STA.

Zunanji minister Anže Logar je na seji OZP dejal, da je podpiral kandidaturo Makovca, "čeprav ta prihaja iz kroga SD". Logar je še dejal, da verjame, da bo tudi kot diplomat v evropski zunanji službi prispeval dobremu delu in ugledu Slovenije.
 

Primorec, ki je odraščal v Prekmurju

Po pisanju Dnevnika bo Makovec štiriletni mandat z možnostjo podaljšanja nastopil najkasneje v začetku prihodnjega leta. Imel je tudi podporo predsednika države Boruta Pahorja, čigar zunanjepolitični svetovalec je bil, še piše časnik. Makovec je za Dnevnik povedal, da se novega delovnega mesta veseli in da se namerava nekoč vrniti na zunanje ministrstvo, poroča STA.

Makovec, rojen v Rakičanu, je v Prekmurju preživel 11 let svojega življenja. Njegovi starši so sicer Primorci, ki so se v Prekmurje preselili zaradi očetove obrtne dejavnosti. Kot smo neuradno izvedeli, sta ključno vlogo pri njegovem imenovanju imela zunanji minister Logar in Lojze Peterle. 

To je sicer že drugi Slovenec, ki je dobil pomemben položaj v evropski zunanji službi, od kar to od lani vodi Borrell. Melita Gabrič je namreč nedavno postala vodja delegacije EU v Kanadi. Makovec je bil lani deležen precej medijske pozornosti, ko je veljal za favorita za slovenskega veleposlanika na Hrvaškem, a na koncu za položaj ni bil izbran, še piše STA.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nej nej (nepreverjen)

Spomnim se ga iz soseske, iz otroških lejt. Že takrat je bil čednejše sorte, pa fejst prijazen fantič. Kak je gnes pa neven.

gost2020 (nepreverjen)

nej nej!
Kak zdaj ne veš kakšen je gnes???? Pa to je nedopustno! Daj poizvedi, da bomo potem vedeli tudi mi vsi ostali... joj, joj.... svašta pička rodi...

In reply to by Nej nej (nepreverjen)

nej nej (nepreverjen)

znan pa kakša je tvoja mati gnes den, či te zanimle kakši detajl, keroga ti sigurno ne poznaš. Podatki od gnes ponoči, še vrauči!

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

nej nej,!
vidiš ges pa po tvojem pisanju vidim kakšni zanikrni gnoj si... hudo je to, da v življenju nisi nič dosegel in sedaj izlivaš svoje frustracije na portalu.

In reply to by nej nej (nepreverjen)

prekmurec75 (nepreverjen)

tebe pa je krava skotila to je za neolikanega gosta2020 katerega je skotila krava

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Neje še začo tvitati?

Sandokan II (nepreverjen)

Mu je Twitler že pravo, ka ge zmagal Trump?

Čergoli (nepreverjen)

Pripadnik domobranskihvrst.

Čergoli (nepreverjen)

In sedaj se bo zmanjšala brezposelnost v Pomurju??????

Uroš uroš (nepreverjen)

a ni to lastnik sobotainfo?

Starejše novice