Onesnažen zrak in številni dimniški požari so po mnenju sekcije dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Sloveniji (OZS) med drugim posledica neustrezne dimnikarske zakonodaje.

Kot piše STA se dimnikarji sprašujejo, ali zaradi ravnanja odgovornih 500 let stara dejavnost postaja zgolj samo še panoga, kjer morajo državljani plačevati povsem nestrokovne storitve, namesto da bi jim ta panoga nudila varnost in zaščito, so sporočili iz OZS.

Odgovornost preložena na držvljane

Posledice všečnih predpisov se namreč kljub izjemno mili zimi kažejo v preštevilnih dimniških požarih, onesnaževanju zraka in zastrupitvah.

"Odgovornost je zakonodajalec preložil na državljane, kljub temu da sam ugotavlja, da ozaveščenost še ni na ustreznem nivoju. Stanje je kaotično," opozarjajo dimnikarji v zbornici.

Prepričani so, da nekateri pišejo pozitivne zapisnike, čeprav gre za neustrezne in napačno vgrajene peči, s tem pa omogočajo vgradnjo novih umazanih peči, kar ogroža tudi varnost in zdravje državljanov.

"Tekmovanje v všečnosti gre celo tako daleč, da inšpektorat za okolje in prostor z uradnim aktom 40 let staro peč, ki je namenjena kurjenju premoga in drv, razglasi, da naj bi bila konstruirana za obratovanje na pelete. In to kljub temu, da pred 40 leti peletov še ni bilo, proizvajalec pa je celo pisno pojasnil, da takšna peč ustreznih emisij nikakor ne more dosegati," so navedli kot primer.

Od pristojnih zato zahtevajo, da dimnikarsko dejavnost nemudoma uredijo z upoštevanjem veljavnih predpisov, ustavijo nevzdržno zavajanje potrošnikov in neenakost pred zakonom, preprečijo vgradnjo in obratovanje neustreznih peči ter izvedejo strokovni nadzor nad dimnikarji, še piše STA.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
šandor (nepreverjen)

Vsi vemo ,kdaj pride do dimniških požarov!
Zakaj pa noben dimnikar noče čistiti dimnika ko je ta ogret?
Drva ,premog,briketi to so vsi energenti,ki imajo stranske produkte ,ki se kopičijo na stenah.....Ko se stene dimnika ohladi je ta snov trda kot kamen in je krtača ne more odstraniti,ko pa je ta topla oz. vroča pa se da odstraniti brez problema...Dimnikarji nam prodajajo (maglo)dim in nas krivijo da smo mi krivi za požare in seveda na veliko kasirajo.
Mislim da s tem manevrom hočejo še dvigniti ceno in bogastvo ....
lp stari rouraš

Gasilsko-zavar… (nepreverjen)

prevare, goljufije in kraje

In reply to by šandor (nepreverjen)

en (nepreverjen)

Dimnikarji opozarjajo: zakoni ki ščitijo državljane pred našim ropanjem, nam onemogočajo polnjenje naših žepov z pogostimi nenapovedanimi obiski njihovih domov, z namenom da jim pregrešno drago zaračunamo naše pogostokrat nepotrebne storitve, z izgovorom da je pač tak zakon in da če nebodo plačali, jih bomo prijavili.
Ja ka je dimnikarčki??' Vam voda v grlo teče, ker se vse več ljudi ogreva z toplotno črpalko in imate zato vedno manj strank ki bi jih lahko ropali? Zdaj pa jokate naj država zaostri zakone, da boste lahko še pogosteje obiskovali in ropali ljudi? Mrš!!!!

Rouraš (nepreverjen)

Dimnikar iz tima ABD ni nikoli nič kriv. Zakaj se vžgejo saje? Ker dimnik ni očiščen. A po novem električarji čistijo dimnike?

Mura je večna (nepreverjen)

Rouraš baje nategne ogromno djevojk ko čisti dimnike
Ali da znate to so vse same stare babe
ki so še samo POGOJNO UŽITNE
ki jim bo rok vsak cajt potekel
in že po cipresah smrdijo

In reply to by Rouraš (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Dimnikarji so samo še inkasanti, pride, dvakrat potegne po dimniku gor pa dol (max 1 minuta dela), potem pa še 15 minut kasira in to vsakič. Letno po dimniku odnese čez 100 eur, Sam si dimnik in peč očistim tako kot je treba in vedno delam vsaj eno uro ne pa nekaj minut.

Pumukel (nepreverjen)

Ja ja, razbija se monopol...zdaj pa cvilijo rouraši. Hitro se primite za gumbe (pejneze) !

100-100 (nepreverjen)

Či bi nej rorašov v Prekmurji bilo, bi marsišteri komentator nej živo.Samo tak dale pojge.

Bučka (nepreverjen)

Naš dimnikar je od ABD in zelo dobro očisti dimnk, peč in štedilnik. Pa ne odnese 100€ na leto, ampak nekaj čez 60€. Pa pride, ko ga poklič

100-100 (nepreverjen)

Za roraša van je škoda dati 100 evrof na leto, za pijačo pa cigaretline pa nej. Ka nemo gučo sploj od te nesnage ka jo odavlejo po našij bautaj, ka nemo gučo od davkov štere morete plačati pa nemate nikaj od njij. Sikak najbole priročno spraviti se na tiste šteri fejst delajo, malo zaslužijo, malo lejt živejo zavolo dreka šteroga vi korite pa ka ga morajo roraške pogesti. Duga lejta san delo z pečami pa san marsikaj vido. Edno pa je sigurno bole se gor prosiš, fse slabše maš.

Mura je večna (nepreverjen)

mene pa interesuvlje da li rouraš u primeri požara tudi odklopi akomolatur

aaaaaaaaaaaaaaaaa1 (nepreverjen)

Absolutno
sigurno odklopi akomolatur

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

JLAjević (nepreverjen)

mi vedno odkljapljamo akomolaturje

Lujzek (nepreverjen)

Df ima vedno vse odklopljeno, pa še sam je odštekan.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice