Pri graški Magni bi lahko kmalu začeli s proizvodnjo modela Fisker Ocean, poroča avstrijski časnik Kurier.

Zeleni luksuzni športni terenec Fisker Ocean bi lahko kmalu zavil z montažne linije v Gradcu. Pred nekaj dnevi je kanadski proizvajalec avtomobilov Magna International podpisal namero o sodelovanju z ameriškim zagonskim podjetjem, ki bi lahko na avstrijsko Štajersko pripeljal pravi dragulj - če bo le vse šlo po načrtih.

Od leta 2022 naprej naj bi Fisker Ocean izdelovali v Magni Steyr. Gre za tako imenovano 'vegansko' vozilo, saj bo brez živalskega usnja, plastiko, ki bo uporabljena v avtomobilu, pa naj bi pridobili iz recikliranih umetnih snovi v oceanih. S sončnimi celicami na strehi, ki bodo napajale baterijo, naj bi bil njegov doseg kar okoli 500 kilometrov.

Nad prototipi so navdušeni predvsem poznavalci in vlagatelji, saj je vrednost podjetja Fisker Automotive ocenjena na 2,5 milijarde evrov.

Kot še poroča Kurier, je vozilo zasnoval v Kaliforniji živeči Danec Henrik Fisker, ki poskuša na trg električnih avtomobilov prodreti že zadnjih petnajst let. Mimogrede, sodeloval je tudi pri proizvodnji modelov, kot so BMW Z8 in pa Aston Martin DB9 in V8 Vantage, piše Kurier.

Magna si pušča vse možnosti odprte 

Avstrijski časnik Kurier še razkriva, da naj bi avtomobilski gigant razmišljal tudi o možnosti proizvodnje teh 'zelenih' športnih terencev na Kitajskem ali v Združenih državah Amerike, zaradi česar naj bi politika že tehtala možnosti, ki jih ima na razpolago.

V hoški lakirnici Magne medtem okoli 200 delavcev, ki so jih doslej uspeli zaposliti, zaradi udarca korone še vedno nima dela. Magna sicer zatrjuje, da ostajajo pri načrtovani gradnji tovarne za proizvodnjo do sto tisoč avtomobilov letno, njihovo vlogo za drugo fazo projekta pa na Agenciji Republike Slovenije za okolje že obravnavajo.

Spomnimo. Avtomobilski velikan bo 18-milijonsko subvencijo države moralivračati, če do leta 2022 ne zaposli 404 ljudi, do leta 2027 pa so delovna mesta obljubili za kar tisoč ljudi. Bomo proizvodnjo 'veganskih' vozil morebiti videli celo v Hočah?

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kikinomarski (nepreverjen)

Gremo zeleni na ceste in nasprotujmo.

tanja flaškon (nepreverjen)

se stinjam
gremo na ceste

Starejše novice