Juncker v zvezi z Bratuškovo še ni sprejel odločitve, njegova tiskovna predstavnica: »Bratuškova ostaja kandidatka«.

Danes naj bi bilo znano, kdo bo kot kandidat za evropskega komisarja ali komisarko iz Slovenije zamenjal Alenko Bratušek, ki je na glasovanju v Evropskem parlamentu ni dobila podpore, rezultat glasovanja je bil 112 proti, 13 za in 2 vzdržana glasova.

Predsednik vlade Miro Cerar naj bi želel v Bruselj poslati svojega kandidata in ne  nadomestna kandidata iz obstoječega zdaj že zloglasnega seznama treh kandidatov.

Še vedno pa se pričakuje tudi odziv šefa komisije Jean Clauda Junckerja, ki po zaslišanju še vedno molči.

Bratuškova je namreč že vnaprej vedela, da bo imela težko nalogo, nima podpore od največjih skupin, zaradi česar bi se morala še posebej dobro pripraviti. Pravila igre izven naših meja, so drugačna, kar je sprejemljivo v Slovenskem parlamentu, ni nujno, da sprejmejo v tujini.

Napake kandidatov, ki so prestali zaslišanja

Bratuškova sicer ni bila edina, ki je bila sporna že pred ali med zaslišanjem. Bilo je nekaj kandidatov, na katere so leteli očitki o njihovi dvomljivi nepristranskosti in vprašljivi kompetentnosti, vendar je bil pri njih seštevek očitkov nižji kot pri Bratuškovi. Kljub temu očitki, da bo v novi komisiji, če bo ostala v sestavi, ki se zdaj nakazuje, sedelo nekaj ne ravno najboljših izbir, ostajajo.

Španec Miguel Arias Cañete, ki bi naj bil pristojen za vprašanja energije in podnebno ukrepanje, se otepa očitkov, da ne bo mogel zagovarjati okoljskih interesov, če pa je lastniško povezan z naftno industrijo. Prav tako z evropskimi poslanci ni bil najbolj iskren. Najprej je zanikal delnice v naftnih podjetjih, nato priznal, da to vendarle je "dejavnost širše družine".

Francoz Pierre Moscovici, nekdanji francoski finančni minister, se je moral otepati očitkov, da je nesposoben. Evropski poslanci, še posebej tisti iz Nemčije, se namreč sprašujejo, kako bo obvladoval evropske finance, če mu je to že v Franciji popolnoma spodletelo.

Na ponovno zaslišanje je moral Britanec Jonathan Hill. Ta naj bi bil pristojen za finančne storitve, znan pa je po tem, da je imel finančno svetovalno podjetje, povezano z londonskim Cityjem, kjer so znani po tem, da ne pristajajo na nobeno novo bančno regulacijo, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "bančni lobist". Če so Bratuškovi očitali neznanje o energetski uniji, je Hill padel na izpitu iz unije kapitalskih trgov in poznavanju finančne regulacije.

Da je primeren za komisarja, a za kakšen drug resor pa so evropski poslanci povedali tudi Tiborju Navracsicsu, ki ga bremeni delovanje v za mnoge sporni vladi Viktorja Orbana. Madžaru se je tako izmaknil resor za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Sama si je kujala to gesti, keroga zdaj more pogesti.

zima.bella

Ja, sama je kuhala, kuhala, janševiki (Peterle, Zver,...) so pa solili in poprali!
Zdaj nas je Evropa do kraja spregledala.

Moj favorit pa je še zmeraj Tanja Fajon!

Starejše novice