Tri banke upnice od Aha Mure na sodišču terjajo nekaj nekaj manj kot 1,1 milijona evrov. Prepričane so namreč, da bi jim moral stečajni upravitelj Aha Mure priznati približno pet milijonov evrov terjatev kot ločitvene, ne pa kot navadne. Štiri milijone ervov jim je država že poravnala.

Posojila za nakup družbe Prvi maj

Aha Mura je posojila najela za nakup družbe Prvi maj v Pirotu, konzorcij bank, SID banka, Gorenjska banka in Banka Koper, pa priznanje ločitvene pravice za svoje terjatve poskuša doseči že ves čas stečajnega postopka, poroča STA.

Predlagali zamenjavo stečajnega upravitelja

SID banka je decembra 2014 poslovne partnerje Aha Mure v stečaju obvestila, naj vsa plačila za opravljene storitve delujočega dela Mure nakažejo na poseben račun pri banki za poplačilo omenjenih terjatev, konzorcij pa je predlagal tudi zamenjavo stečajnega upravitelja Steva Radovanovića.

Slednji je ob soglasju stečajnega sodnika prvo namero bank sicer preprečil. Ker Radovanović bankam ločitvene pravice ni priznal, pa je julija lani konzorcij dosegel, da je država bankam poplačala približno štiri petine terjatev oziroma okoli 4,2 milijona evrov, saj so uveljavile garancijo.

Sporen ostaja dober milijon evrov

Sporen tako ostaja dober milijon evrov, za katerega banke trdijo, da imajo zavarovanja in da zato na račun teh zavarovanj država tega zneska očitno ni izplačala. Teza bank je, da so bile terjatve odstopljene v zavarovanje s podpisom pogodbe o odstopu v zavarovanje, stališče Aha Mure pa, da takrat niso mogle biti odstopljene, ker še sploh niso nastale.

Delavcem dolgujejo več plač

Sporni milijon evrov pa je v Aha Muri še edini denar, ki ni zavarovan s hipotekami, z njim bi lahko stečajni upravitelj poplačal del terjatev delavcem, ki jim Mura dolguje več plač, prispevkov in odpravnin, še piše STA. Aha Mura ima še za več kot 90 milijonov evrov dolgov, ker pa stečajni upravitelj ne more prodati nepremičnin in delujočega dela, uvrstitev omenjenih terjatev bank med navadne pomeni, da ne bi bile poplačane.

Na glavni obravnavi na okrožnem sodišču v Murski Soboti so včeraj pričali bankirji omenjenih bank in finančnik Aha Mure, vsi pa so pojasnjevali predvsem nastanek, pomen in uresničevanje pogodbe o odstopu terjatev. Ta je bila namreč eno od zavarovanj za posojila bank, saj je morala Aha Mura do odplačila posojila vse svoje terjatve do kupcev z izjemo iz skupine Aha, odstopiti bankam.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NikoiNišta (nepreverjen)

Lukančičova pa lepo na dopusti in ji je vseeno da se je zadolžila in vničila posel, zaradi tega pa je na cesti ostalo 2k ljudi...Sam bog ka jih še zdaj dela vsaj 400, vsaj nešče ka ma muda, ka še kljub stečaji vztraja in ka imajo vsaj ti ljudje službo, če so jo že ostali zgubili...

stari muraš (nepreverjen)

prav imaš zgornji NIKOINIŠTA zakaj pa banke ne terjajo in tožijo lukančičevo, saj pa je ona zapravila posojilo,ki je dobila od bank nej pa mura ......seveda vse je pa šlo na Murino ime, samo ??????

kekec (nepreverjen)

mura je še dužna njej, nej ka bi ona kaj plačala. ona je pa nikaj nej kriva, saj je delalo vodstvo, ona je samo svetovala, kak trbej delati. nemreš meti samo muda, treba tudi kaj študirati verjetno.

KEPA (nepreverjen)

ovaditi tudi prejšnjega predsednika vlade

Starejše novice