Vlada je potrdila predlog nove dimnikarske zakonodaje, s katerim ukinja dimnikarske monopole in uvaja prosto izbiro dimnikarja, poroča Dnevnik. Kritiki predloga sedaj svarijo pred propadom dimnikarske dejavnosti.

Predlog zakona namreč obstoječi sistem enega dimnikarja na posamezno območje nadomešča z licenčnim sistemom proste izbire dimnikarja. V cehu jih ob tem skrbi, da se bodo uporabniki pri odločanju za storitve ravnali po prijaznosti in ne po sposobnosti dimnikarja. 

Pri Gospodarski zbornici Slovenije hkrati svarijo, da bodo uporabniki storitev dimnikarja lahko zamenjali tudi večkrat na leto, slednji pa bodo morali svoje storitve zaračunavati po minutah.

Zaračunavanje po minutah sta sicer tako računsko sodišče kot tržna inšpekcija zavrnila že leta 2010, saj naj bi ga bilo nemogoče nadzorovati.

Na Ministrstvu za okolje in prostor medtem poudarjajo, da bodo cene po novem omejene le navzgor, zaračunavanje storitev po minutah pa naj bi bilo predvideno le za 6-mesečno prehodno obdobje do januarja 2017.

Kdo bo nosil odgovornost?

S sistemom proste izbire naj bi bilo sicer nejasno, kdo bo nosil odgovornost za napake v primerih, ko bo za isto kurilno napravo skrbelo več različnih dimnikarjev. 

Do še večjih zapletov pa bi utegnilo prihajati v blokih, saj bo imel vsak lastnik etažne peči prosto izbiro dimnikarja, medtem ko je dimnik kot skupni del stavbe v oskrbi upravnika, so prepričani pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Se podeželju obetajo podražitve dimnikarskih storitev?

Ob vsem tem dimnikarje še posebej razburja dejstvo, da ne bodo smeli zavrniti uporabnikov, ki so jim geografsko najbližje.

Dimnikarska podjetja bodo tako svoje sedeže verjetno selila v gosteje poseljena središča mest, zaradi česar pa bi se dimnikarske storitve utegnile občutno podražiti za prebivalce odročnejših krajev. Dimnikarji bodo lahko namreč kljub omejitvi cen ob večji oddaljenosti zaračunavali dodatne potne stroške.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

Ne bi mi bili Slovenci, če ne bi znali vsake stvari zakomplicirati do nemogočega ! Tega še v Butalah niso imeli.

gost1 (nepreverjen)

V Butalah tega niso imeli, ampak naša vlada je fenomen, ministrstvo za okolje kot predlagatelj pa še bolj. Kaj pa če bo dimnikar spal na podstrešju, saj minute tečejo, stranka pa plača. Najboljše, da vsakemu dimnikarju dodelijo javnega uslužbenca z Ministrstva za okolje in prostor. Vsaj za nekaj bodo dobri, da bodo dimnikarju orodje nosili.

Gost (nepreverjen)

Gda v tujini vlade sprejemajo blesave zakone, kateri so v škodo državljanov se državljani odpravijo na ulice. Poglente samo ka se trenutno dogaja v Franciji. Pri nas pa vsi samo kimamo in veselo plačujemo nenormalno viske stroške za vse žive budalaštine ka si jih zmišlavlejo naši vladari. Pri nas so računi za razne komunalne storitve in podobne zadeve kere ureja država obremenjene z raznimi trošarinami in ostalimi dodatnimi postavkami kere so navadnim državlajnom nerazumljive v višini 60% vrednosti zneska. Malo si poglednite vaše položnice pa de vas kap zadela. V Avstriji je takšna obremenitev 20% pri nas pa 60%. 60%... se zavedate ka tou pomeni za hišne proračune? Če mate račun za vodo 100€ ide od toga 60€ razne brezveznoče kere so si izmislili vladari ka punijo proračun keroga si te po bratsko talajo. Očitno ljudstvi v Sloveniji tou paše, ka ge ne razmin ka bi ljudje lejko tou tak stojično prenašali. Ali je pa narod v Sloveniji dejansko tak blesavi in neizobraženi ka sploj ne vej o kon se ide in se vladari zatou tak obnašajo ka vidijo ka je narodi vseeno in se ne buni. Zato pa je sakši mejsec neka novega ge nas začnejo dodatno cecati.

kirbi (nepreverjen)

NOVA FORMULA ZA PODRAŽITEV DIMNIKARSKIH STORITEV (DAJATEV)
Spoštovani lastniki malih kurilnih naprav
Do novega leto 2017 boste predvidoma dobili darilo vlade Mira Cerarja (SMC), Ministrstva za okolje in prostor- ministrice Irene Majcen (DeSUS) in glavne režiserke direktorice Direktorata za okolje ga. Tanje Bolte ( SD ) v obliki novega zakona o dimnikarski dejavnosti tako imenovanega » Licenčnega zakona«, ki Vas bo krepko udaril po denarnici in glavi.
Glavni cilj tega zakona je podražitev dimnikarskih uslug in disciplinirati lastnike malih kurilnih naprav z totalnim nadzorom, kot da smo lastniki malih kurilnih naprav totalni neumneži in ne znamo brati navodil za vzdrževanje kurilnih naprav in ne zakuriti in nadalje kuriti v enostavnih kuriščih na trda goriva. Pri tem so popolnoma ignorirali navodila in izjave o skladnosti zahtevnejših kurilnih naprav, ki so ob vsaki kurilni napravi priložena s strani proizvajalca.
Na dimnikarje se bodo prisesale upravne enote za izdajo t. i. »licenc« in promotorji dodatnega izobraževanja in periodičnega preizkusa znanja, ki želijo iz dimnikarjev narediti uradnike v belih haljah ( špecerje). Le ti naj bi v bodoče samo še kvazi nadzorovali, merili emisije dimnih plinov in svetovali. Osnovno dejavnost dimnikarjev ometanj in čiščenje dimnikov, pa naj bi opravljal nekdo drug?
Glavna anomalija sedanjega koncesijskega sistema in predvidenega licenčnega sistema je »kosovni način obračunavanja dimnikarskih storitev« ( Ur.L. štv. 57/ 2010)
Vsi stroški totalnega nadzora in prisesanih institucij, bodo bremenili ( neposredno ali posredno) lastnike malih kurilnih naprav. Zato si je režiserka novega zakona izmislila nov način obračunavanja dimnikarskih storitev in sicer po predvideni urni postavki ( sedaj 25 EVR/uro ali 0,42 EVR/min.) in normativu časa, ki ga bo določil minister za okolje in prostor. Če pa mislite, da bo ministrica za okolje in prostor s » štoparco« in snemanjem na licu mesta določevala posamezne normative časa, tako kot se normativi časa pravilno postavljajo, ste se krepko zmotili. Normative časa bo določila dimnikarska zbornica iz sedanjega »kosovnega cenika« dimnikarskih storitev deljenega z ceno na minuto. K temu bodo dodali še stroške totalnega nadzora in prisesanih institucij. » Strokovna ekipa » na Ministrstvu za okolje in prostor bo predlog potrdila in ministrici za okolje in prostor podtaknila v podpis. Sicer so normativi časa že dlje časa znani, vendar jih Ministrstvo za okolje in prostor skriva, da ne bi ogrozilo sprejetje novega zakona. Cilj takega načina obračunavanja dimnikarskih storitev je nedvoumno prekriti podražitev, narediti sistem čim manj razumljiv za lastnike kurilnih naprav, saj bo potem manj pripomb. Da bo s tem bistveno zmanjšana kakovost dimnikarskih storitev in povečana možnost zlorabe, pa za predlagatelja sploh ni pomembno.
Za predlagatelje »licenčnega zakona« tudi ni pomembno, da bi predvidela kazalce za spremljanje učinkovitosti predlaganega zakona, čeprav so bili nato opozorjeni s strani Civilnih iniciativ.
Potrebno je javnosti povedati, da predstavniki ministrstva za okolje in prostor namerno zavajajo javnost, da si bomo lastniki malih kurilnih naprav v »Licenčnem zakonu«, lahko sami izbirali dimnikarja. To ni res. Dimnikarja si boste morali izbrati do 30. Junija 2017, sicer boste kaznovani z globo od 60 do 100 EVR. Omejeni boste na dimnikarja v krogu 25 km., sicer boste oddaljenejšemu dimnikarju morali plačati potne stroške v višini 0.25 EVR/ Km.
Kratek odgovor na te norije in utopije je:
1. Da se mora država čim prej umakniti iz dimnikarske dejavnosti, saj se je v preteklih 11 letih izkazala, kot nesposoben voditelj in slab nadzornik.
2. Dimnikarske usluge se morajo obračunavati po dejansko vloženem času in predvideni urni postavki. S tem bo način obračunavanja razumljiv za večino uporabnikov in se bo povečala kakovost dimnikarskih uslug, kar bo pozitivno učinkovalo na izboljšanje varstva okolja, javnega zdravja, požarno varnost, varnost premoženja in energetsko učinkovitost malih kurilnih naprav. Naj bolj bistveno pri tem je, da bo prepečena vsaka zloraba obračuna, ki je v preteklosti bil najpogostejši vzrok za nezadovoljstvo nad delom dimnikarjev. Ministrstvo za okolje in prostor lahko sedaj dokaže koliko jim je mar za varstvo okolja, varstvo javnega zdravja, požarno varnost, varnost premoženja in energetsko učinkovitost malih kurilnih naprav.
3. Meritve emisij dimnih plinov in preglede malih kurilnih glede učinkovitosti in varnosti obratovanja, vezano na Evropsko direktivo štv.2010/13 je potrebno prepustiti pooblaščenim serviserjem.
4. Prve preglede malih kurilnih naprav bi morali opravljati požarni inšpektorji in kasnejše periodične ( vezano na požarno varnost), poklicni in prostovoljni gasilci. Ker gre za javni interes bi stroški morali biti kriti iz proračuna, oziroma iz ekoloških dajatev.
5. Ustaviti je potrebno represijo zoper vse lastnike kurilnih naprav, ki sami želijo čistiti svoje kurilne naprave ali v kurilno napravo sme posegati samo pooblaščena oseba proizvajalca kurilne naprave.
6. Dimnikarji se naj ukvarjajo z ometanjem in čiščenjem dimnikov, kar je njihovo osnovno poslanstvo še iz časov Marije Terezije na katere pravice se dimnikarji radi sklicujejo.
Spoštovani lastniki malih kurilnih naprav upam, da se boste vladajoči koaliciji zahvalili za novoletno darilo na prihodnjih volitvah, če bodo predlagani »licenčni zakon sprejeli.
Novo mesto 26. 05. 2016
Član VCP Dimnik, Marko Rudman

Starejše novice