Odločitev je padla, za črpanje plina v Pomurju potrebna presoja vplivov na okolje. Frackingu v Petišovcih ne kaže dobro.

Za načrtovano ekološko sporno črpanje plina oziroma tako imenovani fracking na Petišovsek polju bi bilo treba izvesti presojo vpliva na okolje, je odločila Agencija za okolje.

Novice v britanskem podjetju Ascent Resources in njihovem slovenskem partnerju Geoenergo najbrž niso veseli. S hidravlično restimulacijo dveh obstoječih vrtin so želel povečati izkoristek plina, presoja vplivov na okolje pa bi njihove načrte zdaj lahko zavlekla za nekaj let.

Čas pa pritiska, že čez tri leta se jim namreč izteče koncesija za črpanje plina. Če torej postopek do 2022 ne bo končan, bodo koncesijo izgubili, piše Siol.

Odločitev Arsa je že pozdravil okoljski minister v odstopu Jure Leben, ki je za Siol povedal, »da taka tehnologija nima mesta v Sloveniji. Čas je, da se to vprašanje uredi v slovenski zakonodaji.«

Pritiski, zamenjave in prijave

Spomnimo, da se je zgodba zaostrila že pred časom, ko je Leben po ugotovitvi nepravilnosti v postopkih, povezanih z načrtovanim črpanjem plina v Petišovcih, zamenjal vodstvo Agencije za okolje. Prav tako je Komisiji za preprečevanje korupcije po njunem novembrskem sestanku prijavil britansko veleposlanico v Sloveniji Sophie Honey, ki naj bi po velikem ogorčenju delničarjev družbe z njim načela pogovor o težavah Ascent Resources v Sloveniji.

Zanimalo jo je, kdaj bo Arso izdal dovoljenja, povpraševala pa naj bi tudi po izsledkih notranjega nadzora nad postopki agencije, ki ga je Leben odredil nekaj dni pred tem. 

Na britanskem veleposlaništvu so kakršnekoli poskuse vplivanja na slovenske organe sicer odločno zanikali.

O črpanju prekmurskega plina spraševal tudi britanski zunanji minister

Prizadevanja Velike Britanije v povezavi s projektom hidravličnega drobljenja v Petišovcih so se v minulih tednih še nekoliko okrepila. Za dovoljenje za črpanje plina v Pomurju je namreč ob nedavnem obisku v Sloveniji lobiral tudi britanski zunanji minister Jeremy Hunt, ki se je sestal z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem.

Srečanje je v medijih najbolj zaznamovala Huntova izjava, v kateri je Slovenijo označil za "nekdanjo sovjetsko vazalno državo", a ministra sta govorila predvsem o odnosih med državama, rasti blagovne menjave in krepitvi vezi. 

Ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da je beseda tekla tudi o projektu Petišovci. V okviru pogovora o sodelovanju na področju naložb je Cerar Huntu zagotovil, da postopki tečejo skladno s slovensko zakonodajo in predpisanimi okoljskimi standardi.

Prepričani v varnost postopka

V podjetju Ascent Resources sicer že vseskozi trdijo, da pri načrtovani hidravlični stimulaciji ne gre za nevaren fracking, temveč za nenevaren postopek, ki naj ne bi onesnaževal okolja. 

Po njihovem mnenju bi projekt Sloveniji lahko prinesel velike energetske in ekonomske koristi, direktor podjetja Colin Hutchinson pa obenem zagotavlja, da se ni srečal ne z britansko veleposlanico v Sloveniji ne z britanskim zunanjim ministrom.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Komentarji (7) (nepreverjen)

Se strinjam z odločitvijo.

Putin (nepreverjen)

Cerar in stefanec naj takoj odstopita..!

Starejše novice