*Fotografija je simbolična
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v sredo za TV Slovenija napovedala, da priprave na maturo kljub krizi z epidemijo koronavirusa in šolanjem na daljavo potekajo, vendar pa da je že jasno, da je v prvotnih rokih ne bo mogoče izvesti, poroča STA.

Termin za esej se bo z začetka maja najverjetneje prestavil na 30. maj, je ministrica Simona Kustec napovedala v Odmevih.

»Enotno mnenje in ocena stroke ter informacija, ki smo jo dobili od dijaške organizacije, je, da želijo, da matura je. Vsi scenariji, ki jih dodelujemo, se usmerjajo v to, da se bo izvedla,« je za STA poudarila ministrica.

»Vendar pa to v prvotnih rokih ne bo mogoče, kar pomeni, da se esej v maternem jeziku ne bo pisal na začetku maja, ampak ga prestavljamo, najverjetneje na prvi mogoči termin, ki bo 30. maja. Zaključek celotnega izobraževalnega procesa za maturante pa na 22. maj. Kaj in kako bodo tekle časovnice, bo odvisno od razmer s koronavirusom,« je še dejala.

Od tega, kako se bo izpeljala matura, bo odvisen tudi potek vpisa na višji- oziroma visokošolski študij

»Če jo bomo lahko izpeljali v obdobju spomladanskega in nato jesenskega termina, to ne bi smelo imeti vpliva na nadaljnji vpis na fakultete. Če se bo vse preneslo na jesenski rok, pa se bodo vpisi morali prestaviti,« je še opozorila ministrica.

Hkrati pa je zagotovila, da tudi za ta primer pripravljajo scenarije. »Poiskali bomo način, ki bo življenjski in prilagojen razmeram,« je zatrdila za TV Slovenija, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
karl marx (nepreverjen)

Za mejne je matura samo maltretejranje dece pa sproščanje frustracij zakompleksanih učitelov. Zavolo mature so deca nej nika čednejša. Ene frigidne školnikujce nemajo v živlejnji drüjgoga užitka, kak ka se izživlajo nad decof. Recimo ništerne matematične na GMS. Če ten frigidnin školnikujcan zemeš še maturo, torej priložnost za izživlanje nad decof, te tej babe nika nedo mele več v živlejnji. Cejla naša drüjžba glumi pa se spreneveda, nišče ne povej bobu bob.

srgregerg (nepreverjen)

Matura je najležje test ka san ga v življenji pijso. Če pred maturo sračkaš te na faks nejdi.
Matematičarke se ne izživljajo, zahtevajo osvnovno znanje in vaša deca so pač nesposobna in tume primerno đaukanje doma. San davo inštrukcije še in še lidan pa sploh nega interesa niti za tisto dvojko za kero moreš biti na nivoje dvoživke ka malo integrejraš malo odvajaš pa par potenc skup sešteješ.

Če si cejle zašvicani pri maturi na faks ne bi smel niti iti, zato pa je preveč večnih študentov v sloveniji. Kumaj gimnazijo skauz zboksale te pa 6 lejt za 3letni program na univerzi. Te pa na plačani magisterij na dobi pa se nositi okaule.

In reply to by karl marx (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Novi Einstein se je oglaso. Škoda ka je v Sloveniji samo eden.

In reply to by srgregerg (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Delno se strinjan. Matura je postavlena izjemno lejko. Že dejstvo, ka jo redki spadnejo, čeprav bi se naj šlo po Gaussovi krivulji, povej zadosta o težavnosti toga testa. Najbole žalostno pa je, ka je ta matura odločilna za marsištere stvari v nadaljevanji. Če ti slovenščina ali pa jeziki na splošne nejdejo pretirano dobro, za naravoslovje pa si genij, neboš zlati maturant in dobiti Zoisovo štipendijo je dosta težje, ker je zlata matura eden glavnih faktorov. Ka o vpisi na določene študijske programe niti ne gučin. Sicer majo določeni študijski programi na srečo temelj na določenih predmetaj (medicina in farmacija recimo na naravoslovnih predmetaj), ampak še vseeno vala , ka marsišteri ne pride na željeni študij, ker pač mature s predmeta, šteri nema blage veze s študijon, neje napravo dobro... Glupost... Ukinoti maturo, če zaključiš vse letnike SŠ, si uspešno zaključo SŠ. Za vpis na faks naj valajo sprejemni izpiti. Če pa tvoj študij nema nikšne povezave s srednjo šolo (recimo pravo, o šteron se pred študijon nejsi včil), pa pač povprečna ocena skozi vsa leta ali pa pistiš, ka se vsi vpišejo in po enon semestri ločiš seme od plevela ali kaj podobnoga...

In reply to by srgregerg (nepreverjen)

kasparov

Pri 18 lejtaj, gda mladostnik konča srejdnjo šoulo, te se more trij mejsece vö zbisneti. Pomeini, ka more 15 junija iti na morje, tan pa se rejdno seksati, piti, pa blesarije delati. Samo tak de zraso v normalnoga človeka, šteri de sledi, gda de starejši grato humanist, človekoljub, pošteni človek. Tisti šteri pri 18 lejtaj drüjgo ne vej kak se fčiti, s ten je nej vse v rejdi. Takšen de grato śkodoželjen, zagrenjeni, sovražen, pokvarjeni cinik. Poznan dosta enih pa drüjgih, znan ka gučin.

In reply to by srgregerg (nepreverjen)

Starejše novice