Plin na Petišovskem polju dvignil precej prahu, odnesel je že direktorja Arsa, bo Slovenijo pripeljal pred Evropsko sodišče?

Potem ko je s položaja generalnega direktorja Agencije RS za okolje (Arso) pred dnevi odstopil Joško Knez, je vlada za vršilca dolžnosti danes imenovala Gregorja Slugo.

V podjetju Ascent Resources, partnerju slovenskega Geonerga medtem glede postopkov v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev ostajajo optimistični.

Notranji nadzor potrdil sume

Spomnimo, da je posebna komisija ministrstva za okolje z notranjim nadzorom pred dnevi ugotovila številne nepravilnosti v dveh postopkih. Strokovni nadzor je potekal nad postopkom odobritve okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave - rafinerije za prečiščevanje zemeljskega plina, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega, ter nad zahtevo za izvedbo predhodnega postopka proučitve vzdrževanja proizvodnosti pri pridobivanju mineralnih surovin.

Minister za okolje in prostor Jure Leben se je namreč želel prepričati o zakonitosti, strokovnosti in nepristranskosti postopkov, a so ugotovitve neodvisne komisije potrdile njegove dvome. 

Pri obeh postopkih sta po ugotovitvah komisije bili kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb, še posebej pa v komisiji izpostavljajo dejstvo, da se tujcem pritiski na slovenske uradnike ne zdijo nedopustni in nesporni ter so jih pripravljeni ponoviti.

Ko je minister z rezultati soočil direktorja Agencije RS za okolje (Arso) Joška Kneza, je ta podal svoj nepreklicni odstop. Šlo naj bi za objektivno odgovornost, gradivo pa je po besedah Lebna bilo predano organom pregona.

Toda notranji nadzor se je osredotočal na notranje postopke in možnosti groženj, ne pa na vsebino, ki medtem še ostajata odprta in jo bodo vodili na sami agenciji.   

Ostajajo optimistični

V Geoenergu so zanikali pritiske na Arso, že pred dobrim tednom, pred samim nadzorom, pa so v partnerskem Ascent Resources napovedali glasovanje o pooblastilu upravi za dokapitalizacijo v višini okoli 1,5 milijona funtov, kar se je navezovalo tudi na obvladovanje razmer zaradi stanja v Sloveniji.

Prvi mož Ascent Resources Colin Hutchinson je v intervjuju za London South East povedal, da so pričakovali prejem dovoljenja. Zamik jih je razočaral, a še bolj samo pomanjkanje komunikacije. 

Želijo si namreč, da bi jih okoljski minister ustrezno seznanil s svojimi pomisleki in nadzorom. Prvo srečanje z ministrom naj bi pri Hutchinsonu pred časom pravzaprav pustilo odličen vtis, ravno zato je razočaranje bilo toliko večje.

Kljub vsemu menda ne dvomi v poštene namene in upa, da bodo dosegli dogovor. Kot je poudaril, so v Slovenijo vložili 50 milijonov evrov, in tukaj imajo dobre partnerje. Prav tako pa naj bi posel državi prinašal nove zaposlitve in investicije.

Pred Sodišče EU le v skrajni sili

Po uvedbi nadzora so v britanski družbi zaradi zamud pri obravnavi vloge sicer zagrozili s postopki pred Sodiščem EU, medtem ko so se na družbenih omrežjih pojavile celo grožnje domnevnih delničarjev družbe Lebnu.

Zaskrbljene delničarje, ki so se z elektronskimi sporočili in telefonskimi klici obračali na uradne osebe v Sloveniji, Hutchinson sicer razume, vendar jih je v omenjenem intervjuju pozval k zadržanosti oziroma jih skušal odvrniti od pritiska na Arso, ministrstvo ali britansko veleposlaništvo, saj kot pravi, tovrstne medijske zgodbe zgolj škodujejo njihovim prizadevanjem.

Obenem je zagotovil, da Sodišče EU predstavlja le skrajni ukrep, saj si nihče ne želi sodnega postopka. Nadejajo se torej sporazuma, a če bi imeli občutek, da tujega kapitala Slovenija ne obravnava enako kot domačega, bi bili primorani iskati druge rešitve.

Priznal pa je tudi, da pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja ostaja ključnega pomena pri izkoristku naravnih virov in njihovem nadaljnjem razvoju.

V začetku tedna je britanska družba sicer pozdravila odstop direktorja Arsa in zdaj pričakuje dialog ter posledično razrešitev preostalih odprtih vprašanj.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gigi govedina (nepreverjen)

Ja , ja to pa itak in SLO bo spet izgubila , skratka , stara stvar u Novom Bečeju , smešno , ampak resničnen odraz Slo-akterjev , eno samo duvanje brez osnove , nažalost znana stvar enako kot pri teranu , tov.sladkorja in še bi lahko naštevali .

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

tebi bi bolj ustrezalo ime gigi-svinjina

In reply to by Gigi govedina (nepreverjen)

jozzo (nepreverjen)

Mi što zna povedati, kje dela bivši minister, nekdanji direktor Nafte Radovan Žerjav.
Ne ka pri tej angleški firmi?

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

svinjam riti pere

In reply to by jozzo (nepreverjen)

Komentator_ (nepreverjen)

Savdska Arabija, tudi bivša Jugoslavija bi v podobnem primeru ravnala z znano metodo, ko bi se šlo za državnega sovražnika... Pri nas pa samo odstopiš in je že vse O.K.

Putin (nepreverjen)

Fracking je ze vse povsod Prepovrdan!!!
Ne dovolimo kemikalije...!!!

Starejše novice