Z velikim obcestnim panojem Avstrijci ne iščejo pomočnikov pri beračenju, ampak delavce seznanjajo z njihovimi pravicami.

Zagotovo je marsikoga zmotil napis na ogromnem obcestnem panoju v sosednji avstrijski Radgoni, ki oglašuje minimalno plačilo 6 evrov na uro za delo pomožni berač. Ne, Avstrijci ne iščejo asistentov beračem, ravno tako ne gre za oglas za delo v srbskem ali hrvaškem jeziku. Gre za informativno akcijo, s katero poskušajo pomagati sezonskim delavcem.

Ne berač, temveč obiralec

Na oglasnem panoju je zapisano "Minimalna plata za pomoćni berač je € 6,-/h ". Ne gre za neroden prevod v mešanico slovenskega in srbo-hrvaškega jezika, kot se je v preteklosti našim severnim sosedom že večkrat pripetilo, temveč za pravilen prevod v hrvaški jezik, ki pomeni "Minimalna plača za pomožnega obiralca je 6 EUR na uro".

Ne gre za zaposlitveni, temveč informativni oglas

Če na prvi pogled deluje, da gre za zaposlitveni oglas, temu ni tako. Ob obisku spletne strani ali klicu na navedeno telefonsko številko nam hitro postane jasno, da gre za projekt, s katerim naši severni sosedje sezonske delavce iz tujine, predvsem Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Romunije, pa tudi Slovenije, seznanjajo z njihovimi pravicami. Predvsem koliko časa lahko delajo in kakšno je minimalno plačilo za delo.

Najmanj 6 evrov na uro

Eden najpomembnejših podatkov pri tovrstnem delu je seveda višina plačila. Minimalna urna postavka se razlikuje glede na avstrijsko deželo, v kateri delate, vendar je enaka za domačine in za tujce. Najnižja neto urna postavka na avstrijskem Štajerskem je 6,09 evrov na uro. Zakon nalaga tudi višje plačilo za nadure. Urna postavka za nadure mora biti vsaj 50 % višja od običajne. To pomeni, da je v primeru urne postavke 7 evrov na uro plačilo za nadure 10,50 evrov na uro. Ravno tako je zakonsko obvezno izplačilo božičnice in regresa za letni dopust.

Število nadur omejeno

Normalen delovni teden v Avstriji ima 40 ur. Izjemoma lahko delate tudi več kot 40 ur, a mora delavnik v naslednjem tednu imeti toliko manj ur. Za normalni delovni dan se smatra delo do največ devet ur dnevno, izjemoma deset ur dnevno, v primeru, da delavec dela le štiri dni v tednu. Delo, ki poteka izven normalnega delovnega tedna, se smatra kot nadure, ki so temu primerno tudi ovrednotene. Število nadur, ki jih lahko dnevno opravi delavec, je omejeno. Dnevno lahko opravite le dve naduri oziroma osem nadur, če ni delovni dan (praznik). Tedensko število nadur je tako omejeno na 12, kar pomeni, da lahko v enem tednu delate največ 52 ur.

Plačila v Sloveniji občutno nižja

Sezonsko delo je zelo razširjeno tudi v Sloveniji. V Pomurju je lani bilo v sezonska dela vključenih okrog 500 delavcev, za letos podatka še nimamo. Urne postavke se gibajo med 2,20 in 3,70 evrov na uro, pogosto pa so pogojena z normo, denimo na kilogram obranega sadja. Več o tem lahko preberete v prispevku Z obiranjem jabolk do minimalne plače.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rivej (nepreverjen)

Izgleda da si sosednji bruderi želijo HRVATA za delavca rajši kot SLOVENCA?(zato ker se slovenci na hitro želijo v firmah delat glavne pa da vse vejo in delodajalec mu hitro pokaže vrata oz slovenec slovencu zapoveduje na istem delavnem mestu samo da pokaže da je lahko on red.....D.

Mansson

mogoče pa slovence ne jemljejo kak sezonce, ampak kak kvalificerane delavce, keri znajo nekaj napravti, znajo nekaj povedati in dati nekšo vrednosti na njihovon trgi in majo za nas bokše plačane službe! Medtem ko za nekvalificerano delovno silo, za kero je te oglas in kera nevej nemški

In reply to by Rivej (nepreverjen)

Darko8888 (nepreverjen)

Tole ni hrvaščina..pa de se na glavo postaviš...

M (nepreverjen)

To je napisano v brazilščini???

smrkci (nepreverjen)

Jaz delam sezonska dela v Avstriji in se mi splača,ker v Sloveniji so s.p in kmetje veliki izkoriščevalci,pri nas so pa res berači in hlapci.Ljudje povežite se med seboj in čez mejo splača se,naši s.p in kmetje si pa naj sami delajo za 2,00€.

jena (nepreverjen)

smrkci lahko poveš kaj več kako priti do sezonskega dela v Avstriji?imaš kak kontakt?hvala

danilos (nepreverjen)

tuj ge be proso za kontakt, kje so sploh kakšne objave za sezonska dela v avstriji?

Starejše novice