Arso naj bi kmalu odločil o dovoljenju za širitev dejavnosti v Petišovcih, po črpanju prekmurskega plina spraševal tudi britanski zunanji minister.

Po razkritju novih podrobnosti v aferi z maketo 2. tira je Minister za okolje in prostor Jure Leben Marjanu Šarcu ponudil odstop in premier ga je tudi sprejel. Vlado tako zapušča minister, ki je v zadnjem precej zaznamoval tudi dogajanje v Pomurju. 

Spomnimo, da je med drugim zagotovil, da v času njegovega mandata ne bo na hidroelektrarn na Muri, prav tako je javno nasprotoval črpanju plina v Pomurju. S tem je posegel v interese britanskega podjetja Ascent Resources, ki želi v sodelovanju s slovenskim Geoenergom ob pomoči hidravlične restimulacije povečati izkoristek plina na Petišovskem polju. Zadeva trenutno čaka na odločitev Arsa.

Da je Lebnu afero zakuhalo mešanje štren Britancem brez konkretnih indicev ne gre trditi, toda poskusi lobiranja (zdaj tudi s strani britanskega zunanjega ministra), ki sovpadajo z ministrovim odstopom, vendarle begajo javnost.

Pritiski, zamenjave in prijave

Spomnimo, da se je zgodba zaostrila že pred časom, ko je Leben po ugotovitvi nepravilnosti v postopkih, povezanih z načrtovanim črpanjem plina v Petišovcih, zamenjal vodstvo Agencije za okolje. Prav tako je Komisiji za preprečevanje korupcije po njunem novembrskem sestanku prijavil britansko veleposlanico v Sloveniji Sophie Honey, ki naj bi po velikem ogorčenju delničarjev družbe z njim načela pogovor o težavah Ascent Resources v Sloveniji.

Zanimalo jo je, kdaj bo Arso izdal dovoljenja, povpraševala pa naj bi tudi po izsledkih notranjega nadzora nad postopki agencije, ki ga je Leben odredil nekaj dni pred tem. 

Na britanskem veleposlaništvu so kakršnekoli poskuse vplivanja na slovenske organe sicer odločno zanikali.

Odločitev znana kmalu

Agencija za okolje je še vedno v fazi odločanja. Dovoljenje za precejšnje povečanje dveh obstoječih vrtin s hidravlično restimulacijo je Geoenergo vložil maja lani in v Ascent Resources še vedno upajo, da bodo uspešni. A Siol navaja neuradne informacije, da naj bi Arso odredil izvedbo presoje vplivov na okolje, po tem scenariju pa do izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za tako imenovani fracking ne bi prišlo.

O črpanju prekmurskega plina spraševal tudi britanski zunanji minister

Prizadevanja Velike Britanije vladi v povezavi s projektom hidravličnega drobljenja v Petišovcih so se medtem v minulih tednih še nekoliko okrepila. Za dovoljenje za črpanje plina v Pomurju je namreč ob nedavnem obisku v Sloveniji lobiral tudi britanski zunanji minister Jeremy Hunt, ki se je sestal z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem.

Srečanje je v medijih najbolj zaznamovala Huntova izjava, v kateri je Slovenijo označil za "nekdanjo sovjetsko vazalno državo", a ministra sta govorila predvsem o odnosih med državama, rasti blagovne menjave in krepitvi vezi. 

Ministrstvo za zunanje zadeve potrdilo, da je beseda tekla tudi o projektu Petišovci. Po pisanju Siola,  V okviru pogovora o sodelovanju na področju naložb je Cerar Huntu zagotovil, da postopki tečejo skladno s slovensko zakonodajo in predpisanimi okoljskimi standardi.

Pričakujejo zaščito ljudi in okolja

Za komentar na aktualno dogajanje in pogovore v visokih političnih krogih smo prosili Mihaela Kasaša, podžupana občine Lendava in predstavnika civilne iniciative Ustavimo fracking v Sloveniji, ki pravi da gre za procese, na katere žal nimajo vpliva. Težko pa tudi oceni, ali je odstop okoljskega ministra Lebna kakorkoli povezan z morebitnimi pritiski britanske družbe, njihovih partnerjev ali delničarjev.

»Upam, da ne. Je pa zelo zanimivo opazovati dogajanje,« odgovarja Kasaš, ki od Arsa pričakuje odločitev, ki bo kar najbolje obvarovala naravo in tukaj živeče ljudi.

V podjetju Ascent Resources sicer že vseskozi trdijo, da pri načrtovani hidravlični stimulaciji ne gre za nevaren fracking, temveč za nenevaren postopek, ki naj ne bi onesnaževal okolja. Po njihovem mnenju bi projekt Sloveniji lahko prinesel velike energetske in ekonomske koristi, direktor podjetja Colin Hutchinson pa obenem zagotavlja, da se ni srečal ne z britansko veleposlanico v Sloveniji ne z britanskim zunanjim ministrom.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Korobeiniki (nepreverjen)

De Cerar gvušno zrikto ka do angleški "pajdašje" prišli do svoje pogodbe...

Domorodec (nepreverjen)

V podjetju Ascent Resources sicer že vseskozi trdijo, da pri načrtovani hidravlični stimulaciji ne gre za nevaren fracking, temveč za nenevaren postopek, ki naj ne bi onesnaževal okolja. A res?

No, takšna je zadeva glede frackinga v UK. Težave, težave.....To nam utegne v mnogočem pomagati, le prebere si naj nekdo in Angleže spomni, da mi s svojimi pomisleki nismo nobena izjema!

https://www.theguardian.com/business/2019/feb/16/uk-fracking-review-ear…

https://www.theguardian.com/environment/2019/jan/04/greater-manchester-…

https://www.theguardian.com/environment/2018/dec/16/uk-fracking-plannin…

Putin (nepreverjen)

Ge so zaj nasi ministri za okolje in prostor, ge ste banda podkupljiva..???

Poligaga (nepreverjen)

Ce tau dopistimo, te je tau sw zadnji dokaz, ka smo prekmurci obicne pedercine z picko usred cela, kero lejko saki nategne.

miicika (nepreverjen)

V PRIHODNOSTI BO PRIŠLO DO POSEDANJA IN POTRESOV ....ZANAMCI NAM BODO ZA ONESNAŽEVANJE.....HVA......LE ŽNI ,,,,

kanžor

Ge je zdaj napnjeni Horvat in ostali ?

Saroš&@Junker (nepreverjen)

Glavno da vsako leto slovenskemu narodu vzamejo 15 milj evrov...cela družina se napaja na drugih žuljih.

In reply to by kanžor

Zavedni (nepreverjen)

FERENCOVI..Madžari .nem .TUDOM ~ IZVIR ~

70 LET LAGALI DA SO UGROFINCI...PO RAZKRITJU LAŽI...MADŽARI ..IZVOR..NI..VEREDOSTOJNI ..PODATKOV.!?....

70 LET MADZARI ~" AUTOHTONA " ~ MADZAR-SKUPNOST....
SEDAJ NIKJER AUTOHTONA NARODNA SKUPNOST OBČINE...HODOŠ..ŠALOVCI..MORAVSKE TOPLICE..DOBRNAK..LENDAVIJA....

- AUTOHTONOST ŠEKA, LIŠA POPAPALA...!?

In reply to by kanžor

Vazali (nepreverjen)

Koliko je bila Slovenija (Jugoslavija) sovjetska vazalna država, pove anekdota o pismu Tita Stalinu o atentatorjih. Ni pa čisto nobenega dvoma o tem, da je Slovenija anglo-saksonska vazalna država.

kristl (nepreverjen)

Za nas, ljudstvo, je lejko to samo slabo, itak nemo meli nič koristi od toga,... še hujše - tujci do edini ka do profitirali, za sebo pa pistili samo dosta škode. To tü nede!
https://www.youtube.com/watch?v=Uti2niW2BRA

Fainšček (nepreverjen)

Zaradi tega so rušili Lebna, skupaj z "Dravskimi elektrarnami".

kanžor

Fainšček .............. Bravo tak je točno,kak se napisal .Leben jim je bil trn v peti .Banda podkupljiva

In reply to by Fainšček (nepreverjen)

Fainšček (nepreverjen)

Idemo pred parlament protestirat. Je što za to?? Čim več de nas, tem večji de naš glas!

Fainšček (nepreverjen)

PREKMURJE REPUBLIKA!

čarnobejli (nepreverjen)

nikaj njin nej pistite! BREXIT IZ PREKMURJA

Prekmurski pijanček (nepreverjen)

In kdo je rušil Lebna, kdo je rušil senvičarja, Prašička-SDS ki želi Orbana v Sloveniji oziroma Prekmurju. Ti so tisti ki rušijo vse kar je napredno, socijalo, zeleno državo, rušijo javno zdravstvo. To so tisti ki so spravili Slovenijo na kolena.

gost62 (nepreverjen)

Edinemu ministru Lebnu je bilo mar za Prekmurje in ker je bil proti, so mu sedaj nastavili, da so ga spodnesli... že sedaj je Prekmurje na vrhu z rakastimi obolenji, v prihodnosti bo še hujše...

kanžor

Vijdite pozna se ,ka nega več Vaneka v poslanskih klopeh on bi se boril za Pomurje in bi nasprotoval črpanju plina na takšen način .

butalec (nepreverjen)

Glejte, te de nan iz vodovodov A, B in C takša lejpa voda tekla, ka mo si z njo lejko svejtili!!

https://www.youtube.com/watch?v=4LBjSXWQRV8
https://www.youtube.com/watch?v=EfHcypKLxgc
https://www.youtube.com/watch?v=Yd8pr6uFA_Y

kepec (nepreverjen)

Fracking škodi svejti, pa ka te vi samo

vidocq (nepreverjen)

Pomurje to mora preprečit ,, kapitalistom in skorumpirani politiki ,, tu živimo mi in živeli bodo naši potomc in za njih se gre ,, stop angležem in slrumpirani ljubljani ,, pahorček je po odstavitvi takoj šibal v london povedat , da so razmera za dobrobit največjih kolonialistov vzpostavljene in prenakazan denar ostaja v njihovih žepih ,, živi ščit in prepoved vstopa

Hoorah (nepreverjen)

Fantastic news for the country, our own gas supply, amazing progress.

Hoorah (nepreverjen)

This won't be harmful to the country at all I think people are confused with the process, this is great news for Slovenia.

(nepreverjen)

Samostojna fraking slovenija. Naše dobrine pa edino tujci znajo izkorišati.

(nepreverjen)

Kdo od "naših" bo dobil kaj.

Putin (nepreverjen)

Pahor

In reply to by (nepreverjen)

Bučko (nepreverjen)

Pokončnih, kot je Leben ne marajo v vladi, raje imajo tiste, ki delajo proti ljudstvu.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice