*Fotografija je simbolična
Dijška organizacija Slovenije opozarja na posledice šolanja na daljavo in zahteva vrnitev zaključnih letnikov v šolo po 12. aprilu, ko se izteče obdobje 'lockdowna'.

Ob nastopu zaostrenih pogojev, ki so v veljavi od 1. do 12. aprila, so se morali šolarji in tudi dijaki ponovno vrniti na šolanje na daljavo. Kot opozarjajo v Dijaški organizaciji Slovenije, spremembe na področju izobraževanje niso primerljive s spremembami na gospodarskem področju, ob tem tudi spominjajo, do so zaprtja šolskih zavodov vedno trajala dlje kot obljubljeno.

V organizaciji opozarjajo tudi na dejstvo, da so dijaki v tem šolskem letu, razen dijakov zaključnih letnikov, v šoli preživeli zgolj devet tednov. Po njihovem mnenju bo ob nadaljevanju trenutne situacije nastopila težava tudi pri pripravah na poklicno in splošno maturo.

Od vlade zahtevajo, da izpolni obljubo in po izteku trenutnega 'lockdowna' omogoči takojšen povratek zaključnih letnikov v šolske klopi, prej kot po vladnem načrtu, pa naj se vrnejo v šolo tudi dijaki preostalih letnikov.

Dopis Dijaške organizacije objavljamo v celoti. 

»Spoštovani!

Z dnem 1. 4. 2021 smo se srednješolci po vsej Sloveniji zopet vrnili k izobraževanju na daljavo. To se je, kljub več-mesečnemu izvajanju v tem in prejšnjem šolskem letu ter aktivnemu prizadevanju profesorjev, že večkrat izkazalo za nekvalitetno in neprimerljivo s šolanjem v šolskih klopeh. Šolanje na daljavo za nas namreč predstavlja izgubo dragocenega časa, ki bi ga v drugačni situaciji porabili za kvalitetno pridobivanje znanja.

Glede na to, da se epidemiološka slika slabša, razumemo in spoštujemo mnenje stroke, ki je svetovala popolno zaprtje države v obdobju med 1. in 12. aprilom 2021. Žal pa se je izkazalo, da so v popolno zaprtje zopet vstopili le vzgojno-izobraževalni zavodi. Spremembe na področju izobraževanja namreč niso primerljive s spremembami na gospodarskem področju; tako se zdi, da so v državi vse druge panoge bolj pomembne od izobraževanja in znanje v družbi očitno ni več cenjena vrednota.

Kot so pokazale prejšnje izkušnje, so zaprtja šolskih zavodov vedno trajala dlje kot obljubljeno. Druge evropske države, po katerih se ob zaprtju zgledujemo, na drugi strani skupaj s stroko uspejo najti ustrezne načine odpiranja šol v skladu z vsemi varnostnimi ukrepi, ki ne ogrožajo zdravja dijakov. Pretekle izkušnje v Sloveniji pa namesto tega nakazujejo na trend podaljševanja zapiranja šol, pri čemer se zdi, da so prejšnje strategije pozabljene in se raje dela kratkoročne načrte, ki vključujejo izobraževanje na daljavo. Dijaki smo upravičeno zaskrbljeni, da bo tudi tokrat temu tako. Ravno zato nam motivacija peša, izobraževalni proces postaja vedno bolj zahteven, izobraževalni sistem pa je močno na udaru.

Dijaki se zavedamo naše odgovornosti do družbe in pomembnosti izvajanja izobraževanja na daljavo v tem ključnem obdobju. Vseeno pa se moramo zavedati, da smo dijaki samo v tem šolskem letu v šoli preživeli zgolj 9 tednov, izključujoč dijake zaključnih letnikov, ki smo jih v šoli preživeli nekaj več. Ravno te dijake že čez en mesec čaka prvi maturitetni izpit. Na te izpite pa brez ustreznega pedagoškega procesa, ki vključuje pouk v šolskih klopeh in stik s profesorji, ne bomo pripravljeni. Nemogoče je pričakovati, da bomo ravno brez teh priprav lahko kvalitetno opravili naše zaključne izpite. V kolikor se bo situacija nadaljevala, pričakujemo tehten razmislek o nadaljevanju šolanja dijakov in dosedanjih prilagoditvah poklicne in splošne mature. Menimo, da so bile prilagoditve iz meseca decembra, ko nihče od vpletenih ni mogel predvideti dodatnih mesecev šolanja na daljavo, primerne in zadovoljive, zdaj pa zaradi situacije niso več zadostne, še posebej ob morebitnem dodatnem podaljševanju zaprtja šol.

Na Dijaški organizaciji Slovenije zato zahtevamo, da Vlada Republike Slovenije izpolni svojo obljubo in po izteku tega obdobja omogoči takojšen povratek zaključnih letnikov v šolske klopi. Pri tem naj se najde sistem, ki bo vsem deležnikom (dijakom, profesorjem, delavcem šole, vzgojiteljem v dijaških domovih…) omogočal varno delovanje in nadaljevanje njihovih obveznosti. Ob tem opozarjamo tudi na vračanja ostalih dijakov, ki so pogostokrat popolnoma pozabljeni. V medijih smo zaznali, da naj bi vračanje potekalo po uradnem vladnem načrtu sproščanja ukrepov, po katerem je prihod teh srednješolcev v šole predviden šele v rumeni fazi. Nujno je, da se tudi za te dijake izobraževanje v šolah vzpostavi prej, najkasneje v oranžni fazi.

Upamo, da bomo lahko preko uspešnega sodelovanja zagotovili, da se dijaki ponovno vrnemo v šolo in nemoteno nadaljujemo s prepotrebnim procesom izobraževanja, ki je bil v tem in prejšnjem šolskem letu močno okrnjen.«

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pa kaj imajo dijaki pozivati vlado ????????? Pitajte jih kdo jim je to naročil naj pozivajo : VLADO. Pa gnes lejko vsak prdec poziva ali se norčuje iz vlade. Naj se lepo učijo.

dijak dijak (nepreverjen)

Saj bi se, pa nam ta vlada to ne dovoli. Vi "gospod", pa se očitno prostovoljno niste želeli učiti, glede na vaše komentarje.

In reply to by tuncika

530 (nepreverjen)

Ja, vlada pa vlada... mater ste eni nestrpni samo na vlado vse tiščite. Kot da je kje drugje kaj drugače, samo pač vidite samo do svojega nosa in ste pod vplivom medijev ki so izrazito proti vladi.

In reply to by dijak dijak (nepreverjen)

čumski (nepreverjen)

to maš en komad, ka boš si malo živce pomiro... https://www.youtube.com/watch?v=jpADMNeRd0w

In reply to by tuncika

Prdular (nepreverjen)

In vsak prdec lahko komentira, pa če je še tako butasto.

In reply to by tuncika

eoeo... (nepreverjen)

Dijaska organizacija, pa kaskni politicni Trolli so spet to. samo se Vrtec organizacija manjka, ko bodo dojenci pozivali vlado, da za isto storitev eni placajo 400 eur, druginpa zastonj, starsi pa brezposelni doma.

Prostovoljno... (nepreverjen)

Srednja sola NI obvezna. Hej, dijaki in dijaska politicna organizacija, IZpisite se iz sole, noben vas ne sili. NI obvezno. Doma bodite, a je tezko.

dijak dijak (nepreverjen)

"IZpisite se iz sole, noben vas ne sili."
Seveda nas ne sili, še več, celo prepovedujejo nam. Za vas velja isto, kot za zgornjega "gospoda".

In reply to by Prostovoljno... (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

TO JE POLITICNO HUJSKANJE! KAKO LAHKO ENO PAR FROCOV GOVORI V IMENU VSEH DIJAKOV!!??? DIJAKOM JE TRENUTNO VSEC!!
SOBOTAINFO PRAS** KOGA SPLOH TO BRIGA!!!

sava (nepreverjen)

Zapiranje šol je tudi politično in nej strokovno!

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Sobota.... (nepreverjen)

ŠOLNIKI NAZAJ V ŠOLSKE KLOPI, VLADA Z SVOJIMI PODPORNIKI PA NA ZAPORNE KLOPI, SEVEDA ČE BO DOVOLJ PROSTORA.

In reply to by sava (nepreverjen)

Pravegoričanec123 (nepreverjen)

Vij komuniste be že mogle 70 let sidete! Prasce rdeče!

In reply to by Sobota.... (nepreverjen)

muco (nepreverjen)

Pod tem člankom proti pišejo podrepniki JJ in SDS. To so sama neizobražena raja ki laja in tuli kot jim naročijo njihovi šefi.

Sobota.... (nepreverjen)

E MOJ MUCO, KAJ TI POMAGA IZOBRAZBA, ČE SI BUTEC.???

In reply to by muco (nepreverjen)

Mimogrede (nepreverjen)

Telko izobrazbe, kak je muco -vodka-represija...J. L. ma sakši prebivalec Püšče. S ten, ka so ejni nej tak
smotani kak ta levičarski voluhar.

Žabeee (nepreverjen)

Tunčika ma zmerom prav. Po naročilu KULa bo zdaj že vsak, ki še svoje zadnje plati zbrisati ne zna, ukazoval
vladi? Žabe

Žbunek (nepreverjen)

Hahahahaha... Dijaki zahtevajo vrnitev v šole !!??Hahahaha... Kakšna laž in izmišljotina je pa to? Ne vem,če obstaja kakšen dijak, kateri bi z veseljem zjutraj vstajal in se vozil šolo. Razen morda peščica piflarjev... To pa je zloraba in politična propaganda dostojna samega kralja propagande dr. Joseph Goebelsa.

Hmmmm (nepreverjen)

Si ziher? Misliš, ka je dijakon fajn, ka v mladosti nemajo družbe in doma več mesecov po vrsti gnilijo? Ka so od sredine marca 2020 bili par kednov v šoli? Ja, prinas je tudi večina lidij bila fejst vesela, kda smo meli počitnice pa smo lejko duže spali. Ampak na konci poletja nan je že bilo dosadno pa smo komaj čakali, ka smo vidli svoje kolege s šole. In tu je govora o poletnih počitnicaj 2 meseca in to so bila poletja, ge smo cele dneve lejtali vni pa se družili s kolegi, špilali fuzbal ipd. In nej časi, kda je skoraj vse prepovedano in si skoraj prisiljeni biti san doma... Enin vmes nebi škodilo malo razmišlati. Ampak ja, vse je poltitična propaganda. Obstajajo članki pa raziskave, štere kažejo, kak deca pomali idejo v razvoji nazaj, ker ne odijo v šole. Gejo ankete in navsezadnje tudi podatki, ka so otroške psihiatrije pune, ker majo tej lockdowni izjemen negativen učinek na mladino. Ampak ja, to je valda vse propaganda. proti Janši. Četudi so raziskave iz VB. To je vse propaganda levičarov proti Janši.... In če JJ-TV tak pravi, te že more biti rejsan...

In reply to by Žbunek (nepreverjen)

Resnica007 (nepreverjen)

Itak je vseeno če ste v šoli ali nej, ker kda končate tak nič nevejte.

Hmmmm (nepreverjen)

Perfektne predispozicije za SDS-volilca...

In reply to by Resnica007 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice