Domovi za starejše se zaradi neuspešnih razpisov za zapolnitev prostih delovnih mest soočajo s kadrovsko krizo, ki že ogroža izvajanje storitev, so opozorili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Poudarjajo, da mora reševanje težav temeljiti na dodatnih javnih sredstvih, saj mnogi uporabniki domov ne bi zmogli plačati višjih cen oskrbe.

"Znašli smo se v nezavidljivem položaju, ko imamo na eni strani približno 10.000 starostnikov, ki čakajo na prosto posteljo v domu, na drugi pa zavode, kjer se lahko hitro zgodi, da bodo zaradi pomanjkanja delavcev prisiljeni zmanjšati nastanitvene zmogljivosti," so v skupnosti povzeli besede sekretarja Jake Bizjaka.

Kot je opozoril, so delovna mesta v domovih del sistema plač v javnem sektorju, ki je izrazito nestimulativen za delavce s srednješolsko ali nižjo stopnjo izobrazbe. Ti se zato raje odločajo za delo v drugih panogah.

Nezavidljive razmere ob meji z Avstrijo

Domovi za starejše in posebni socialni zavodi so se začeli zelo resno soočati s pomanjkanjem kadrov že v letu 2018 in to predvsem na delovnih mestih do pete stopnje izobrazbe, so zapisali v sporočilu za javnost. Letos se je problematika še poslabšala, zlasti nezavidljive so razmere v osrednjem in zahodnem delu Slovenije ter ob meji z Avstrijo.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
narod je čuda (nepreverjen)

Zdaj ka si lejko malo narod zbera ge de delo, pa je problem ha? Kak pa de nači, zdravstveno osebje je v domovih za starejše potrošni material, plača pa za zjokati. So izkoriščali duga lejta, menjavali kader kak po tekočon traki, samo ka nej trbej za nedoločeni čas dati pogodbe, krpali z pripravnikami, napredovanj v plačilnih razredih tak ale tak nega, ka je večina domov privat. Tou ka ste si skujali zdaj požrite. Naj idejo pisarniški riti ribat pa zdigavat z vozička v postelo 3x na den, kopat san nepokretne itd. Če de v domi zadnja služba za mene v mojoj stroki, ka druge nemo mogo dobiti, san rajši na zavodi ale pa ceste pucan. Pa puno sreče, ka te jo nucali.

pipika (nepreverjen)

Super komentar ( narod je čuda ), vej pa v Rakičanskon domi, Hoblajček odpušča, vse ka njemi lezi pred očmi, jasno tiste vse kere se ne dajo podreti.... Po drugi strani pa ka ne dobi kadra, Što njemi to dovoljuje, ka lejko dela ka šče, očitno župan Jevšek, pa še ga pri ton podpira. Nemren viditi teh golazni, ka so drugo itak nej, poden od podna. Plačo pa davle te Boss, kak se njemi što vidi, eni 16 plačilni razred, eni pa 23. Itak ka vse za določen čas, kda se njemi pa kaj ne vidi pa vse po spiski odpisti... Golazen grda, vej pride on tudi na svoj šankret. To naj v javnosti objavijo, ka dela, nej ka kadra ne dobi....

In reply to by narod je čuda (nepreverjen)

Starejše novice