Boj za glasove volivcev v Pomurju bo, kot vse kaže najzanimivejši v Lendavi, kjer se po šestnajstih letih od županskega stolčka poslavlja aktualni župan Anton Balažek.

Županovanje v najvzhodnejšem slovenskem mestu je, kot kaže zaželena funkcija, saj se bo zanjo po naših informacijah potegovalo kar pet kandidatov. Zadnji, ki je kot neodvisni kandidat vložil kandidaturo za župana v Lendavi je 28-letni Dejan Süč, koordinator projekta Evropska prestolnica kulture - Lendava 2025. Süč pravi, da se zaveda odgovornosti, ki jo prevzema s kandidaturo, pa tudi, da bo pot strma in nepredvidljiva.

Poznavalci političnega položaja v Lendavi vidijo Süča kot naslednika dolgoletnega župana Balažka, a napovedujejo drugi krog. Poleg Süča se bodo namreč za županski stolček potegovali tudi nekdanji poslanec Franc Laj, kandidat desnice Janez Magyar ter neodvisna kandidata Mihael Kasaš in Igor Kulčar

Karba proti Karbi?

Vroče bo tudi v Ljutomeru, kjer aktualna županja Olga Karba uradno še ni napovedala kandidature, a bo po naših zanesljivih informacijah poskušala tudi v drugo. Na volitve se bo podala kot edina neodvisna kandidatka. 

Iz vrst SD-ja bo njen izzivalec novinar Dejan Karba, ki se je za kandidaturo odločil, ker se ne strinja s samovoljnim županovanjem »moramo sodelovati, ne pa se izključevati,« pravi. Svojo kandidaturo je najavil tudi kandidat SMC Andrej Vršič, kandidat Nove Slovenije bo Gregor Žižek, ki ga podpira tudi SDS.

Na volitve s podporo nekdanjega župana

Tudi v Gornji Radgoni naj bi se za glasove volivcev potegovalo pet kandidatov. Kot najresnejša izzivalka aktualnega župana Stanislava Rojka se omenja kandidatka Socialnih demokratov, Suzana Bračič, doktorica znanosti, ki naj bi uživala tudi podporo dolgoletnega gornjeradgonskega župana Antona Kampuša. Županski stolček si želijo tudi dolgoletni ravnatelj gornjeradgonske osnovne šole Dušan Zagorc, občinska svetnica LMŠ Urška Mauko Tuš ter kandidat Dobre Države, Mitja Ficko

V Murski Soboti za zdaj le dva kandidata

Za zdaj kaže, da bo najmanj zanimivo – če lahko sodimo po številu kandidatov v Murski Soboti. Uradno kandidaturo za župana sta do zdaj napovedala le aktualni župan Aleksander Jevšek, ki je ob najavi kandidature povedal, da si ne želi metanja polen pod noge, ko se delajo razvojne stvari, ter Bojan Petrijan iz vrst SDS-a. 

Za popestritev predvolilne kampanje v Murski Soboti lahko poskrbi nekdanji župan Anton Štihec, ki se še ni odločil, ali bo sam kandidiral na prihajajočih volitvah, ali bo njegova stranka podprla Petrijana. 

Ker imajo kandidati še nekaj dni časa za vložitev kandidature, se pustimo presenetiti.

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kriplin (nepreverjen)

Balažek se mora posloviti, ker mu javnomnenjske raziskave kažejo poraz. Nastavlja si pa svojega mladeniča, ki bo ga postavil za podžupana in tako še štiri leta vladal. Vendar "akademik" nima šans. Nobenih.

Zgvv (nepreverjen)

Zdaj te o ton brneli vsaki dan?
Clovik nede vec kandidejro in fertig.

Lendavas (nepreverjen)

"Poznavalci političnega položaja v Lendavi vidijo Süča kot naslednika dolgoletnega župana Balažka..."
Očitno vas Balažek plačuje za takšne "strokovne ugotovitve". Saj Suč niti delovne dobe nima, domišljav je do bolanega, živi s starši, vozi atekov avto... Balažeku se je očitno sfuzlalo.

tr r (nepreverjen)

Za soboto pa nihče nič ne upa povedati?

vodka (nepreverjen)

Ges vüpan. Vsi drügi so lejko samo fektaš od kuče do kuče nej.

In reply to by tr r (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

V Soboti bo rezultat odvisen od števila udeležencev na volitvah !

In reply to by tr r (nepreverjen)

Joсo (nepreverjen)

1. Neje tau Lendavainfo tak ka ne priotizerajte lendavskih županov, ampak če že gučimo o njih...
2. ... je ob abstinenci Balažeka, zmaga zagotovljena Magyaru. Te mali ne dobi 5% pa či ga Balažek še tak s plačljivimi promocijami naprej porivle.
3. V Ljutomeri ste *pozabili* omeniti LMŠ kandidata - Maksimiljana Gošnjaka

Starejše novice