Januarja bodo delavci Mure, ki je šla v stečaj oktobra 2009, dobili tretje poplačilo prednostnih terjatev, tako da bodo poplačani 60-odstotno. Stečajni upravitelj medtem spet zbira ponudbe za prodajo preostalega premoženja.

Za tretje poplačilo delavcev bo prihodnji teden objavljen končni načrt. Če ne bo pritožb, bo januarja pravnomočen, tako da bodo delavci, ki niso dobili osebnih dohodkov zadnje tri mesece, in drugi prednostni upniki dobili še dobrih devet odstotkov terjatev, je za STA povedal stečajni upravitelj Mure delniške družbe Branko Đorđević.

Okoli tisoč delavcev bo dobilo 3,43 milijone evrov

Gre za nekdanjih 1056 delavcev, zaposlenih v Muri, delniški družbi, ki jim je bilo priznanih za 7,2 milijona evrov prednostnih terjatev in 975 tisoč evrov navadnih terjatev. Od 7,2 milijona evrov prednostnih terjatev so bili delavci poplačani iz jamstvenega in preživninskega sklada v višini nekaj manj kot 1,6 milijona evrov. Delavci bodo tako s strani stečajnega dolžnika dobili slabih 3,43 milijona evrov, kar pomeni skoraj 60 odstotkov od 5,6 milijona evrov.

Zbiranje ponudb

Ta teden je stečajni upravitelj razpisal zbiranje ponudb za tri pakete. Prvi je pisarniški del nekdanje Murine družbe EHM Evropska hiša mode, ki se je ukvarjala s trženjem in prodajo izdelkov Murinih lastnih blagovnih znamk, ter zajema del zgradbe EHM in zemljišča v skupni vrednosti 514 tisoč evrov, še poroča STA.

Drugi obsega del zgradbe obrata CMT (nekdanji obrat Perilo/Boss oziroma tovarna lahkih oblačil), gre za proizvodno dvorano s skladiščnimi prostori, jedilnico, garderobami in sanitarijami ter zemljišča v skupni vrednosti nekaj več kot milijon evrov.

Tretji paket pa obsega del prizidka CMT in zemljišča v skupni vrednosti dobrih 158 tisoč evrov. Vsem je treba prišteti še dvoodstotni davek na promet z nepremičninami.

V CMT-ju trije najemniki

V prostorih CMT-ja so zdaj trije najemniki, Boxmark, Prevent-Deloza in Strikan, trije so tudi v prostorih EHM. Đorđević upa, da bodo tudi ostali, saj širijo proizvodnjo, če se bodo zanimali za nakup, pa se jim bo poskušal prilagoditi.

Đorđević prodaja

Nekdanji Murin obrat v Ljutomeru je stečajni upravitelj prodal podjetju Cleangrad, obrat v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni Odelu iz Prebolda, Panviti prostore, ki jih je imela tam v najemu. Stavbo nekdanje Murine hčerinske družbe Muralist v središču Murske Sobote je kupilo ministrstvo za kulturo za prekmursko enoto Pokrajinskega arhiva Maribor. V Ljubljani so del prostorov v podhodu Ajdovščina dali v najem, saj jih na dražbah niso uspeli prodati, v WTC-ju pa jih bo prevzel DUTB. Prodali so tudi apartmaje na Pagu in stanovanja v Murski Soboti in okolici.

Hipotekarni upniki vseh prodanih nepremičnin so iz tega naslova poplačani, od 48 stanovanj, ki jih je imela Mura, pa jih je ostalo še devet, v njih živijo nekdanji Murini delavci. Občina jih noče odkupiti, zato so ponujena trgu, ker niso pod hipoteko in ni potrebno soglasje hipotekarnih upnikov, se cena zanje niža.

Kako dolgo bo še trajala stečajni postopek?

Na vprašanje, kako dolgo bo še trajal stečajni postopek, Đorđević odgovarja, da to ni odvisno od njega, ampak od prodaj. Ker tožb nimajo več, bodo nepremičnine začeli ponujati hipotekarnim upnikom in v tem primeru bo lahko stečaj končali do konca prihodnjega leta. Realne stroške stečajnega postopka pa ocenjuje na okoli 1,2 milijona evrov.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
yolo (nepreverjen)

Če se CERO gre z viški denarja od očitno predragih smeti nepremičninarja, bo mogoče Pomurski vodovod z viški denarja od predrage vode obudil Muro.
Podjetništvo po Pomursko.

. (nepreverjen)

Mati mi je delala 34 lejt v Mure od nje je nic nej dobijla razen stresa , mobinga na dele in z tem se dodatne zdravstvene tezave . Kda pa je odpoved dala , se njoj je direktor smejo v obraz pa se znje norca delo baš ka si ona mijsle ka je ona ka de dala odpoved.

wewe (nepreverjen)

Ka pa je te drujgo v Muri bilau kak stres? Majstrojce so se mejle za bog i batino na zemli zaj pa na socialnoj ale pa kak navadne švelje delajo. Direktore so tak bilij liga za sebej kar se tudi vijdi ge je Mura kunčala. 2 generaciji nazaj je Mura še bijla kaj, babica ka je tan delala ma dokaj dobre spomijne, mati pa tudi kak tij praviš, stres pa strah in trepet ka si končo normo. Delali kak živijna za minimalca med ten ka so direktore pa razni manadžere si pau hrvaške obale doj spokipuvale.

Fuj rejsan. Nej čuda ka vse ide v kurac če se ide samo za tau ka si direktore pa menedžere pa ostalo vodstvo nafula žepke. Jebeš delavca tak ma samo osnovno al pa srednjo šaulo naj dela kak suženj ka pa se je nej včil.

trhw (nepreverjen)

v muri je bilo težko delati. PA TA DENAR DO SI RAZDELILI EDINO TISTI KERI SO BILI PRI KORITI OSTALI SO PODPISALI KA NEDO DOBILI ODPRAVNINE

vlado (nepreverjen)

šefi pa še naprej podjebavlejo.

Starejše novice